Επέτειος 10 ετών από την Έκθεση του Κώστα Ευαγγελάτου στο Παρίσι

Εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 2010 από τον Έλληνα Πρέσβη στη Γαλλία κ.Κωνσταντίνο Χαλαστάνη, με την παρουσία της Ελληνίδας Προξένου στο Παρίσι και νυν Πρέσβειρας της Ελλάδας στη Βιέννη κ. Κατερίνας Κόικα και άλλων επισήμων στο MAISON DE LA GRECE, 9, rue Mesnil, Place Victor Hugo, 16e, στο Παρίσι η έκθεση: ART STUDIO EST 1990-2010 / ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ “Συλλήψεις και ντοκουμέντα στο Aττικό φώς” / “Conceptions et documents sous la lumière d Attique”, με την τιμητική αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στη Γαλλία.
Η έκθεση που σημείωσε επιτυχία με μεγάλη προσέλευση φιλότεχνων, συλλεκτών, κριτικών τέχνης και διακεκριμένων καλλιτεχνών ήταν μια αναδρομική παρουσίαση ντοκουμέντων από performance, tableau vivant, ψηφιακών εικόνων και σχεδίων, που είχε δημιουργήσει ο ιδρυτής του Αrt Studio EST στην Αθήνα, εικαστικός, performer, θεωρητικός Τέχνης Κώστας Ευαγγελάτος. Επίσης οπτικά ντοκουμέντα της συνεργασίας μελών, φωτογράφων και μοντέλων της γνωστής ομάδας σύγχρονης τέχνης. Η επιλογή του εκθεσειακού υλικού επικεντρώθηκε στα έργα που πρωταγωνιστούσε η γυμνή ανθρώπινη μορφή έκθετη στο Αττικό φως, που ενoποιούσε αισθητικά τα σώματα με αρχαία μνημειακά σπαράγματα και μάρμαρα σε μια μοναδική διαχρονική σύζευξη κάλλους και ποιητικού ρεαλισμού. Ο Κώστας Ευαγγελάτος, μίλησε για τις κατευθύνσεις της σύγχρονης Τέχνης στην Ελλάδα και ευχαρίστησε για την άψογη συνεργασία την Ελληνική Πρεσβεία και το Ελληνικό Προξενείο στο Παρίσι.
Ανάμεσα στους παρόντες ήταν ο τότε Πρέσβης της Κύπρου στο Παρίσι κ.Περικλής Νεάρχου, η ιστορικός και κριτικός Τέχνης κ.Βάσια Καρκαγιάννη-Καραμπελιά, η μεταφράστρια κ.Ζωή Δενεδίου, η Olga Ouspenskaya, ο αείμνηστος Κεφαλονίτης καθηγητής πληροφορικής Νίκος Σπαθής, η Διευθύντρια της Fondation Hellenique κ.Μαρία Γκράβαρη-Μπάρμπας, οι κριτικοί και καλλιτέχνες Marie-Laure Lamy, Philippe Jamet, Pascal Vouaren, Patrisia Procker, Brenda Tournnidge, Igor Bogojevic, o κ.Αλέξης Μπούζης, τότε διευθυντής του Γραφείου Τύπου, η κ.Ελένη Μούσουλου, ο Τομάζο Ροσέττι και πολλοί άλλοι επιστήμονες και εκπαιδευτικοί που διέμεναν στο Παρίσι. Επίσης κατά τη διάρκεια ήρθαν φίλοι και καλλιτέχνες από την Αθήνα και τη Νέα Υόρκη ειδικά για την έκθεση, ενώ την επισκέφθηκαν εκπαιδευτικοί σύλλογοι και καλλιτεχνικές ενώσεις. Μια έκθεση ιδιαίτερη στην όλη εικαστική πορεία του καλλιτέχνη χαρακτηριστική για τη διεθνή δυναμική αυθεντική πτυχή της σύγχρονης νεοελληνικής εικαστικής έκφρασης.
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε όμως και όλη η παραμονή του Κώστα Ευαγγελάτου στο Παρίσι. Στα πλαίσια της έκθεσης του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης διάβασε ποιήματα από την συλλογή “Η ελεγεία των Εκβατάνων”, καθώς και επιλογή ποιημάτων από την συγκεντρωτική συλλογή “Αλέα Προσομοίων” στη Γαλλική γλώσσα, σε μετάφραση της καθ. Veronique Loguen. Φορτισμένος θετικά από προτάσεις για εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα (πραγματοποιήθηκαν όλα τα επόμενα χρόνια) και αφού παρακολούθησε έργα υψηλής ποιότητας και σημαντικές διεθνείς εκθέσεις επέστρεψε στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2010, όπου και διοργάνωσε τότε τον κύριο επετειακό εορτασμό για τα 20 χρόνια του ART STUDIO EST, (ίδρυση 1990) στο Μουσείο “Γ.Γουναρόπουλος” (G.GOUNARO). Σήμερα με τις μεγάλες αλλαγές που έχουν επέλθει σε όλα τα επίπεδα και κύρια στις μέρες μας που τέτοιες δραστηριότητες μάλλον θα περιοριστούν η υπενθύμιση μιας επετείου ας είναι μια υποθήκη για τους νεότερους, με ευχές να υπερνικoύν τα όποια εμπόδια.

Art Studio EST-La Chambre
Costas Evangelatos Art-Εst
Πρατίνου 87, Αθήνα 116 34
info: 210 7294259, 6944621286

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed