Επιμελητήριο: Αναστολή καταβολής δόσεων Ν. Κατσέλη και Εξωδικαστικού Μηχανισμού για 3 μήνες, η επικοινωνία με τη Τράπεζα είναι σημαντική για τους οφειλέτες

Τρίμηνη προστασία, μέσω του “παγώματος” των δόσεων των ρυθμισμένων δανείων του Ν. Κατσέλη και όσων δανειοληπτών έχουν ενταχθεί στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε 30 Μαρτίου.
Το “πάγωμα” αφορά οφειλέτες που αποδεδειγμένα πλήττονται από τις συνέπειες του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19 δυνάμει της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που έχουν εκδοθεί. Σύμφωνα με το άρθρο 5 της ΠΝΠ, αναστέλλεται για χρονικό διάστημα τριών μηνών η καταβολή των δόσεων στο πλαίσιο ρυθμίσεων, χωρίς να επέρχονται οι συνέπειες λόγω της μη καταβολής και χωρίς να τροποποιείται η συνολική διάρκεια της ρύθμισης. Για οφειλέτες που δεν περιλαμβάνονται στις ανωτέρω αποφάσεις, δύναται να χορηγηθεί η ως άνω αναστολή κατόπιν αίτησης του οφειλέτη και αξιολόγησης από τον πιστωτή. Επίσης οι προθεσμίες διενέργειας διαδικαστικών και λοιπών πράξεων αναστέλλονται για χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος της παρούσας. Προϋπόθεση για την αναστολή είναι η εμπρόθεσμη υποβολή της αίτησης (αναλυτικά παράγραφος 1 άρθρου 5).
Την ίδια στιγμή τα υπουργεία Εργασίας, Ανάπτυξης και Οικονομικών, με βάση τα όσα προβλέπονται στο άρθρο 7 της ίδιας ΠΝΠ, θα διαβιβάζουν, κατόπιν συλλογικού ή εξατομικευμένου αιτήματος των πιστωτικών ιδρυμάτων, των εταιρειών παροχής πιστώσεων και των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων, τα απαιτούμενα στοιχεία εξατομίκευσης, όπως ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, αριθμό φορολογικού Μητρώου και, όταν απαιτείται, και κωδικό αριθμό δραστηριότητας, για όσα φυσικά ή νομικά πρόσωπα λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση. Η διαβίβαση των ως άνω στοιχείων είναι επιτρεπτή υπό την προϋπόθεση ότι τα υποκείμενα των δεδομένων δεν έχουν εναντιωθεί στη διαβίβαση των στοιχείων τους, με τη συμπλήρωση σχετικού μηνύματος εναντίωσης στην οικεία ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους στον ιστότοπο www.keyd.gov.gr, εντός προθεσμίας 7 εργάσιμων ημερών από την έναρξη ισχύος της ΠΝΠ. Ο νομοθέτης ορίζει πως Τράπεζες και Εταιρείες Διαχείρισης απαιτήσεων οφείλουν να χρησιμοποιούν τα στοιχεία εξατομίκευσης αποκλειστικά και μόνο για να προβαίνουν σε διευκολύνσεις των δικαιούχων στην αποπληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεων, όπως στην αναστολή των δόσεων των ενήμερων δανειακών υποχρεώσεών τους για χρονικό διάστημα 3 ή και περισσότερων μηνών. Σε κάθε περίπτωση σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις καλό θα ήταν να γίνει μια όσο το δυνατόν πιο άμεση επικοινωνία με τα πιστωτικά ιδρύματα.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed