Αναστάσιμο μήνυμα του Κεφαλλονίτη Μητροπολίτη Κλεόπα της Σουηδίας

Σε μια εποχή που η καθημερινή πραγματικότητα, σε παγκόσμια κλίμακα, είναι γεμάτη από γεγονότα και περιστατικά που προξενούν τον φόβο και την απογοήτευση, την αβεβαιότητα και την αγωνία για τα μέλλοντα συμβαίνειν, είναι απόλυτα φυσιολογικό ο καθένας από μάς να αμφιταλαντεύεται και να ολιγοψυχεί.
Η ανθρώπινη φύση από μόνη της νοιώθει την αδυναμία της να αντιπαλέψει με όλα αυτά που η ανθρωπότητα γεννά, είτε τους πολέμους, είτε τα παγκόσμια οικονομικά περιστατικά, την πείνα και τις πανδημίες, όπως αυτή του κορωνοϊού, είτε την τραχύτητα στις διαπροσωπικές σχέσεις, την αστοχία της προσωπικής επιλογής, που έχει ως αποτέλεσμα η καθημερινότητα να είναι ένας ανήφορος συνεχής και δυσκολοθώρητος.
Σε αυτή την καθημερινότητα, έρχεται ο ευαγγελικός λόγος να μας υπενθυμίσει και να επιβεβαιώσει αυτό που εμείς οι Χριστιανοί έχουμε διαρκώς στη διάθεσή μας: την εορτή των εορτών και την πανήγυρη των πανηγύρεων, τη λαμπροφόρο Ανάσταση του Θεανθρώπου, που αποτελεί το καταλυτικό στοιχείο που αναζωογονεί και μεταμορφώνει τη ζωή μας, τη νοηματοδοτεί με τρόπο μοναδικό και διαχρονικά ανεπανάληπτο.
Η Ανάσταση του Θεανθρώπου, ως νίκη και κατατρόπωση του μεγαλύτερου εχθρού του ανθρώπου, του θανάτου, ως κατάκτηση του τελευταίου του οχυρού, με την μετοχή της ανθρώπινης φύσης στην αθανασία, δίνει την ελπίδα στον πιστεύοντα.
Το Πάσχα δεν αποτελεί απλά και μόνο μια γιορτή κι ένα έθιμο που η ομογένειά μας καλείται να διατηρήσει εδώ στην Σκανδιναυΐα, αλλά αποτελεί το πέρασμα από την ασταθή καθημερινότητα και την κατάσταση της ατολμίας, στην κατάσταση του θάρρους και της πνευματικής σιγουριάς. Αφού ο Χριστός αναστήθηκε, τότε κι εγώ προσωπικά μπορώ να αναστηθώ, όχι μόνο στη μέλλουσα ζωή, αλλά και σε αυτή, την παρούσα!
Η εορτή της Αναστάσεως είναι η μοναδική ευκαιρία να αντιπαλέψουμε τους φόβους μας και να βγούμε νικητές. Τους φόβους εκείνους, οι οποίοι φωλιάζουν μέσα μας ως αποτελέσματα πολλών παραγόντων, που μας επηρέασαν στο παρελθόν ή μας επηρεάζουν ακόμη, οι οποίοι μας επιβάλλονται έξωθεν και δημιουργούν μια ασταθή και γεμάτη πανικό περιρρέουσα ατμόσφαιρα.
Ζούμε μια τέτοια κατάσταση αβεβαιότητας και πανικού στις μέρες μας, που δοκιμάζει αντοχές, αντιστάσεις, συνειδήσεις, πιστεύω και βεβαιότητες. Μια κατάσταση που ανατρέπει την καθημερινότητα που μας έδινε ένα αίσθημα ασφάλειας, μέσα από την ρουτίνα και το γνώριμο. Είναι στο χέρι μας, εάν θα παραδοθούμε αμαχητί, ή αν θα ενεργοποιήσουμε όλα αυτά τα στοιχεία, εσωτερικά και εξωτερικά, για να αντισταθούμε στον φόβο που καλπάζει να μας κατακτήσει.
Η πίστη στην Ανάσταση του Θεανθρώπου είναι μια κατάκτηση που μεταμορφώνει τη ζωή μας, όχι μόνο σε επίπεδο πνευματικό, αλλά καθολικό. Είναι μια καινή θεώρηση του επερχομένου και μια μοναδική βίωση του ενεστώτος.
Επιστρέφοντας με το Άγιο Φως, ας κομίσουμε μαζί μας την ελπίδα του Αναστημένου Χριστού για τη ζωή μας κι ας εκκεντριστούμε από το θάρρος και την τόλμη των Μυροφόρων Γυναικών. Μόνο με την Ανάσταση του Χριστού, ως φάρο τηλαυγή, μπορούμε να ελπίζουμε, χωρίς φόβο, για την πορεία μας στη ζωή και για τον προορισμό μας που είναι ο Παράδεισος!

Με πολλές εγκάρδιες αναστάσιμες ευχές
+ Ο Σουηδίας Κλεόπας

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed