Επιστολή του προέδρου του Επιμελητηρίου, Σταύρου Σπαθή, προς τον Πρωθυπουργό για μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων λόγω της εξάπλωσης του Covid-19

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, δομένου ότι, ο κορονοϊός COVID-19 χαρακτηρίστηκε πλέον από τον ΠΟΥ ως πανδημία και σεβόμενοι απόλυτα τις συμβουλές του Υπουργείου Υγείας και των ειδικών να «μένουμε σπίτι», ώστε να μην εξαπλωθεί περαιτέρω, οφείλουμε ασκώντας παράλληλα το θεσμικό μας ρόλο με σύνεση, να συλλογιστούμε υπεύθυνα για τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία των επιχειρήσεων, σε εθνικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο.
Αναπόφευκτα και δικαιολογημένα, το καταναλωτικό κοινό οδηγείται στο μέτρο «μακριά από την αγορά». Η βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων απειλείται σημαντικά, όχι μόνο εκείνων που δραστηριοποιούνται στον, νευραλγικής σημασίας για τα νησιά μας και το σύνολο της χώρας, τομέα του τουρισμού, αλλά και όλων των κατηγοριών και ειδικοτήτων επαγγελματιών. Πάγια θέση μας αποτελεί το γεγονός ότι, όλη η χώρα πλήττεται από τον ιό και δεν πρέπει να υφίσταται διαχωρισμός σε περιοχές με κρούσματα και χωρίς κρούσματα.
Το μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που ήδη έχουν ανακοινωθεί, σαφώς και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν επαρκούν. Θωρακίζοντας τα συμφέροντα των επαγγελματιών και επιχειρηματιών, επιζητούμε πρωτίστως ένα πλαίσιο ηπιότερης αντιμετώπισης των φορολογικών και όλων των υποχρεώσεών τους απέναντι στο κράτος, για ένα διάστημα ικανοποιητικό που θα αγγίζει τους έξι μήνες, έτσι ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος ανάκαμψης. Συγκεκριμένα:
Απαλλαγή από την καταβολή τέλους επιτηδεύματος για τη τρέχουσα χρονιά.
Αναστολή πληρωμών ρυθμίσεων για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ των επαγγελματικών ακινήτων για έξι μήνες.
Αναστολή υποχρεώσεων καταβολής δόσεων προς τις τράπεζες για δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων για διάστημα έξι μηνών.
Άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ των Νομικών Προσώπων έως και πλήρης απαλλαγή για τη τρέχουσα χρονιά.
Αναστολή του φόρου διανυκτέρευσης για το έτος 2020.
Παράταση του νόμου προστασίας της Πρώτης Κατοικίας μέχρι το τέλος του έτους.
Αναστολή των φορολογικών ελέγχων, καθώς και των ελέγχων από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ και του ΣΕΠΕ για έξι μήνες.
Όπως έχει προαναγγελθεί, αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς και των δόσεων ρυθμίσεων οφειλών για ένα εξάμηνο, αλλά και η μη καταβολή δόσεων να μην οδηγεί στην απώλεια των ρυθμίσεων.
Αναστολή σφράγισης επιταγών για διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών από 8ήμερο που ισχύει σήμερα, στα πλαίσια των όσων ορίζει ο νόμος.
Προθεσμία απόδοσης παρακρατούμενων φόρων από μισθωτή εργασία και συντάξεις από τους δύο μήνες που ισχύει σε έξι μήνες, για να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων.
Δυνατότητα μη παρακράτησης φόρους επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και αμοιβών για διάστημα έξι μηνών, ώστε το ποσό να αποδίδεται ολόκληρο στους επαγγελματίες.
Συντελεστή ΦΠΑ στο 13% για όλες τις δραστηριότητες.
Παράταση φορολογικών υποχρεώσεων και μη υποβολή προστίμων σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής οποιασδήποτε δήλωσης φορολογικού περιεχομένου, ομοίως και των ασφαλιστικών υποχρεώσεων προς τον ΕΦΚΑ.
Να εξεταστεί η πιθανότητα να χορηγηθούν ευνοϊκά δάνεια από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις, για ενίσχυση της ρευστότητας αυτών.
Στη σημερινή συγκυρία, όπως κάθε ένας πολίτης ατομικά οφείλει να προστατεύσει τον εαυτό του, έτσι και η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει κάθε κύτταρο της ελληνικής οικονομίας, που δεν είναι άλλο από τις επιχειρήσεις. Να δημιουργηθεί ένα πέπλο προστασίας γι’ αυτές, να ξεπεραστούν οι κλυδωνισμοί που σταδιακά θα αντιμετωπίσουν η λειτουργία και εν τέλει η βιωσιμότητά τους. Πάνω απ’ όλα επιθυμούμε, να μην κλονιστούν οι δεσμοί εμπιστοσύνης που είναι το συνδετικό στοιχείο της ενότητας που μας χαρακτηρίζει, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεως. Η περίοδος αυτή, λόγω των επιπτώσεων της εξάπλωσης του ιού και των απαιτούμενων μέτρων προφύλαξης, είναι αδιαμφισβήτητα μια τέτοια περίοδος.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΠΑΘΗΣ

Προς:
τον Πρωθυπουργό, κ.Κυριάκο Μητσοτάκη

κοινοποίηση:
Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα
Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Άδωνι Γεωργιάδη

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed