Εορταστικό μήνυμα του Μητροπολίτη Σουηδίας κ.κ. Κλεόπα

Μέσα στην ιστορία της Γέννησης του Χριστού, ανάμεσα στα πολλά στοιχεία σύμβολα που συνυπάρχουν, στέκεται και το αστέρι των Μάγων, των σοφών εκείνων ανθρώπων της Ανατολής, που τους οδηγεί από την χώρα τους στη μακρινή Βηθλεέμ και στο σπίτι όπου ο Χριστός βρισκόταν.
Ταξιδεύουν ακολουθώντας το και εμπιστεύονται την πορεία του, κάνοντας μια πραγματικά υπεράνθρωπη για την εποχή εκείνη προσπάθεια, διαθέτοντας όλα τα υπάρχοντα και τα αγαθά τους. Η πορεία τους, ανάμεσα σε περιοχές αφιλόξενες και εχθρικές, μέσα από χώρες άγνωστες, τους οδηγεί, χωρίς να τους το έχει εξασφαλίσει εξ’ αρχής, σε μια άσημη και συνηθισμένη οικογένεια, που όμως εκεί στέκεται αμετακίνητο το αστέρι και φωτίζει το σημείο που βρίσκεται ο από αιώνων προφητευμένος βασιλιάς. Η απόφαση των Μάγων να ακολουθήσουν το αστέρι και η πορεία τους μέχρι τη συνάντησή τους με το νεογέννητο Χριστό αποτελεί παράδειγμα για τον κάθε άνθρωπο της σημερινής κοινωνίας. Βρισκόμαστε στην καθημερινότητα μιας κατάστασης ξένης και μακρινής από κείνη που πλαστήκαμε, βρισκόμαστε σε μια καθημερινότητα μακριά από την παρουσία του Χριστού. Έρχονται στη ζωή του καθενός μας τα σημάδια εκείνα που στέλνει ο Θεός και μας ειδοποιούν για την απόστασή μας αυτή, μας φωτίζουν για να ξεκινήσουμε τη δική μας προσωπική πορεία προς το μικρό νεογέννητο βασιλιά.
Όπως και οι Μάγοι, 2000 χρόνια πριν, έτσι κι εμείς καλούμαστε, να αφήσουμε την ασφάλεια και τη σιγουριά όσων βιώνουμε και ν᾽ ακολουθήσουμε, μέσα από τις προκλήσεις και τον προσωπικό μας αγώνα, τα σημάδια του ουρανού και να οδηγήσουμε την ύπαρξή μας, να προσκυνήσει το μικρό Χριστό. Κι αυτή η συνάντησή μας μαζί Του οφείλει να έχει τα ίδια αποτελέσματα με τη συνάντηση των Μάγων, μ᾽ εκείνη την ευλογημένη προσκύνηση, που είχε ως αποτέλεσμα μοναδικό, να επιστρέψουν, “δι᾽ άλλης οδού”, στην πατρίδα τους. Έτσι κι εμείς, μετά τη συνάντησή μας μ᾽ Εκείνον, οφείλουμε να μην επιστρέψουμε στις παλιές μας ζωές, στις παλιές μας συνήθειες, σε όσα μας κρατούσαν μακριά από Εκείνον. Η φετινή μας συνάντηση με το Χριστό, αποτέλεσμα της ελεύθερης απόφασής μας να αφήσουμε τις βεβαιότητες και τις ασφάλειές μας και να διαβούμε, μέσα από τους πειρασμούς και τις δυσκολίες της ζωής, μέχρι να φτάσουμε να Τον προσκυνήσουμε, ας είναι η απαρχή μιας άλλης ζωής, που θα χαρακτηρίζεται από τον πόθο μας να μείνουμε μαζί Του, να Τον αφήσουμε να κυριαρχήσει στη ζωή μας, να την προσαρμόσουμε στο δικό Του θέλημα, να την μεταμορφώσουμε ως μια διηνεκή συμπόρευση με τις εντολές Του, να καταστήσουμε τη ζωή μας μια πορεία, από την προσωπική φάτνη της καρδιάς μας, όπου θα την κάνουμε κατάλληλη και φιλόξενη να γεννηθεί ο Χριστός, προς την Ουράνια Βασιλεία Του.

Με εγκάρδιες ευχές για ευλογημένα Χριστούγεννα και καλή χρονιά,
† Ο Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας Κλεόπας

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed