Η μάχη με τον κορονοϊό, εάν γίνει έπαρση του ιού, θα κριθεί στις ΜΕΘ, η αλήθεια που δεν μας ειπε η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας

Αρκετοί ασθενείς με κορονοϊό στην Ιταλία, πέθαναν γιατί δεν επαρκούσαν οι αναπνευστήρες (υψηλής πίεσης) που είχαν τα νοσοκομεία. Επίσης ούτε επαρκούσαν οι ΜΕΘ στην Ιταλία που οι συνολικές μονάδες είναι 5.400 όταν στη Γερμανία είναι 25.000!
Και για τον λόγο αυτό, σε περίοδο έπαρσης του ιού είναι σε θέση η Γερμανία να αντεπεξελθει. Μέχρι χθες είχαν καταγραφεί πάνω από 13.000 κρούσματα οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές είναι πολύ μικρές – μόλις σχεδον 30– δηλαδή ένα ποσοστό θνησιμότητας γύρω στο 0,18%, πολύ μικρότερο από εκείνο στην Ιταλία (8,3%), στην Κίνα (4%), στη Βρετανία (3,9%) και στη Γαλλία (2,9%). Μια από τις εξηγήσεις που δίνουν είναι ότι υψηλός αριθμός (25.000) κλινών και μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας -ΜΕΘ- των νοσοκομείων της Γερμανίας, πράγμα που σημαίνει ότι οι ασθενείς της Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναρρώσουν γρήγορα.
Σε σύγκριση με τη Γαλλία (περίπου 7.000 κλίνες στις ΜΕΘ), την Ιταλία (κάπου 5.400) και την Βρετανία (λίγο περισσότερες από 4.000) η Γερμανία είναι ως εκ τούτου καλύτερα εξοπλισμένη στο συγκεκριμένο μέτωπο της μάχης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού. Η γερμανική κυβέρνηση έχει πει ότι σκοπεύει τις επόμενες εβδομάδες να διπλασιάσει τον αριθμό αυτό για να μην «γονατίσουν» τα νοσοκομεία, ενώ θα μετατραπούν ακόμη και ξενοδοχεία και μεγάλοι κλειστοί χώροι, όπως γήπεδα, σε αυτοσχέδια νοσοκομεία, για ασθενείς με λιγότερα βαριά συμπτώματα, ώστε τα σοβαρότερα να αντιμετωπίζονται στα νοσοκομεία.
Όσον αφορά τους πολλούς θανάτους στην Ιταλία. Πώς εξηγείται; Τα συνολικά κρούσματα στην Ιταλία σε ένα μήνα είναι 65.000. Οι ασθενείς που επιβιώνουν μένουν κατά μέσο όρο 15 ημέρες στη ΜΕΘ και τουλάχιστον 10 ημέρες κατά περίπτωση. Συνεπώς στή Βόρεια Ιταλία, που έγιναν τα περισσότερα κρούσματα, οι μονάδες ΜΕΘ είναι σχεδόν 3.300. Με αποτέλεσμα οι γιατροί να θυσιάζουν τους πιο ηλικιωμένους που δεν μπορουν να αντεπεξέλθουν άμεσα στη θεραπεια για τους νεότερους, σε συνδυασμό την ανεπάρκεια των αναπνευστήρων υψηλής πίεσης. Εάν υπήρχαν τριπλάσιες μονάδες ΜΕΘ δεν θα υπήρχαν οι 6.500 νεκροί στην Ιταλία.
Στην Ελλάδα τι συμβαίνει; Γιατί υπάρχει τόση ανησυχία για την έξαρση κρουσμάτων του κορονοιού; Και σχέση με άλλες χώρες με τον ίδιο πλυθησμό π.χ Σουηδία που δεν εχει παρει ακραία μέτρα? Που δεν υπάρχει γενική καραντίνα, τα εμπορικά κέντρα και σούπερ μάρκετ είναι ανοικτά και επιτρέπονται μέχρι και σήμερα συναθροίσεις έως 500 ατομα! Μόνη απαγόρευση, η κυκλοφορία ατόμων άνω των 75 ετών και παραμονη στην οικία. Δεν έχει κλεισει τίποτα εκτός από τα γυμνάσια, λύκεια και πανεπιστήμια.. Μόνο τα δημοτικά λειτουργούν, γιατί σκέφτονται ως εξής: Αν κάποια από τα παιδιά έχουν γονείς που εργάζονται στα νοσοκομεία, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν. Εκτός αυτού, θα χρειαστεί να βρεθούν άνθρωποι να κρατήσουν αυτά τα παιδιά. Αν οι γονείς πάρουν άδεια γι’ αυτό το λόγο, το διαθέσιμο προσωπικό στα νοσοκομεία αυτήν την κρίσιμη ώρα θα μειωθεί και αυτό είναι κάτι που δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση.
Η μεγαλύτερη ανησυχία, λοιπόν στην Ελλάδα, έχει να κάνει με την κατάσταση του νοσηλευτικού προσωπικού και εάν επαρκούν οι ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, λειτουργούν μόνο 557 κλίνες στις ΜΕΘ, όσες έχει σχεδόν και η Σουηδία (536) αντί για 3.500, που θα έπρεπε να είναι με βάση τα διεθνή στάνταρντ που πρέπει να έχει η Ελλάδα. Που συνεπάγεται ότι όταν θα γίνει η έξαρση του ιού και τα κρούσματα θα αυξηθούν σε τέτοιο βαθμό που δεν θα επαρκούν οι λίγες ΜΕΘ, τότε θα βλέπουμε πολλούς νεκρούς, καμία θεραπεία σε ηλικιωμένους και ο εαυτός σωθήτω!
Ως εκ τούτου, στο υπουργείο Υγείας έχουν έτοιμο το σχέδιο αντιμετώπισης μιας μεγάλης έξαρσης του κορωνοϊού σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ που θα χρειαστούν. Σε περίπτωση που ο αριθμός των κρουσμάτων που χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξηθεί ραγδαία, θα μετακινηθούν από τις ΜΕΘ του Δημοσίου οι περιπτώσεις που νοσηλεύονται με μη λοιμώδη νοσήματα (εγκεφαλικά, τραυματισμοί, τροχαία, καρδιά κλπ.) σε ιδιωτικές κλινικές. Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του Δημοσίου θα παραμείνουν και θα εισάγονται μόνο περιπτώσεις ασθενών με κορωνοϊό. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σχέδιο, το υπουργείο Υγείας υπολογίζει ότι θα εξασφαλίσει 1.000 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ, αριθμός ο οποίος κρίνεται ικανοποιητικός.
ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ: Με πληθυσμό 6 εκατομμυρια κατοικους λειτουργούν μόνο 224 κλίνες σε ΜΕΘ. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι λειτουργούν 157 πιστοποιημένες κλίνες σε μονάδες αυξημένης φροντίδας, αντί για 7.000. Αν υπήρχαν αρκετές κλίνες Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας -ΜΑΦ-, τότε θα μειώνονταν κατά πολύ οι ημέρες νοσηλείας ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας και θα υπήρχαν μικρότερες λίστες αναμονής. Την ίδια ώρα, η λίστα αναμονής στην Αττική πολλές φορές ξεπερνούν τους 80, ειδικά τον χειμώνα. Στην κεντρική Μακεδονία 2 εκατομμύρια πληθυσμό οι ΜΕΘ είναι 123 και η λίστα αναμονής 25. Στην επικράτεια σε μικρότερα νοσοκομεία υπάρχουν άλλες 80 ΜΕΘ που δεν λειτουργούν. Στα Επτάνησα 16 κλίνες εξοπλισμένες ΜΕΘ ειναι κλειστές (6 Λευκάδα, 5 Ζάκυνθος, 5 Κεφαλονιά και ζητείται η μεταφορά στη Πάτρα) και μόνο της Κέρκυρας λειτουργούν. Κάθε κρεβάτι στη ΜΕΘ, απαιτεί το λιγότερο 2 νοσηλευτές σε 24ωρη βάρδια. Στο Αργοστόλι που το ΕΣΥ ζήτησε να φύγει η ΜΕΘ με 5 κρεβάτια, απαιτούταν 10 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, χωρίς τους αντίστοιχους γιατρούς υποστήριξης. Εάν σε όλη την Ελλάδα λειτουργούσαν και οι 80 εξοπλισμένες, αλλά κλειστές ΜΕΘ, θα σώζονταν ανθρώπινες ζωές. Και η ΜΕΘ στο νησί μας θα ήταν επίσης πολύ απαραίτητη στη χρονική αυτή συγκυρία που ήδη έχει βγει απόφαση απομάκρυνσης της.
Οι ανησυχίες της κυβέρνησης (που δεν μας είπαν την πραγματικότητα), είναι ότι, οι ΜΕΘ δεν επαρκούν και σε περίοδο κρουσμάτων θα έχουμε πολλούς θανάτους, όχι από τον ιό, αλλά λόγω έλλειψης ΜΕΘ και θα αποκαλυφθεί η γύμνια του ΕΣΥ. Μήπως το ΕΣΥ πρέπει να να μην εξαρτάται από κανέναν και να κοιτάξει πως θα αξιοποιήσει και αυξήσει τις ΜΕΘ κατά 3.000 ώστε η δυναμικότητα να φτάσει πλέον τις 3500 που είναι τα διεθνή στάνταρ. Πάλι καλά που έχουμε έστω και δωρεές μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής, από ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν, (ο Παπαστρατος πριν 2 βδομάδες δώρισε 50 μηχανικούς αναπνευστήρες στο ΕΣΥ, η σουηδική κυβέρνηση 20 αναπνευστήρες στο νοσοκομείο Σωτηρία….), ενώ η Εκκλησία ΑΠΩΝ! …που μας λέει, (οι παπάδες και μητροπολίτες) πως στέκεται δίπλα στον άνθρωπο, ή απλά τα αφήνει στο θέλημα του Θεού?? Μάλλον το δεύτερο…..όσο για εμάς, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική προστασία, μόνο η εφαρμογή των ακραίων μέτρων που ψηφίστηκαν για την δική μας και μόνο αυτοπροστασία.

Παρίσης Λ. Σπύρος
Αρχιτέκτων μηχανικός

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed