5,7 εκ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα στην Κεφαλονιά

Ένα από τα μείζονα προβλήματα που συζητήθηκαν χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν η αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων στην Κεφαλονιά και πως με αντιπλημμυρικά έργα μπορούμε να αποφύγουμε στο μέλλον τέτοια προβλήματα.
Εισηγητής ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς, Σταύρος Τραυλός, ο οποίος για μια περίπου ώρα έλειψε από το Π.Σ. προκειμένου να συντονίσει τις υπηρεσίες για την αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται στο νησί μας από το απόγευμα σήμερα. Σημαντικό ρόλο στην κατάθεση της τελικής πρότασης για ψήφιση έπαιξε και το πρώην Αντιπεριφερειάρχης, Παναγής Δρακουλόγκωνας, που σε κλίμα συναίνεσης βοήθησε τα μέγιστα έτσι ώστε η πρόταση του κ. Τραυλού να περάσει με άνετη πλειοψηφία, αφού η Λαϊκή Συσπείρωση δεν θέλησε να πάρει ομόφωνη απόφαση το Π.Σ. Σημαντικές παρεμβάσεις πάνω στο θέμα έκαναν οι τρεις Δήμαρχοι της Κεφαλονιάς, με τους Θεόφιλο Μιχαλάτο (ο μόνος που ευχαρίστησε τον κ. Τραυλό για την συνδρομή της Περιφέρειας στις καταστροφές στο Νύφι) και Μάκη Μονιά να έχουν περισσότερη συμμετοχή στη συζήτηση, αφού το Νύφι από τη μία και η Αγία Ευφημία από την άλλη βρίσκονται εντός των ορίων των Δήμων Αργοστολίου και Σάμης αντίστοιχα. Σημαντικές παρεμβάσεις έκαναν οι πρόεδροι των Κοινοτήτων, Μακρυωτίκων Γεράσιμος Δίπλας, Διλινάτων, Τάσος Τζωρτζάτος και Αγίας Ευφημίας, Παναγής Ζαφειράτος. Την δική του πινελιά, κυρίως για τον Δήμο Σάμης, έκανε και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Στέλιος Σπαθής.
«Οι υπηρεσίες μας αξίζουν συγχαρητήρια για όσα έχουν κάνει μέχρι τώρα», ανέφερε ο κ. Τραυλός και συνέχισε: «Δυστυχώς δεν έχουμε βοήθεια από το κράτος για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Το Δασαρχείο δεν μας βοηθάει γιατί δεν έχει υπαλλήλους ούτε η Δήμοι στο μέγιστο γιατί δεν έχουν τα απαραίτητα χρήματα. Ζητάμε περισσότερη χρηματοδότηση από την πολιτεία». Και η Περιφερειάρχης, στην δική της τοποθέτηση, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που πρέπει να γίνει έτσι ώστε να εξασφαλιστούν περισσότερα κονδύλια από την πολιτεία. Το πιο σημαντικό κομμάτι όμως της χθεσινής συζήτησης ήταν τα 4,1 εκ. ευρώ, τα οποία είχαν κατασχεθεί από την Π.Ε. Κεφαλονιάς και ύστερα από μεγάλη δικαστική μάχη που έδωσε ο κ. Δρακουλόγκωνας, τα χρήματα αυτά επέστρεψαν στην Κεφαλονιά. Τα 4,1 συμφωνήθηκε από το Π.Σ. να δοθούν μόνο για αντιπλημμυρικά έργα στο νησί μας. Επιπλέον θα μεταφερθεί το 1,2 εκ. ευρώ από τον κωδικό Λιμένια για τον αγωγό της Αγίας Ευφημίας, ενώ έχει εκταμιευθεί 0,5 εκ ευρώ για αντιπλημμυρική προστασία. Κατόπιν παραίνεσης του κ. Δρακουλόγκωνα, άμεσα θα προχωρήσουν τα έργα σε Νύφι, Αγία Ευφημία, Διλινάτα και Πουλάτα (πληγείσες περιοχές) και στη συνέχεια, με βάση Μελέτες που θα γίνουν, θα προχωρήσουν και άλλα έργα στο νησί.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ (κείμενο, φωτό) ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed