Ελπίδες για την αποκατάσταση του τέμπλου του Κοιμητηριακού Ναού των Πουλάτων, τι ενέργειες απαιτούνται πλέον από Δήμο και Περιφέρεια

Είναι αλήθεια πως εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας, οποιαδήποτε άλλη είδηση πέραν του Covid-19, περνά σε δεύτερη μοίρα. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να αδιαφορήσουμε πλήρως για τα μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα του τόπου μας.
Στο πλαίσιο αυτό επαναφέρουμε στη δημοσιότητα ένα θέμα για το οποίο μάλιστα αποκαλύπτουμε μια ελπιδοφόρα εξέλιξη… Ειδικότερα, η ανάγκη αποκατάστασης της στατικότητας του Κοιμητηριακού Ναού των Πουλάτων και του ξυλόγλυπτου τέμπλου που φιλοξενεί και που ειρήσθω εν παρόδω έχει πάρει ήδη κλίση με κίνδυνο να καταρρεύσει και να καταστραφεί, είναι ένα ζήτημα που απασχολούσε και απασχολεί έντονα την Κοινότητά μας. Δεν είναι λίγες δε οι φορές, που η έκκλησή μας έχει αναδειχθεί από τοπικά αλλά και εθνικής εμβέλειας έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.
Και περνάμε στην είδηση που όπως προαναφέραμε μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε. Συγκεκριμένα, πριν από μερικές εβδομάδες η Πρόεδρος της Κοινότητάς μας κ. Γεωργία Φλαμιάτου – Φιοραβάντε απέστειλε επιστολή προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας & Ιθάκης ζητώντας τη συνδρομή της, με την ανταπόκριση του Προϊσταμένου Δρ. Γρηγόρη Γρηγορακάκη να είναι άμεση. Ειδικότερα, στην απαντητική του επιστολή την οποία έχει κοινοποιήσει τόσο στον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλλονιάς και Ιθάκης κ. Σταύρο Τραυλό όσο και στον Δήμαρχο Σάμης κ. Γεράσιμο Μονιά – Νέττη, αναφέρει πως προκειμένου η Εφορεία να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, θα πρέπει απαραιτήτως να προηγηθεί μελέτη στατικότητας τόσο του Ιερού Ναού, όσο και του τέμπλου.
Είναι περιττό να αναφέρουμε ότι η Κοινότητά μας δεν διαθέτει τα απαραίτητα τεχνικά ή οικονομικά μέσα. Για τον λόγο αυτό και θεωρούμε προφανές ότι η πραγματοποίηση της μελέτης θα πρέπει να υλοποιηθεί από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες είτε της Περιφέρειας είτε του Δήμου. Εφόσον δε, αυτό αποτελεί προαπαιτούμενο για την Εφορεία Αρχαιοτήτων, θα πρέπει να προγραμματισθεί το συντομότερο δυνατόν, δεδομένων βέβαια και των ειδικών συνθηκών. Ωστόσο θα πρέπει να τονίσουμε πως το ζητούμενο δεν είναι μόνο η αποκατάσταση της στατικότητας του Ναού και του τέμπλου, αλλά και η συντήρηση του εκκλησιαστικού θησαυρού που έχει αφεθεί στην τύχη του.
Για την ιστορία να υπενθυμίσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας & Ιθάκης δεσμεύεται για δράση. Στις 28 Μαρτίου 2018 κλιμάκιό της επισκέφθηκε τα Πουλάτα ώστε να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το πρόβλημα. Το κλιμάκιο φωτογράφησε το Ναό και το τέμπλο του, προκειμένου να αξιολογηθεί ενδελεχώς η κατάσταση και να γίνει μια πρώτη εκτίμηση του κόστους της συντήρησης. Μάλιστα δεσμεύθηκε πως τις επόμενες ημέρες θα επισκεπτόταν εκ νέου το χωριό μας προκειμένου να σχηματίσει πιο ολοκληρωμένη εικόνα τόσο για τον κοιμητηριακό Ναό, όσο και για τον προσεισμικό του 17ου αιώνα Ναό της Παναγίας της Αμυγδαλιώτισσας και να διερευνηθεί η δυνατότητα μιας συνολικής παρέμβασης. Αλλά φευ…
Ας ελπίσουμε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας ή του Δήμου και ακολούθως η Εφορεία Αρχαιοτήτων θα πράξουν τα δέοντα, ώστε να αποκατασταθεί ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα δείγματα της προσεισμικής εκκλησιαστικής τέχνης της Κεφαλλονιάς, πριν να είναι αργά. Το οφείλουμε στην ιστορία μας, αλλά και στις επόμενες γενιές.

Πηγή: poulatakefalonias.gr

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed