Λαμπερή και συγκινησιακά φορτισμένη ήταν η εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Επιμελητηρίου μας, βράβευση έξι προέδρων άλλων Επιμελητηρίων

Συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την ίδρυση του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς-Ιθάκης και απόψε, σε μια λαμπρή τελετή, αλλά και συγκινησιακά φορτισμένη ο πρόεδρος, Σταύρος Σπαθής, καλοσώρισε όλους τους προέδρους και βράβευσε έξι από αυτούς για την προσφορά τους στο Επιμελητήριο των νησιών μας.
Την εκδήλωση παρουσίασαν η Ελένη Λουκέρη και ο δημοσιογράφος του ΟPEN, Βασίλης Σπανός, μια και το κανάλι βρέθηκε στην Κεφαλονιά για την αυριανή κάλυψη της βράβευσης της Λούκας Κατσέλη. Με αρκετό τρακ και συγκινησιακά φορτισμένος ανέβηκε στο βήμα ο Σταύρος Σπαθής, που ευχαρίστησε όλους όσους έδωσαν το παρών στην αποψινή εκδήλωση, τους Κεφαλλονίτες επαγγελματίες και πολύ περισσότερο τους καλεσμένους προέδρους ή εκπροσώπους Επιμελητηρίων από όλη την Ελλάδα. «Η επίσκεψή σας στο σπίτι μας, στο σπίτι κάθε επιχειρηματία και επαγγελματία της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης μας τιμάς ιδιαίτερα», ανέφερε και συνέχισε: «Θέλω να εκφράσω τη χαρά και τη συγκίνησή μου, που πήρατε την απόφαση να είσαστε κοντά μας στην επετειακή αυτή εκδήλωση. Το εκτιμώ ιδιαίτερα, διότι βρισκόμαστε πλέον στον χειμώνα, που η Κεφαλονιά είναι αρκετά πιο δύσκολη ως προς τη πρόσβασή της». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά και την ανάγκη για μια αναπτυξιακή πορεία μέσα από την εξέλιξη της επιχειρηματικότητας και πρόσθεσε: «Στο πρόσωπο όλων σας θα ήθελα να ευχαριστήσω και να τιμήσω αυτούς τους ανθρώπους του επιχειρείν όλα τα μέλη του Επιμελητήριου μας, αλλά και των υπολοίπων Επιμελητηρίων, τους ανθρώπους που μας στηρίζουν και μας εμπιστεύονται. Το Επιμελητήριο Κεφαλονιάς και Ιθάκης τηρώντας το θεσμικό και ουσιαστικό του ρόλο, στέκεται αρωγός κάθε προσπάθειας. Ανοίγει ως οφείλει δρόμους προς τη πρόοδο. Με αυτό τον τρόπο οφείλουμε να τιμήσουμε την ιστορία μας, αποτελεί όμως και για εμάς μια σημαντική δέσμευση και ευθύνη για το παρόν και το μέλλον». Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Σπαθής ανέφερε: «Η προσπάθεια δεν σταματάει εδώ. Η περαιτέρω ανάπτυξη του επιχειρείν και η ισχυροποίηση του θεσμού του Επιμελητηρίου ας είναι ο κοινός μας στόχος. Αποτελεί βαθιά μου πεποίθηση ότι όλοι μαζί ενωμένοι, σύμμαχοι μιας κοινής προσπάθειας, σε συνεργασία και με την Πολιτεία, θα τα καταφέρουμε ακόμη καλύτερα».

Οι παρουσίες, οι… απουσίες, οι χαιρετισμοί και ο νόμος Κατσέλη
Η πιο σημαντική παρουσία απόψε στην εκδήλωση ήταν αυτή της πρώην Υπουργού και τιμώμενου προσώπου αύριο, Λούκας Κατσέλη, η οποία μπορεί να μην μίλησε απόψε, ωστόσο μίλησαν γι’ αυτή όλοι όσοι ανέβηκαν στο βήμα. Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος της ΚΕΕ, δεν κατάφερε να παραβρεθεί, αφού απουσίαζε στο εξωτερικό, αλλά τον αντικατέστησε ο αντιπρόεδρος, Παύλος Ραβάνης. Ο Δήμαρχος Αργοστολίου και επίτιμος πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Θεόφιλος Μιχαλάτος ήταν εκεί και στον χαιρετισμό του τόνισε την ανάγκη διατήρησης του επιμελητηριακού θεσμού, τον οποίο όλες οι κυβερνήσεις θέλουν να αποδυναμώσουν. Ο Βουλευτής των νησιών μας, Παναγής Καππάτος, άφησε στα… κρύα του λουτρού τον Κυριάκο Μητσοτάκη και βρέθηκε απόψε στην γιορτή του Επιμελητηρίου. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου, Νικόλας Βαλλιανάτος έκανε τον δικό του χαιρετισμό, ο Αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Κουρής και ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Σπύρος Γαλιατσάτος. Το παρών έδωσε και ο πρόεδρος των Τουριστικών Καταλυμάτων, Δημήτρης Ατσάρος. Στη γιορτή, χωρίς να μιλήσουν βρέθηκαν ακόμη οι Αντιδήμαρχοι Αργοστολίου, Σπύρος Σαμούρης, Γιώργος Τσιλιμιδός και Νίκος Κουρκουμέλης. Αρνητική εντύπωση προκάλεσε το γεγονός της απουσίας των Δημάρχων Ληξουρίου και Σάμης, Κατσιβέλη και Μονιά, αλλά και της απουσίας εκπροσώπου της αντιπολίτευσης του Δήμου Αργοστολίου. Πριν από τους χαιρετισμούς προβλήθηκε βίντεο που μέσα σε επτά λεπτά έδειξε την πορεία του Επιμελητηρίου μας από το 1919 που ιδρύθηκε ως σήμερα».

Οι βράβευση του προέδρου του μεγαλύτερου Επιμελητηρίου της χώρας
Στο δεύτερο και πολύ σημαντικό κομμάτι της εκδήλωσης την βασική ομιλία έκανε ο πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Πολυχρόνης Θωΐδης, που ανέπτυξε το θέμα: «Ευφυής τουρισμός, ένα πρότυπο της σύγχρονης τουριστικής ανάπτυξης». Στη συνέχεια έγινε η βράβευση των έξι προέδρων, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στάθηκαν στο πλευρό του Επιμελητηρίου μας μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Σταύρο Σπαθή. Το Δεκέμβριο του 2017 ο σημερινός πρόεδρος είχε δεσμευτεί απέναντι στα μέλη του Επιμελητηρίου να κάνει αλλαγές , αλλαγές που θα βοηθήσουν τους επαγγελματίες, θα τους δώσουν λύσεις και γνώση για να βελτιστοποιήσουν τις επιχειρήσεις τους. Η δέσμευση του αυτή ήταν και ο λόγος που από την πρώτη μέρα της εκλογής του προσπάθησε να βρει στήριξη σε άλλα Επιμελητήρια που ήδη είχαν πετύχει στους άξονες αυτούς. Πρώτη βράβευση ήταν αυτή του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου. Η γνωριμία του κ. Σπαθή με τον Γιάννη Χατζηθεοδοσίου ξεκίνησε από την πρώτη μέρα εκλογής του και σύντομα εξελίχθηκε σε μια σχέση αμοιβαίας εκτίμησης. Από τη πρώτη στιγμή οι πόρτες του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών άνοιξαν διάπλατα παρέχοντας γνώση και ενημέρωση σε θέματα προγραμμάτων και εκπαίδευσης προσωπικού, ενώ και ο ίδιος επισκέπτεται την Κεφαλονιά στηρίζοντας το Επιμελητήριο μας στις εκδηλώσεις του. Η αδερφική σχέση των δύο αυτών Επιμελητηρίων και των προέδρων τους, βοηθά καθημερινά την εξέλιξη του δικού μας Επιμελητηρίου.

Η νομική στήριξη Ραβάνη και ο… αδελφός πρόεδρος Δαμούλος
Η δεύτερη βράβευση αφορούσε τον πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, του Παύλου Ραβάνη. Ο Σταύρος Σπαθής γνωρίστηκε μαζί του στην πρώτη κιόλας συνεδρίαση στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, στην οποία είναι αντιπρόεδρος. Ο Παύλος Ραβάνης τον προσκάλεσε στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών για να συζητήσουν θέματα λειτουργίας και συνεργασίας. Το μεγαλύτερο επίτευγμα της συνάντησης αυτής ήταν η νομική στήριξη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών στο Επιμελητήριο Κεφαλληνίας & Ιθάκης, καθώς και η βοήθεια στην διοργάνωση ημερίδων. Η σχέση των δύο Επιμελητηρίων συνεχίζεται και δυναμώνει. Το Επιμελητήριο της Αργολίδας ήταν το πρώτο περιφερειακό Επιμελητήριο (εκτός Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά) που προσέγγισε το δικό μας. Ο πρόεδρός του, Φώτης Δαμούλος, είναι από τους κορυφαίους προέδρους που διαθέτει αυτή την στιγμή η Ελλάδα, αφού είναι μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΕΕ και ο οικονομικός της επόπτης. Οι δύο πρόεδροι συναντήθηκαν στις αρχές του 2018 στη Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων όπου τυχαία έκατσαν πλάι πλάι και από εκείνη τη μέρα είναι… αχώριστοι, αποκαλώντας ο ένας τον άλλο… αδελφό. Το Επιμελητήριο Αργολίδας έχει βοηθήσει πάρα πολύ κυρίως σε οικονομικά θέματα, μια και ο κ. Δαμούλος είναι από τους μεγαλύτερους λογιστές που υπάρχουν αυτή την στιγμή στην Ελλάδα.

Η επέκταση της ΒΙΠΕ Αργοστολίου και η ανοικοδόμηση το 1953
Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Ανδριανός Μιχάλαρος, ήταν η τέταρτη βράβευση του Σταύρου Σπαθή. Οι δύο τους έχουν μια σχέση διαρκούς επικοινωνίας, μια που και ο κ. Μιχάλαρος άνοιξε τις πόρτες του Επιμελητηρίου του για τον Σταύρο Σπαθή. Με εξειδίκευση σε ενεργειακά θέματα και με καθοδήγηση σε ένα από τα σημαντικότερα θέματα, όπως αυτό της επέκτασης της ΒΙ.ΠΕ. Αργοστολίου, έχουν αναπτύξει σχέση εμπιστοσύνης και αλληλοστήριξης. Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων ήταν η επόμενη βράβευση και ο πρόεδρός του, Δημήτρης Δημητρίου, ίσως ο πιο παλιός επιμελητηριακός της χώρας, αφού υπηρετεί τον θεσμό για 23 συναπτά έτη. Ο Σταύρος Σπαθής ήρθε και με τον κ. Δημητρίου κοντά στη Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και από τότε συνεργάζονται σε θέματα πρωτογενούς τομέα, τουρισμού και εκθέσεων, τομείς που τα Ιωάννινα είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένα. Ο κ. Δημητρίου έκανε ειδική μνεία στον σύντομο χαιρετισμό του στην μεγάλη παροικία Ηπειρωτών της Κεφαλονιάς, όπου ξεπερνάει τα 600 άτομα, ενώ θύμισε σε όλους μας την συμβολή των χτιστών κυρίως από τα Ιωάννινα, που ήρθαν στην Κεφαλονιά αμέσως μετά τους σεισμούς του 1953 και βοήθησαν όχι μόνο στην ανοικοδόμηση του νησιού μας, αλλά βοήθησαν και τις φτωχές τους οικογένειες που έμειναν πίσω στην Ήπειρο. Η βράβευση αυτή ήταν από τις πιο συγκινητικές απόψε.

Βράβευση με άρωμα Κεφαλονιάς και αναμνήσεις από τα παλιά
Τελευταίος στις βραβεύσεις έμεινε ο συμπατριώτης μας, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Γιάννης Βουτσινάς. Είναι ένας άνθρωπος με σαφή στήριξη στο πρόσωπου του Σταύρου Σπαθή, ένας πρόεδρος που στηρίζει ενεργά με την παρουσία του τις εκδηλώσεις του Επιμελητηρίου Κεφαλληνίας & Ιθάκης και προσπαθεί εκτός από το Επιμελητήριο να στηρίξει και το νησί μας, αφού ο ίδιος κατάγεται από τα Φάρσα, με τους γονείς του να περνούν εδώ τους επτά από τους δώδεκα μήνες του χρόνου. Ο κ. Βουτσινάς ανέβηκε στο βήμα σαφώς συγκινημένος λέγοντας ότι δεν είναι άξιος για βράβευση, αφού στα δύο χρόνια της προεδρίας του δεν έχει καταφέρει να βοηθήσει όσο θα ήθελε το νησί του. «Νομίζω ότι υπάρχουν πιο άξιοι από εμένα και ευχαριστώ τον Σταύρο Σπαθή που μου κάνει αυτή την τιμή», είπε και συνέχισε: «Η Κεφαλονιά είναι ο τόπος μου, είναι η μεγάλη μου αγάπη. Δυστυχώς ο πατέρας μου αναγκάστηκε να φύγει αμέσως μετά τον σεισμό του 1953 για τον Πειραιά, έχοντας θρηνήσει δύο του αδέλφια σε αυτή την καταστροφή. Στα χρόνια που πέρασαν γνώρισα τέσσερις ανθρώπους που δεν είναι πια στη ζωή, αλλά έδωσαν τη ζωή τους για την Κεφαλονιά και την ανάπτυξή της, ο καθένας στο δικό του τομέα. Ο Πέτρος Αλιβιζάτος, ο Γιώργος Κουρής, ο Μανώλης Βαλέττας και ο νονός μου, ο Χρήστος Λευκαδίτης. Οι εποχές αλλάζουν, οι άνθρωποι πολλές φορές αλλάζουν, αλλά κάποια πράγματα για μένα παραμένουν σταθερά. Για παράδειγμα δεν φτάνει μόνος του ο πρόεδρος του κάθε Επιμελητηρίου για να πάει ο τόπος του μπροστά. Χρειάζεται και οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να είναι επαγγελματίες οι ίδιοι, να ξέρουν την αγορά. Η Κεφαλονιά είχε και έχει την τύχη να την διοικεί ο Θεόφιλος Μιχαλάτος, έχοντας πάρει την σκυτάλη από έναν ακόμη επιτυχημένο επαγγελματία, τον Αλέξανδρο Παρίση. Θα βρίσκομαι πάντα στο πλευρό του Σταύρου Σπαθή, που έχει καταφέρει μέσα σε δύο χρόνια να κάνει το Επιμελητήριο των νησιών μας από ένα μικρό περιφερειακό σε ένα πραγματικά μεγάλο που λαμβάνουν υπόψη τους τα λεγόμενα μεγάλα Επιμελητήρια της χώρας».

Τα δώρα στον Σταύρο Σπαθή και η πρόταση-έκπληξη που του έγινε
Η βραδιά έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο για τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου μας, αφού οι περισσότεροι συνάδελφοί του δεν ήρθαν με άδεια χέρια στην Κεφαλονιά. Δώρα στο Επιμελητήριό μας έφεραν ο Ανδριανός Μιχάλαρος, ο Παύλος Ραβάνης, ο Μάρκος Δέμπας (Επιμελητήριο Καβάλας), ο Γιάννης Γκολομάζος (Επιμελητήριο Άρτας), ο Σωτήρης Γιαννακόπουλος (Επιμελητήριο Λάρισας) και ο Μανώλης Αλιφιεράκης (Επιμελητήριο Ηρακλείου). Ωστόσο, η έκπληξη ήταν στο τέλος όταν σηκώθηκαν από την καρέκλα τους τρεις πρόεδροι (Αργολίδας Δαμούλος, Αθηνών Χατζηθεοδοσίου και Ιωαννίνων Δημητρίου) και ζήτησαν από τον κ. Σπαθή να προχωρήσουν άμεσα την διαδικασία αδελφοποίησης των Επιμελητηρίων τους με το δικό μας Επιμελητήριο. Μια κίνηση και άποψη που είχε κουβαντιαστεί παλαιότερα, αλλά σήμερα άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. Ο κ. Σπαθής δέχθηκε και από την αρχή της νέας χρονιάς θα αρχίσουν οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον επιμελητηριακό νόμο. Οι προσκεκλημένοι, που ήταν πάρα πολλοί, δεν έφυγαν με άδειο στομάχι, αφού υπήρχε φαγητό και ποτό στο χώρο του Επιμελητηρίου. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην Ελένη Λουκέρη, στην Δέσποινα Λάσκαρη και τον διευθυντή του Επιμελητηρίου, Νεκτάριο Βαβάση για την διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης. Αύριο στις 12:00 το μεσημέρι ολοκληρώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια με την βράβευση της Λούκας Κατσέλη στον Κέφαλο.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ (κείμενο, φωτό) ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed