ΣΥΡΙΖΑ Κεφαλονιάς-Ιθάκης: Κάποιοι θεωρούν ότι το κουτόχουρτο αποτελεί κύριο γεύμα όλων μας ή έτσι νομίζουν

Στις 23.12.2019 πραγματοποιήθηκε έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη για επείγουσα, λόγω καταληκτικών ημερομηνιών, λήψη απόφασης πάνω στο ζήτημα του εξώδικου συμβιβασμού με ΤΣΜΕΔΕ, κατόπιν αναγνώρισης οφειλής του προς την Π.Ι.Ν. – Π.Ε. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ ύψους 1.6 εκ. ευρώ.
Το ποσό αυτό προκύπτει από την κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών λόγω μη εκπλήρωσης συμβατικών υποχρεώσεων του προηγούμενου αναδόχου του έργου της κατασκευής επέκτασης-αναβάθμισης Λιμένος Πισαετού Ιθάκης. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη οφείλεται στην έμπρακτη επίδειξη πολιτικής βούλησης ισότιμης στήριξης όλων των νησιών και ειδικά των μικρών από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή που είχε εκλεγεί με τη στήριξη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., η οποία παρέλαβε το έργο του Λιμανιού του Πισαετού ημιθανές, το επανένταξε στο ΠΕΠ Ιονίων Νήσων και διεκδίκησε δικαστικά την επιστροφή της προκαταβολής και της εγγυητικής του απέναντι σε ένα εξαιρετικά ασυνεπή και μη συνεργάσιμο εργολάβο, τον οποίο είχε υποστηρίξει με κάθε τρόπο η πρώην Περιφερειακή Αρχή της ΝΔ και του κ. Σπύρου.
Στις αρχές του 2019 το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε οριστικά και αμετάκλητα την Π.Ι.Ν. στην αντιδικία της με την πρώην ανάδοχο εταιρία του έργου, με τις αποφάσεις αρ. 247, 248, 249 / 2019 σύμφωνα με τις οποίες: α) ορθά η Π.Ι.Ν. κήρυξε έκπτωτο τον εργολάβο, β) επιστρέφεται το αναπόσβεστο μέρος της προκαταβολής, ποσού 362.764 ευρώ πλέον τόκων και γ) καταπίπτει το σύνολο των εγγυητικών επιστολών, συνολικού ποσού 1.684.354 ευρώ υπέρ του κυρίου του έργου. Άμεσα μετά από την απόφαση του ΣτΕ, η τότε Περιφερειακή Αρχή είχε εκδώσει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία “το ποσό αυτό, που ευελπιστούμε ότι σύντομα θα αποδοθεί στην Π.Ι.Ν., θα διατεθεί αποκλειστικά και μόνο σε έργα και δράσεις στην Π.Ε. ΙΘΑΚΗΣ, ως ελάχιστη αποκατάσταση της ταλαιπωρίας που έχουν υποστεί οι Ιθακήσιοι από πολιτικές και πολιτικούς που έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί για τα νησιά μας”. Ως φαίνεται όμως δεν έχουν παρέλθει, καθώς στην συγκεκριμένη συνεδρίαση και στην επαναφορά της πρότασης από την περιφερειακή παράταξη πλέον της ΑΝ.Α.Σ.Α. για αποκλειστική διάθεση του ποσού στην Π.Ε. Ιθάκης, υπήρξε ΑΡΝΗΤΙΚΗ ανταπόκριση από τις περιφερειακές παρατάξεις της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, ακόμα και από τους Κεφαλλονίτες που μετέχουν σε αυτές.
Την επομένη της συνεδρίασης έκπληκτοι πληροφορηθήκαμε αυτή την εξέλιξη από σχετική δημοσίευση της ΑΝ.Α.Σ.Α., ενώ αργότερα την ίδια μέρα ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σταύρος Τραυλός επιβεβαίωσε την είδηση σε συνέντευξη Τύπου λέγοντας πως “τα 1,6 εκατομμύρια ευρώ από έκπτωτο εργολάβο στην Ιθάκη θα έρθουν στην Περιφέρεια και ένα κομμάτι από τα χρήματα θα διατεθεί για έργα και στην Ιθάκη”. Ο Δήμαρχος Ιθάκης αντέδρασε άμεσα, εισηγήθηκε το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο και κατόπιν ομόφωνης απόφασής του έχει ήδη δοθεί στην δημοσιότητα ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία “ο Δήμος Ιθάκης απαιτεί το ποσό που προέρχεται από την κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών, λόγω μη εκπλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεων του προηγούμενου εργολάβου, να διατεθεί εξ ολοκλήρου από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για εκτέλεση έργων στο Νησί της Ιθάκης”. Με την απόφαση του Δήμου Ιθάκης συντάσσεται και ο Έπαρχος Ιθάκης Αθανάσιος Λιβιτσάνης, χωρίς να υπάρχει κάποια σχετική έγγραφη δήλωση/ανακοίνωση από τον ίδιο, ενώ μέχρι αυτή την ώρα δεν υπήρξε καμία άλλη επίσημη τοποθέτηση επί του θέματος.
Κάποιοι θεωρούν ότι το κουτόχουρτο αποτελεί κύριο γεύμα όλων μας, χωρίς να πληροφορούν για τις προθέσεις τους, χωρίς να δίνουν εξηγήσεις για τις αποφάσεις τους. Ή έτσι νομίζουν… Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Κεφαλονιάς-Ιθάκης παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, καθώς τώρα περισσότερο από ποτέ θεωρούμε απαραίτητο να κρατάμε τους πολίτες ενήμερους για ό,τι τους αφορά. Είναι στο χέρι μας πλέον να μην αφήνουμε ΤΙΠΟΤΑ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΟ, έως ότου όλοι αντιληφθούμε τί ακριβώς εκτυλίσσεται στα νησιά μας μετά την ολοκληρωτική επιστροφή της δεξιάς των ημετέρων και της ελίτ που βρίσκεται ενάντια στα συμφέροντα των θιακοκεφαλονιτών.

Ν.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Κεφαλονιάς-Ιθάκης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed