Οι επιπτώσεις του Covid-19 στην τουριστική βιομηχανία

Από την πρώτη στιγμή που ο κορονοϊός χτύπησε την πόρτα της πατρίδας μας, σύσσωμη η τουριστική κοινότητα τάχθηκε υπέρ της λήψης όλων των αναγκαίων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού «για να μη γίνουμε Ιταλία» και προκειμένου «να ατενίζουμε με αισιοδοξία την ερχόμενη τουριστική σεζόν».
Μεγάλες αναμένεται να είναι οι οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού στην τουριστική βιομηχανία της χώρας μας. Οι συνέπειες από την εξάπλωση του ιού Covid-19 έχουν αρχίσει να είναι εμφανείς και στην Ελλάδα. Οι μέχρι στιγμής επιπτώσεις, σε κοινωνικό, εμπορικό και ταξιδιωτικό επίπεδο, είναι μεγάλες και κανείς δε γνωρίζει πού θα καταλήξουν. Τα ξενοδοχεία σε όλη την χώρα αντιμετωπίζουν τις ακυρώσεις κρατήσεων εντός και εκτός συνόρων από τα τουριστικά πρακτορεία, αλλά και από τους μεμονωμένους ταξιδιώτες.
Η έναρξη της τουριστικής σεζόν φαίνεται ότι θα μετακινηθεί. Είναι έκδηλη η ανησυχία που εκφράζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στον χώρο του τουρισμού. Τις συνέπειες της κρίσης του COVID-19 στην οικονομία δεν μπορούν να τη σηκώσουν μόνο οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες, πρέπει να βάλει πλάτη και το κράτος. Τα πράγματα είναι «περίπλοκα» και είναι επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να εκδώσει άμεσα απόφαση και εγκυκλίους που θα καθορίζουν με ποιο τρόπο θα στηριχτούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν εποχικά.
Ενισχύοντας το εισόδημα των εποχιακά εργαζομένων, οι οποίοι πλήττονται περισσότερο και αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, δίνοντας παράταση στη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας και μειώνοντας τις προϋποθέσεις για τη χορήγησή του σε όσους εργαζόμενους θα απασχοληθούν σε επιχειρήσεις, που θα πληγούν και δεν θα έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα ένσημα. Στηρίζοντας τις πληγείσες επιχειρήσεις, με μέτρα όπως η αναστολή της καταβολή των τρεχουσών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η μείωση του αριθμού των απαιτούμενων ημερών εργασίας των εργαζομένων για την λήψη επιδόματος ανεργίας, η αναστολή της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος και η μείωση του ΦΠΑ σε διαμονή και εστίαση.
Αφού διασφαλιστεί η προστασία της δημόσιας υγείας και αντιμετωπιστούν οι οποίες δυσκολίες προκύψουν, οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για την επόμενη ημέρα. Οφείλουμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, ευελπιστώντας ότι ο Ελληνικός Τουρισμός θα αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτικός σε ακόμα μια κρίση. Με την ελπίδα ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει ένα φάρμακο κατά του κορονοϊού και την πεποίθηση ότι η ανάγκη του κόσμου να πάει διακοπές δεν θα σταματήσει.

Αλέξανδρος Αλεξάκης
Αντιπεριφερειάρχης ΠΙΝ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed