Θόδωρος Γαλιατσάτος: «Οι 150 ημέρες της Κράτσα, οι… ανακατευτήρες του Τάφου στα Τζαννάτα και οι Ιθακήσιοι του… υπνοδωματίου»

Συνένευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι ο επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ και πρώην Περιφερειάρχης, Θόδωρος Γαλιατσάτος, με το πάνελ να συμπληρώνεται από τον Παναγή Δρακουλόγκωνα και τον Σπύρο Γαλιατσάτο.
Ο Θόδωρος Γαλιατσάτος επικεντρώθηκε σε κριτική εναντίον της νυν Περιφερειάρχη, Ρόδη Κράτσα, σκάλισε για τα καλά τα τεκταινόμενα στον Τάφο των Τζαννάτων, αφήνοντας αιχμές για… τρίτους που μπαίνουν στη μέση και ανακατεύουν τα πράγματα, ενώ δεν άφησε εκτός κριτικής τους νυν ηγέτες της Ιθάκης, που όπως είπε κάνουν συζητήσεις υπνοδωματίου χωρίς να έχουν το θάρρος να του μιλήσουν κατάμουτρα. Ήταν από τις λίγες συνεντεύξεις που κράτησε σχετικά λίγη ώρα, σε σχέση με προηγούμενες, ωστόσο έβγαλε πράγματα, μετά και τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, που έβαλαν το χέρι τους επί των τύπο των ήλων και… γρατζούνισαν Γαλιατσάτο και Δρακουλόγκωνα. Ο πρώην Περιφερειάρχης έκανε σκληρή κριτική στην νυν Περιφερειακή Αρχή και ιδιαίτερα στην κα Κράτσα χαρακτηρίζοντάς την φλύαρη, αναποτελεσματική και άφαντη από την έδρα της Περιφέρειας (25 μέρες στις 30 λείπει σε ταξίδια). «Καταφεύγει στην πολιτική των δημοσίων σχέσεων και της απατηλής εικόνας προς τους πολίτες», είπε ο κ. Γαλιατσάτος και συνέχισε: «Οι πρώτες 150 ημέρες της νέας περιφερειακής αρχής ήταν γεμάτες φλυαρία χωρίς να λέει τίποτε, παρουσίασε έναν προϋπολογισμό με αδυναμίες, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέσα από το ΠΔΕ και άφησε την Περιφέρειά μας να κατρακυλήσει αναφορικά με τις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ. Συμπεριφέρεται σαν μάνατζερ παρά σαν Περιφερειάρχης. Μοιράζει στυλό και μαγνητάκια στις τουριστικές εκθέσεις και δίνει λεφτά για διαφήμιση σε αμφιλεγόμενα Μέσα, όπως αυτό του ψεύτη πρώην υφυπουργού».
Ειδικά θέματα για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη
Στη συνέχεια ο κ. Γαλιατσάτος μπήκε σε πιο ειδικά θέματα που αφορούν την Κεφαλονιά και την Ιθάκη και στάθηκε σε έξι από αυτά:
-Καθυστερήσεις τόσο σε έργα συμβασιοποιημένα, όπως η ενίσχυση και αναβάθμιση του Μαντζαβινάτειου νοσοκομείου, όπου ο ανάδοχος με ευθύνη και του αρμόδιου υπουργείου κωλυσιεργεί αδικαιολόγητα, όσο και σε ενταγμένα στο ΠΕΠ/ΕΣΠΑ όπως ο δρόμος «Αεροδρόμιο-Κρανιά» όπου μήνες μετά την ένταξη από την ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ δεν προχωρεί η μελετητική ωρίμανση.
-Η αναστολή λειτουργίας του πανεπιστημιακού τμήματος στο Ληξούρι, όπως και στην Λευκάδα, έγινε με την σύμφωνη γνώμη τόσο της περιφερειακής αρχής όσο και την ψήφο των τοπικών βουλευτών των δυο νησιών.
-Το πρόγραμμα leader για Κεφαλονιά και Ιθάκη παρουσιάζει αρρυθμίες και καθυστερήσεις που σχετίζονται με την έλλειψη προτεραιότητας από την περιφερειακή αρχή απέναντι στις ιδιωτικές επενδύσεις πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην περιοχή μας αλλά και γενικότερα ως προς την απορρόφηση πόρων ,όπως προαναφέρθηκε.
-Η αδυναμία επίλυσης προβλημάτων στην μεταφορά μαθητών, με συνευθύνη της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων που καθυστερεί από τον περασμένο Οκτώβρη, της κυβέρνησης που ενέταξε και τις μεταφορές μαθητών στην υποχρέωση της έγκρισης αυτής και της περιφερειακής αρχής που δεν ανάγει το θέμα στην σωστή του βάση. Τις συνέπειες αυτών όλων δέχονται και οι μαθητές του Ειδικού Σχολείου στα Περατάτα, γεγονός ανεπίτρεπτο.
-Η άρνηση τελικά και παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα της χρηματοδότησης αποκλειστικά έργων και δράσεων στην Ιθάκη από την ευτυχή κατάληξη της κατάπτωσης των εγγυητικών επιστολών του πρώτου αναδόχου στο λιμάνι του Πισω Αετού. Ως ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ αισθανόμαστε υπερήφανοι γιατί δράσαμε και υπερασπιστήκαμε τα συμφέροντα της Ιθάκης με τρόπο αποφασιστικό και αποτελεσματικό. Οφείλει η περιφερειακή αρχή Κράτσα να το σεβαστεί απόλυτα.
-Στο θέμα του Μυκηναϊκού Τάφου των Τζαννάτων είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει για προθέσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας και του ΥΠΠΟΑ που ουσιαστικά ακύρωναν την μεγάλη σημασία του για την ευρύτερη περιοχή και την ιστορία. Είχαμε καταθέσει και σχετική επερώτηση στο Π.Σ. Το πρόβλημα συνεχίζεται γιατί κάποιοι δεν θέλουν το έργο ολοκληρωμένο , ασφαλές και σε θέση να αποτελέσει τόπο ιστορίας και μεγάλης επισκεψιμότητας. Η πρόταση που έχει κατατεθεί στην ΕΥΔ της ΠΙΝ προτείνει έργο κολοβό ως προς τις βασικές υποδομές (νέο στέγαστρο, parking), ενώ εισάγει… δορυφορικές παρατηρήσεις και διογκωμένες αυτεπιστασίες. Η ΑΝΑΣΑ δεν πρόκειται να αδιαφορήσει, θα παρακολουθήσει στενά την εξέλιξη της υπόθεσης και καλεί και την περιφερειακή αρχή να πράξει τα δέοντα, σύμφωνα με τις υποσχέσεις που έδωσε στους φορείς της περιοχής.

Στις ερωτήσεις των ΜΜΕ βγήκε όλο το… ζουμί της συνέντευξης
Τρία ήταν τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ κατά την διάρκεια των ερωτήσεων. Ο Τάφος στα Τζαννάτα, η Ιθάκη και τα περίφημα 30 εκ ευρώ για οδοποιΐα στην Περιφέρεια. Αναφορικά με το πρώτο ο κ. Γαλιατσάτος άφησε αιχμές για τρίτους που μπαίνουν στη μέση και δεν αφήνουν να ολοκληρωθεί το έργο όπως πρέπει σύμφωνα με την Μελέτηξ που έχει εγκρίνει το ΚΑΣ. Αναφορικά με τα 30 εκ. της κας Κράτσα τα χαρακτήρισε… όνειρα, αφού δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη η χρηματοδότηση και συμβάσεις χωρίς χρήματα σε κωδικό δεν υπογράφονται. Στο τρίτο και πιο καυτό θέμα, αναφορικά με την Ιθάκη, τόσο ο Θόδωρος Γαλιατσάτος όσο και ο Παναγής Δρακουλόγκωνας, υπεραμύνθηκαν της θέσης τους ότι το 1,6 εκ των εγγυητικών επιστολών του εργολάβου που κατέπεσαν από το λιμάνι του Πισαετού πρέπει να διατεθούν όλα στην Ιθάκη, ως ηθική ικανοποίηση για την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι Θιακοί με το λιμάνι. Ωστόσο, ο κ. Γαλιατσάτος δεν έμεινε μόνο σε αυτό, αλλά έκανε αναφορά και στη σύσκεψη που είχε γίνει πριν από δύο εβδομάδες στην Ιθάκη, παρουσία του νυν Αντιπεριφερειάρχη, Σταύρου Τραυλού. Χωρίς να πει ονόματα και αφού του υπενθυμίσαμε ότι δεν ακούστηκαν και τα καλύτερα λόγια για αυτόν και την ΑΝΑΣΑ, μας είπε: «Όποιος θέλει να μου πει κάτι να με καλέσει και να μου το πει, δεν ανέχομαι τις συζητήσεις υπνοδωματίου». Στο σημείο αυτό ο κ. Δρακουλόγκωνας ανέφερε μια σειρά από Μελέτες και έργα στην Ιθάκη, για τα οποία η περιφερειακή αρχή της ΑΝΑΣΑ είναι η μόνη υπεύθυνη και είναι τα παρακάτω:
390.000 ευρώ για Μελέτη Εμπρός Αετού και εξασφαλισμένα 1,5 εκ ευρώ για το έργο
20.000 ευρώ Μελέτη για υδατοδρόμιο και 100 χιλ εξασφαλισμένες για το έργο
1 εκ. ευρώ για βραχοπροστασία, έργο που έγινε
300.000 ευρώ για την στροφή πάνω από το λιμάνι του Πισαετού.
Τον λόγο για μερικά λεπτά πήρε και ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Σπύρος Γαλιατσάτος που επιτέθηκε και αυτός στην κα Κράτσα λέγοντας: Τα νησιά μας είναι θωρακισμένα τουριστικά και μάλιστα φέτος πάμε για νέο ρεκόρ, αφού βρισκόμαστε στη δεύτερη θέση πανελλαδικά πίσω μόνο από την Κρήτη, παρά την κρίση που αντιμετωπίσαμε με τα σκουπίδια σε Κέρκυρα και Ζάκυνθο. Η Κεφαλονιά ειδικά είχε άνοδο 57%. Η Περιφέρειά μας ανέβηκε στην τρίτη θέση στην Ελλάδα αναφορικά με το κατά κεφαλήν εισόδημα πίσω από Αττική και Νότιο Αιγαίο. Δεν λέω ότι τα έκανα μόνος μου, η προσπάθεια ήταν συλλογική. Η κα Κράτσα έχει κρατήσει το χαρτοφυλάκιο του τουρισμού και ουδέποτε δέχθηκε να την ενημερώσω, το μόνο που έκανε ήταν να προσλαμβάνει αβέρτα δίπλα της υπαλλήλους ως μετακλητούς.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ (κείμενο, φώτο) ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed