Το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Κεφαλονιά είναι γεγονός… Και τώρα;

Τελικά ήταν απλώς θέμα χρόνου να κάνει και στον τόπο μας την εμφάνισή του ο κορονοϊός. Πως θα μπορούσαμε να το αποφύγουμε άλλωστε; Δεν είμαστε δα και μια νησίδα στη μέση του ωκεανού…
Είμαστε ένα μεγάλο πληθυσμιακά νησί που επιπλέον μέχρι και την απαγόρευση της κυκλοφορίας υπήρχαν συνεχείς μετακινήσεις από και προς αυτό. Κεφαλλονίτες της διασποράς, ετεροδημότες, χειμερινοί τουρίστες, φοιτητές, φαντάροι, επαγγελματίες, μεταφορείς, μόνιμοι κάτοικοι που ταξιδεύαν σε Αθήνα ή Πάτρα για προσωπικές υποθέσεις… Ένα καθημερινό πήγαινε έλα που κάτω από φυσιολογικές συνθήκες αποτελεί μέρος της κουλτούρας, της οικονομίας αλλά και της ομορφιάς αυτού του τόπου. Αν προσθέσουμε και την απειθαρχία και ανευθυνότητα που χαρακτηρίζει πολλούς εξ ημών, πόσο ευκολο ήταν να μείνουμε στο απυρόβλητο ως άλλο γαλατικό χωριό;
Είναι επίσης αλήθεια ότι από εχθές το βράδυ επικρατεί έντονος προβληματισμός, στα όρια της φυσιολογικής ομολογουμένως αναστάτωσης. Ιδιαιτέρα εδώ στα ανατολικά του νησιού. Ίσως λόγω του… infodemic, ή ίσως γιατί δεν ήμασταν προετοιμασμένοι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Κεφαλονιά να παρουσιαστεί στη Δημοτική μας Ενότητα και δη στο ορεινό Πυργί. Το σίγουρο πάντως είναι ότι ελάχιστη πρακτική σημασία έχει πλέον αν πρόκειται για εισαγόμενο ή γηγενές περιστατικό, για επισκέπτη ή μόνιμο κάτοικο του νησιού, για ντόπιο ή παραμπαστό… Σημασία έχει ο ασθενής να αναρρώσει το ταχύτερο δυνατόν και προφανώς να ιχνηλατηθούν άμεσα όλες οι επαφές του, ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν έχει υπάρξει διασπορά του ιού. Αν και αυτονόητο, πρέπει να τονίσουμε ότι έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο ιατρικό και νοσηλευτικό δυναμικό του νησιού μας, που παρά τις μεγάλες ελλείψεις δίνει καθημερινά αγώνα για την υγεία όλων μας. Αυτονόητο είναι επίσης ότι με δεδομένη και την διαμορφωθείσα κατάσταση, θα πρέπει να ενισχυθούν άμεσα οι δομές υγείας του Νομού με το αναγκαίο προσωπικό.
Οι δύσκολες αυτές συνθήκες που βιώνουμε σε ολόκληρο τον πλανήτη, επιβάλλουν πειθαρχία και ψυχραιμία. Πειθαρχία ως προς την αυστηρότερη ακόμη εφαρμογή των οδηγιών που οι αρχές μας δίδουν και ψυχραιμία αλλά και υπευθυνότητα στον τρόπο διαχείρισης της δύσκολης κατάστασης που ο καθένας εξ ημών και όλοι μαζί αντιμετωπίζουμε. Επιπλέον είναι σημαντικό να μην θέσουμε εν αμφιβόλω την κοινωνική μας συνοχή. Ας μην οδηγηθούμε σε κοινωνικό αυτοματισμό που με την σειρά του μπορεί να μετεξελιχθεί σε έναν ιδιότυπο κοινωνικό κανιβαλισμό. Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και η μετατόπιση του “κατηγορώ” σε αρχές, φορείς, ομάδες πληθυσμού ή και σε πρόσωπα που θα λειτουργήσουν ως εξιλαστήρια θύματα, δεν θα βοηθήσει. Το blame game, όπως λέμε και στα Πουλάτα, δεν ωφέλησε ποτέ και κανέναν.
Μένουμε σπίτι, περιορίζουμε στο ελάχιστο τις μετακινήσεις μας, πάντα λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και προφυλάσουμε τον εαυτό μας, τους ανθρώπους μας και το κοινωνικό σύνολο. Ιδιαιτέρα τις ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Πρόκειται για πράξη αγάπης και ατομικής ευθύνης. Και αν αισθανθούμε αδιαθεσία, επικοινωνούμε με τον γιατρό μας, το Κέντρο Υγείας Σάμης ή τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας στο 1135 ώστε να λάβουμε υπευθύνως και αρμοδίως οδηγίες.

Πηγή: poulatakefalonias.gr

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed