Εμπρησμοί και λεηλασίες ξανά στη Χιλή

Ο συντηρητικός πρόεδρος της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα, προειδοποίησε χθες ότι υπάρχει κίνδυνος «ανεπανόρθωτης ζημιάς» στη χώρα, όπου η βία κλιμακώθηκε ξανά, με εμπρησμούς και λεηλασίες, ενώ η συναλλαγματική ισοτιμία του πέσο υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό.
Ο Πινιέρα προέτρεψε το Κογκρέσο να προωθήσει σχέδια νόμου που υποβλήθηκαν πριν από εβδομάδες για την αποκατάσταση της ασφάλειας με τη θέσπιση αυστηρότερων ποινών για λεηλασίες και φθορές δημόσιας περιουσίας και ιδιωτικών περιουσιών, εν μέσω των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κοινωνικές ανισότητες και τις ανεπαρκείς δημόσιες υπηρεσίες, που διαρκούν πέντε εβδομάδες και πλέον. Ο κοινωνικός αναβρασμός στη Χιλή έχει ως τώρα απολογισμό τουλάχιστον 26 νεκρούς και πάνω από 13.500 τραυματίες, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές. Οι ταραχές άφησαν πίσω τους τρομακτικές ζημιές στο δημόσιο σύστημα μαζικών συγκοινωνιών στο Σαντιάγο, που φθονούσαν άλλοτε πολλοί στη Λατινική Αμερική, και μεγάλες ζημίες για ιδιωτικές επιχειρήσεις. «Η βία προκαλεί βλάβη που μπορεί να γίνει ανεπανόρθωτη για το σώμα και για την ψυχή της κοινωνίας μας», τόνισε ο Πινιέρα, ο οποίος απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα προς τους πολίτες από το προεδρικό ανάκτορο Λα Μονέδα.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι συνελήφθησαν 915 άνθρωποι την Τρίτη και ο αριθμός των «σοβαρών συμβάντων» κατά τη διάρκεια της νύχτας διπλασιάστηκε σε σχέση με την προηγουμένη. Η αναζωπύρωση της βίας ώθησε προς τα κάτω το νόμισμα της Χιλής στις αγορές. Βάνδαλοι λεηλάτησαν και προκάλεσαν καταστροφές σε μεγάλο ξενοδοχείο στην τουριστική πόλη Λα Σερένα, σπάζοντας παράθυρα, καταστρέφοντας πίνακες ζωγραφικής και μέρος της επίπλωσης. Διαδηλωτές εξάλλου έβαλαν στο στόχαστρο εμπορικά κέντρα σε πλούσιες συνοικίες της πρωτεύουσας Σαντιάγο την Τρίτη και χθες Τετάρτη. Οι αρχές έκλεισαν κεντρικούς σταθμούς του μετρό χθες το απόγευμα στο «Σανχάταν» όπου απαντώνται αστραφτεροί ουρανοξύστες, καταστήματα με πανάκριβα είδη και τα κεντρικά γραφεία μεγάλων εταιρειών. Η χειρότερη κοινωνική κρίση στη Χιλή τις τελευταίες τρεις δεκαετίες αποδίδεται στη δυσπιστία των πολιτών έναντι της πολιτικής ελίτ και τη βεβαιότητά της πως οι υποσχέσεις της δεν θα τηρηθούν, αλλά και την οργή για τον τρόπο που η αστυνομία αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει τους διαδηλωτές.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed