Βαριά πρόστιμα για όσους κρύβουν εισοδήματα από τα AirBnb

Στην Βουλή είναι από αργά χθες το βράδυ το φορολογικό νομοσχέδιο, με αρκετές αλλαγές σε σχέση με αυτό που είχε δοθεί σε διαβούλευση πριν από μερικές εβδομάδες.
Οι κυριότερες αλλαγές που έρχονται είναι ότι περιορίζεται το bonus για ανακαίνιση σπιτιών, έρχονται τσουχτερά πρόστιμα για όσους αποκρύπτουν εισοδήματα από AirBnb, δίνονται κίνητρα για μακροχρόνιες μισθώσεις αυτοκινήτων από επιχειρήσεις και παροχή τους σε εργαζομένους, ενώ απλουστεύεται η διαδικασία πώλησης ακινήτων για την πληρωμή φόρων προς το δημόσιο. Οι βασικότερες αλλαγές, σε σχέση με το σχέδιο που είχε δοθεί σε διαβούλευση είναι:
Διαγράφονται όλες οι οφειλές προς την Εφορία κάτω των 10 ευρώ.
Δεν θα συνυπολογίζεται στο συνολικό εισόδημα, με βάση το οποίο θα χτίζεται η συλλογή ηλεκτρονικών αποδείξεων 30% η διατροφή.
Μειώνεται από τα 48.000 ευρώ στα 16.000 ευρώ το ανώτατο όριο για την λειτουργική και ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων, που ως αντιστάθμιση θα έχει την μείωση του φόρου.
Κυρώσεις από 5.000 έως και 100.000 ευρώ σε διαχειριστές ψηφιακής πλατφόρμας η οποία δραστηριοποιείται στην οικονομία διαμοιρασμού (AirBnb) εάν δεν δώσει μετά από αίτημα της φορολογικής διοίκησης οποιαδήποτε πληροφορία ή στοιχείο σχετικά με πρόσωπα που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα ως πωλητές, για τα οποία προκύπτουν ή μπορεί να προκύψουν φορολογικές υποχρεώσεις στην ημεδαπή.
Αυξάνεται από τα 12.000 ευρώ στα 17.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο Λιανική Τιμή πριν από τους Φόρους το πόσο για παραχώρηση από επιχειρήσεις σε εργαζόμενους ΙΧ αυτοκινήτου μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης.
Παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης πιστοποιητικού για μεταβίβαση ακινήτου με παρακράτηση και απόδοση χρεών έτσι ώστε ο ιδιοκτήτης να μπορεί να πουλήσει ακίνητο χωρίς προηγουμένως να χρειάζεται να ρυθμίσει τα χρέη του. Επίσης, ανοίγει ο δρόμος για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων κάτι που θα γλιτώσει τους φορολογούμενους από την υποχρέωση να πάνε στην εφορία για να μεταβιβάσουν ένα ακίνητο.
Καταργείται και η υποχρέωση υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων εντός 30 ημερών από τη μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης των φορολογούμενων.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed