Από την στέψη στο Παρίσι στην αποκαθήλωση και απόλυση του ’97

Από τα μέσα, ως τα τέλη της δεκαετίας του ’90 το ελληνικό μπάσκετ έζησε όσα… ποθούσε, αλλά δεν κέρδισε ή κατέκτησε, μια δεκαετία νωρίτερα με Αρη, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό. Δύο ευρωπαϊκά στο μπάσκετ, αρχικά από τον Παναθηναϊκό εν έτει 1996 χάρη στη δουλειά του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς. Χάρη στον «Μπόζα», αλλά και την τάπα του Βράνκοβιτς στον τελικό του Παρισιού με την Μπαρτσελόνα, έγινε… «μονάστερος» και, ως σήμερις, «εξάστερος».

Την επόμενη, σεζόν 1996-97 ο ΠΑΟ βγαίνει πρώτος σε όμιλο έξι ομάδων με 8-2 με μια ήττα από τη Βιλερμπάν κι άλλη μια στη Βαρκελώνη, την ώρα που στον δικό του όμιλο ο Ολυμπιακός μένει προτελευταίος με ρεκόρ 5-5. Εκείνη την περίοδο οι Γάλλοι είχαν ισχυρές ομάδες και η (αποψινή αντίπαλος του «εξάστερου» στο ΟΑΚΑ) Βιλερμπάν τ0ν είχε υποχρεώσει σε ήττα 72-66 στο ΟΑΚΑ με 31 πόντους του Ντιλέινι Ραντ. Στο «Αστρομπάλ» ο Ραντ έβαλε άλλους 27 αλλά ο Φραγκίσκος Αλβέρτης με 25 πόντους (και 6/6 τρίποντα!), συνεπικουρούμενος από Τζον Αμίτσι (23 π.) και Νίκο Οικονόμου (15 π.) έγραψε το σενάριο του 80-74.

Δες ότι πρέπει να ξέρεις για το στοίχημα στο foxbet.gr

Στη β’ φάση τότε, ξανά σε ομίλους των έξι και μεταφέροντας τα αποτελέσματα της πρώτης δίχως να παίξουν ξανά με τις ίδιες, οι «ερυθρόλευκοι» κάνουν 4-2 νίκες, ο Παναθηναϊκός 5-1, στους «16» αποκλείουν Παρτίζαν και Λιμόζ αντίστοιχα και η μοίρα τους έφερε αντιμέτωπους στα προημιτελικά σε best of 3 σειρά αγώνων. Οι Ρίβερς, Νάκις και Τάρλατς οδηγούν την ομάδα του Ντούσαν Ιβκοβιτς σε θρίαμβο, και «σπάσιμο» της έδρας, με 69-49, η πρόκριση επικυρώθηκε με 65-57 στο ΣΕΦ καίτοι ο Μάλκοβιτς «μπλόκαρε» Ρίβερς Τόμιτς. Ο Ολυμπιακός, αφού… αποκαθήλωσε τον Παναθηναϊκό, πήγε… Ρώμη και κατέκτησε το δικό του, πρώτο ευρωπαϊκό (στον τελικό, κι αυτός, με την Μπαρτσελόνα).

Βεβαίως, το σύνθημα «Παύλο, διώξε τον καραγκιόζη» έγινε viral! Στις 12 Απριλίου 1997, στον ημιτελικό Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ ο Απόλλωνας Πατρών κάνει μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του θεσμού καθώς με κορυφαίο τον Χρήστο Μυριούνη (διωγμένος από τον Μάλκοβιτς), νικάει με 92-79, εξασφαλίζει την πρόκριση στον τελικό και οδηγεί τον «Μπόζα» στην απόλυση…

Διαβάστε ΕΔΩ το πλήρες άρθρο και τα προγνωστικά του Νίκου Μποζιονέλου

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed