Θεόφιλος Μιχαλάτος: «Η πολιτεία ποτέ δεν αναγνώρισε την πραγματική συμβολή του επιμελητηριακού θεσμού στην οικονομική ανάπτυξη»

Το Σάββατο 30 Νοεμβρίου και την Κυριακή 01 Δεκεμβρίου, ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Ανδρόνικος Βαλλιανάτος και οι Αντιδήμαρχοι Γιώργος Τσιλιμιδός, Σπύρος Σαμούρης και Νίκος Κουρκουμέλης συμμετείχαν στο διήμερο εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς & Ιθάκης.
Κατά την ομιλία του, την Κυριακή ο Δήμαρχος υπογράμμισε την αξία του επιμελητηριακού θεσμού στην ανάπτυξη και τον παραγωγικό μετασχηματισμό της εθνικής οικονομίας μας και τόνισε ότι οι άνθρωποι του επιχειρείν μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην τοπική ανάπτυξη και ευημερία των πολιτών, μέσω της συμμετοχής τους στα κοινά. Κλείνοντας, προσκάλεσε τους παρευρισκόμενους Προέδρους των Επιμελητήριων την ερχόμενη χρονιά να διοργανώσουν μια Γενική Συνέλευση τους στο Αργοστόλι. Αναλυτικά η ομιλία του Δημάρχου είχε ως εξής:
Σεβασμιότατε Μητροπολίτη κύριε Δημήτριε,
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Αξιότιμε Κύριε Βουλευτή,
Κύριε Αντιπεριφερειάρχη,
Κύριοι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων,
Αγαπητά μέλη,
Κυρίες και κύριοι
Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω σήμερα εκ μέρους του Δήμου Αργοστολίου στο Δημοτικό Θέατρο Κέφαλος, και εύχομαι η μέχρι τώρα διαμονή σας στην Κεφαλονιά μας να ήταν αντάξια των προσδοκιών σας. Είναι μεγάλη τιμή για μένα να συμμετέχω στη σημερινή εκδήλωση και με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να συγχαρώ και δημοσίως τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς & Ιθάκης Σταύρο Σπαθή καθώς και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Να τους συγχαρώ όχι μόνο για την πρωτοβουλία και την άψογη διοργάνωση του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση του Επιμελητηρίου μας αλλά και για τη βράβευση της δικής μας Υπουργού. Μιας γυναίκας δυναμικής, χαρισματικής, μιας εξέχουσας προσωπικότητας της πολιτικής σκηνής του τόπου μας που δεν μας ξεχνάει ποτέ. Της Λούκα Κατσέλη.
Κυρίες και κύριοι,
Το Επιμελητήριο Κεφαλονιάς & Ιθάκης είναι από τα πρώτα επιμελητήρια που ιδρύθηκαν στη χώρα μας. 100 χρόνια λοιπόν Σύμβουλος της πολιτείας. 100 χρόνια στήριξης των επαγγελματιών και εμπόρων των νησιών μας. 100 χρόνια πρωτοστάτης για ανάπτυξη & πρόοδο των νησιών μας. Δεν σας κρύβω ότι νιώθω τυχερός που υπηρέτησα και εγώ για 16 χρόνια αυτή την πορεία, αυτόν τον αγώνα, από τη θέση του Προέδρου. Μαζί με ικανούς συναδέλφους, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και μαζί με το αξιέπαινο ανθρώπινο δυναμικό που υπηρετούσε. Στην πρώτη γραμμή της κοινωνίας & της επιχειρηματικότητας. Να παρακολουθούμε την τοπική αγορά, να αναδεικνύουμε τα προβλήματα της, και να αγωνιζόμαστε για την επίλυση τους. Όλοι μια ομάδα, με έναν κοινό σκοπό, την ανάπτυξη και προστασία της επιχειρηματικής κοινότητας των νησιών μας.
Κυρίες και κύριοι,
Ήμουν και εγώ και θα συνεχίσω να είμαι μέλος της επιμελητηριακής κοινότητας. Υπηρέτησα και θα συνεχίσω να υπηρετώ τον Επιμελητηριακό θεσμό από όποια θέση και αν βρίσκομαι. Αφού πιστεύω ακράδαντα, ότι η καίρια παρέμβαση των επιμελητηρίων, στην επιχειρηματική και γενικά στην οικονομική ζωή του τόπου μας, είναι καθοριστική για την ευημερία των πολιτών μας. Στην μέχρι σήμερα επιμελητηριακή πορεία μου διαπίστωσα τα εξής:
Η πολιτεία ποτέ δεν θέλησε να αξιοποιήσει τον άμισθο σύμβουλο που είχε στη διάθεσή της. Ποτέ δεν αναγνώρισε την πραγματική συμβολή του επιμελητηριακού θεσμού, στην οικονομική ανάπτυξη & πρόοδο της χώρας μας. Όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Παρόλο που τα Επιμελητήρια, δεν επιχορηγούνται από το ελληνικό δημόσιο, παρόλο που δεν το επιβαρύνουν, παρόλο που διαθέτουν οικονομική αυτοτέλεια, στηριζόμενα στις συνδρομές των μελών τους. Η πολιτεία δεν θέλησε να εκμεταλλευτεί τη δυναμική μας. Τη δυναμική της επιχειρηματικότητας που λειτουργεί με ευθύνη, απέναντι στην κοινωνία δημιουργώντας ευκαιρίες για πρόοδο και ευημερία.
Κυρίες και κύριοι,
Τα Επιμελητήρια είναι ένας ζωντανός οργανισμός με διάρκεια στο χρόνο και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στην επιμελητηριακή κοινότητα δεν υπάρχουν κομματικές διαφορές και πολιτικές σκοπιμότητες. Όλοι δραστηριοποιούνται με ομόνοια, με συνεργασία, με γνώμονα το όφελος της κοινωνία μας. Οι επιμελητηριακοί γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι το επιχειρείν κατέχει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη και τον παραγωγικό μετασχηματισμό της εθνικής οικονομίας μας, εξασφαλίζοντας παράλληλα και κοινωνική σταθερότητα. Για αυτό εξάλλου πάντα πίστευα ότι οι άνθρωποι της αγοράς, πρέπει να συμμετέχουν ενεργά και στα κοινά. Αφού οι άνθρωποι του επιχειρείν ξέρουν να αναλαμβάνουν ευθύνες, να λύνουν προβλήματα, να εκμεταλλεύονται ευκαιρίες, να προασπίζονται το κοινωνικό όφελος. Να δημιουργούν και όχι να γκρεμίζουν.
Σήμερα που σας μιλάω βρίσκομαι στο τιμόνι του Δήμου Αργοστολίου. Και δεν σας κρύβω την ικανοποίησή μου ότι ένας από τους πολύτιμους συνεργάτες μου, είναι ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου μας Σταύρος Σπαθής. Ένας άνθρωπος με όραμα, με καινοτόμες ιδέες και προτάσεις για το θεσμό. Που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην τοπική ανάπτυξη των νησιών μας.
Κλείνοντας και με αφορμή τη σημερινή μας συνάντηση θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι από τη θέση μου ως Δήμαρχος Αργοστολίου θα στηρίξω το ρόλο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, καθώς και κάθε επιμελητηριακή δράση. Από εσάς τον Πρόεδρο του δικού μας επιμελητηρίου αλλά και όσους Προέδρους βρίσκονται σήμερα μαζί μας θα ήθελα να ζητήσω το 2020 να πραγματοποιήσετε μια Γενική σας Συνέλευση στην όμορφη πόλη μας το Αργοστόλι. Και υπόσχομαι ότι ο Δήμος Αργοστολίου να βοηθήσει μέσω των υπηρεσιών του στη διεξαγωγή των εργασιών της. Ας ανανεώσουμε λοιπόν το ραντεβού μας για το 2020.

Σας ευχαριστώ
Θεόφιλος Μιχαλάτος
Δήμαρχος Αργοστολίου

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed