Ανακοίνωση Εμπορ/κου Συλλόγου και το Ασφαλιστικό

Συνάδελφοι -Συναδέλφισσες, τις επόμενες μέρες εισάγεται προς ψήφιση στη βουλή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Αποτελεί συνέχεια και επέκταση του νόμου Κατρούγκαλου και θωρακίζει νομικά όσες διατάξεις κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ.
Εχει κύριο στόχο το άνοιγμα του δρόμου για την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος. Χτυπάει τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης και προωθεί τον ατομικό της χαρακτήρα. Το κράτος μειώνει τη συμμετοχή του, βγάζει την ευθύνη του απ’ έξω και στρώνει το έδαφος για να παίξουν πιο ενεργό ρόλο οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Η κυβέρνηση προβλέπει το ασφαλιστικό σύστημα να βασίζεται σε τρεις πυλώνες:
1ος Πυλώνας: Δημόσια ασφάλιση. Αποτελείται από δυο τμήματα: α) Εθνική σύνταξη και β) το Ανταποδοτικό κομμάτι.
Η Εθνική που έχει διαμορφωθεί με το νόμο Κατρούγκαλου σε επίδομα πτωχοκομείου (στα 384 ευρώ) παραμένει και την εγγυάται το κράτος, αλλά το ύψος της θα προσαρμόζεται σύμφωνα με τους δείκτες οικονομικής ανάπτυξης. Η ανταποδοτική θα προσαρμόζεται ανάλογα με το τι έχει το ταμείο να δώσει.
Το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών θα καθορίζεται από ένα σύστημα κλάσεων στο οποίο ο ασφαλισμένος θα επιλεγεί χωρίς περιορισμούς που θα ενταχθεί. Η χαμηλότερη κλάση θα είναι 210 με 220 ευρώ, όμως πιο αντέχει να δώσει περισσότερα όταν: Το 85% των επαγγελματιών που είναι αυτοαπασχολούμενοι-ΕΒΕ, έχουν καθαρό φορολογητέο εισόδημα 10.000 ευρώ.
Η δαπάνη για τις συντάξεις στον προϋπολογισμό του 2020 είναι κατά 226 εκατομμύρια ευρώ μικρότερη από το προηγούμενο.
Διατηρούνται τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, δηλαδή το 3ο μνημόνιο που ψήφισαν όλοι μαζί ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ(ΚΙΝΑΛ).
Διατηρείται η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες στα 5 χρόνια και μάλιστα στο όνομα της ισότητας.
Καταργούνται οριστικά και αμετάκλητα η 13η και 14η σύναξη.
Διατηρείται η λεηλασία των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ που έγινε διαχρονικά στα ασφαλιστικά ταμεία και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για να επιστραφούν τα κλεμμένα.
Η κρατική σύνταξη περιορίζεται στα 384 ευρώ και το ύψος της θα καθορίζεται από τους δείκτες οικονομικής ανάπτυξης.
Διατηρείται η προσωπική διαφορά, ώστε να υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα.
2ος Πυλώνας: Η επικουρική ασφάλιση που θα λειτουργεί κεφαλαιοποιητικά. Ο ίδιος ο εργαζόμενος θα χρηματοδοτεί τη σύνταξη του μέσω επαγγελματικών ταμείων, «αποταμιεύοντας» το κεφάλαιο που θα αντιστοιχεί στο ασφαλιστικό «πακέτο» που θα έχει επιλέξει.Εδώ διαμορφώνεται ένας νέος κλάδος ιδιωτικής ασφάλισης με την προώθησή της μέσα στο πλαίσιο του Ενιαίου-Ταμείου-Επικουρικής-Ασφάλισης & Εφάπαξ-Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).Υποχρεωτικά οι εισφορές προς το ΕΤΕΑΕΠ οδηγούνται στο τζόγο του χρηματιστηρίου χωρίς εγγύηση για το τι σύνταξη θα πάρουμε και αν θα την πάρουμε. Οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν σε πια κατηγορία χρηματιστηριακών προϊόντων θα τζογάρουν τις εισφορές τους, σε χαμηλού, μεσαίου η υψηλού ρίσκου. Τα χαρακτηριστικά αυτού του ταμείου φαίνονται ξεκάθαρα στο άρθρο 31 του καταστατικού του που αναφέρεται ότι: (Δεν εγγυάται το ύψος της εφάπαξ παροχής, της επενδυτικής απόδοσης και επενδυτικών εξόδων).Αυτό ξεκαθαρίζει ότι με τις εισφορές του ο ασφαλισμένος αγοράζει χρηματιστηριακό προϊόν και θα λάβει χρηματιστηριακή απόδοση μόνο εάν αυτή προκύψει!

3ος Πυλώνας: Η αμιγώς ιδιωτική ασφάλιση, θα είναι προαιρετική.
Τα συμβόλαια διαμορφώνονται με βάση την εκάστοτε προσφορά και ζήτηση και προσφέρουν συγκεκριμένες παροχές ανά εισόδημα, π.χ. δεν καλύπτουν όλα τα εμβόλια, φυσικοθεραπείες, ειδικές θεραπείες. Συνυπολογίζονται διάφορες ατομικές, βιολογικές παράμετροι όπως κάπνισμα, κληρονομικότητα, παχυσαρκία κλπ για να καθοριστεί το ύψος του ασφάλιστρου. Επιπρόσθετα το πρόγραμμα ασφάλισης είναι εξατομικευμένο και η πλήρης κάλυψη της οικογένειας κοστίζει επιπλέον.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με τα ναυάγια ιδιωτικών ασφαλιστικών μεγαθηρίων, όπως την Αμερικάνικη ENRON, την ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ και άλλες, καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι η ιδιωτική ασφάλιση περισσότερο ωφελεί τις ασφαλιστικές εταιρείες και όχι τους ασφαλισμένους που κινδυνεύουν να χάσουν τους κόπους μιας ζωής. Μπορεί το ξήλωμα της κοινωνικής ασφάλισης να ξεκινάει από τις επικουρικές συντάξεις, ωστόσο στόχος είναι η επέκταση της ιδιωτικοποίησης στη δημόσια ασφάλιση. Το νέο ασφαλιστικό θα επηρεάσει προς το χειρότερο τις είδη υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας. Πλευρές της δημόσιας υγείας ιδιωτικοποιούνται με πρόσχημα την βελτίωση των παροχών υγείας και αυτό το φαινόμενο θα ενταθεί το επόμενο διάστημα. Προς αυτή την κατεύθυνση μεταξύ των άλλων είναι και η μετατροπή μιας σειράς νοσοκομείων από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.
Η ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης και της υγείας οδηγούν σε ένα δρόμο. Εάν έχεις εργασία και εισόδημα, τότε έχεις ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Εάν για κάποιο λόγο χάσεις τη δουλειά σου η κλείσεις το μαγαζί σου δεν έχεις τίποτα από τα δύο. Η ύπαρξη της κοινωνικής ασφάλισης και της δημόσιας δωρεάν υγείας για όλους, εξασφαλίζει, εμάς, τα παιδιά μας και όλη την κοινωνία από την πλευρά της αλληλεγγύης. Καλούμε όλους τους συναδέλφους-σσες να δώσουν το παρών στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου την Τρίτη 18-2-2020 και ώρα 10:30 το πρωί που γίνεται ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Η κοινωνική ασφάλιση και η δημόσια δωρεάν υγεία για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις μας αφορά όλους.

Το Δ.Σ. του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed