Έως τώρα τα πάμε σχετικά καλά…

Αν κάποιος μπορέσει και παραμερίσει το τεράστιο ανθρώπινο δράμα που ήλθε με την έλευση του Κορωνοϊού, θα δει ότι ίσως ο νόμος του Δαρβίνου δεν έχει εφαρμογή μόνο στη φύση, αλλά και στους ανθρώπους και στις οικονομίες.
Κάποιες επιχειρήσεις όχι μόνο θα διασωθούν αλλά θα εκμεταλλευτούν και το κενό που θα αφήσουν οι εταιρίες που δεν θα αντέξουν. Χιλιάδες όμως συμπολίτες μας, όπως ηθοποιοί, μάγειρες, καθηγητές φροντιστηρίων, σερβιτόροι, ξενοδόχοι και ξενοδοχοϋπάλληλοι, γυμναστές, ταξιτζήδες, ταξιδιωτικοί πράκτορες και πολλοί άλλοι θα βρεθούν ξαφνικά με μηδενικά εισοδήματα και θα προστεθούν στους χιλιάδες ανέργους. Το πρόβλημα όμως δεν αφορά μόνο τη χώρα μας. Η παγκόσμια αλυσίδα του εμπορίου και γενικά του οικονομικού κύκλου έσπασε, και ουδείς γνωρίζει αν ο Κορωνοϊός θα γίνει η αιτία να σκάσει η παγκόσμια οικονομική φούσκα των 265 τρις χρεών. Αν σκάσει, θα έχει μεγαλύτερες συνέπειες από το σύνολο των προβλημάτων που δημιούργησαν η Lehman Brothers, η 9/11 και ο Κορωνοϊός μαζί!
Είναι επίσης αδύνατο να προβλέψει κανείς αν η σημερινή επιδημία θα συσφίξει την ενότητα των χωρών της ΕΕ ή αν θα ενισχύσει τους ευρω-σκεπτικιστικές. Πάντως η άκαμπτη στάση της Γερμανίας στην έκδοση ευρωομολόγου προοιωνίζεται μάλλον δυσάρεστες εξελίξεις. Η Ιταλία και η Ισπανία έχουν βρεθεί ουσιαστικά μόνες τους στην αντιμετώπιση του ιού, όπως μόνοι μας αντιμετωπίζουμε κι εμείς Τούρκους και λαθρομετανάστες, ενώ η επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, κυρία Ylva Johansson μας είπε ότι κάκιστα ανέστειλε η κυβέρνηση τη διαδικασία εξέτασης του ασύλου!
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η αμερικανική οικονομία θα συρρικνωθεί το πρώτο εξάμηνο γύρω στο 15% και το ποσοστό ανεργίας ίσως φθάσει το 20%. Η γερμανική οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί τουλάχιστον από 6% έως 10%. Η μόνη αισιόδοξη χώρα είναι η Ελλάδα! Ο κύριος Στουρνάρας μάς λέει ότι η ελληνική οικονομία απλώς δεν θα έχει ανάπτυξη, ενώ ο κύριος Σταϊκούρας μιλά για συρρίκνωση της οικονομίας μας κατά 1-3%!!! Μα και μόνο τα μισά έσοδα αν χαθούν από τον τουρισμό, ήδη μιλάμε για συρρίκνωση της εθνικής οικονομίας κατά 6%!!! Ως φαίνεται έχουμε χάσει εντελώς την επαφή με την πραγματικότητα. Δυστυχώς συνηθίσαμε στη χώρα μας να ζούμε με φαντασιώσεις. Χάσαμε την «ευκαιρία» των μνημονίων αλλά θα είναι έγκλημα αν αφήσουμε να πάνε χαμένες και οι θυσίες του Κορωνοϊού.
Σημείωση: Ας ελπίσουμε ό,τι όταν η οικονομική κρίση ενσκήψει για τα καλά, που θα ενσκήψει, να μην παρουσιαστούν τίποτε νέοι σωτήρες τύπου Σώρρα, Βαρουφάκη και άλλων τινών που διακινούν επιστολές του Χριστού! Πάντως, έως τώρα, αν παραβλέψουμε τις φαντασιώσεις, τα πάμε σχετικά καλά.

Παύλος Παπαδάτος

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed