Η λακουβιάδα και ο εξυπνούλης παντογνώστης…

Τις τελευταίες μέρες γίνεται λόγος για την Απόφαση του Δημάρχου Μιχαλάτου για ορισμό υπαλλήλων και προϊσταμένου Δ/νσης Καθαριότητας για την καταγραφή λακκούβων και αποκατάστασης αυτών.
Εκτιμώ απεριόριστα τον κ. Ζαπάντη, όπου τα κείμενα του διακρίνονται για την καυστικότητα τους και για το ιστορικό τους περιεχόμενο όταν δεν εξυπηρετούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες… Μια προσεκτική όμως ματιά εάν έριχνε στην Απόφαση Δημάρχου θα διαπίστωνε στην αναφορά του άρθρου 7-παρ.5,6του του Ν. 3481/2006. Εκεί αναφέρονται υποχρεώσεις υπηρεσιών για την συντήρηση οδών. Και πιθανά ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ παραπτώματα υπαλλήλων και Προϊσταμένων! Απλά κ. Ζαπάντη εφαρμόζεται η κείμενη νομοθεσία, όταν από το 2006 δεν την έχει εφαρμόσει κανείς με Απόφαση Οργάνου. Έτσι και εποπτικός έλεγχος γίνεται στο οδικό δίκτυο και αποφυγή τυχόν δικαστικών περιπετειών αποφεύγονται για τους υπαλλήλους. Και επειδή έχετε κριτικάρει κάποιους πολίτες για παντογνώστες… Εδώ ταιριάζει το ρητό “είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα”. Παρακάτω οι σχετικές διατάξεις του Νόμου:
Ν. 3481/06- Άρθρο 7-παρ.5,6
5. Οι αρμόδιες για τη συντήρηση των οδών υπηρεσίες υποχρεούνται να ελέγχουν, τουλάχιστον ανά δεκαπενθήμερο, τις οδούς της αρμοδιότητάς τους, για τη διαπίστωση βλαβών του οδοστρώματος και των λοιπών στοιχείων ασφαλείας της οδού και να καταγράφουν τα ευρήματα σε ειδικό βιβλίο, που τηρείται με ευθύνη του Προϊσταμένου τους. Τα όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας υποχρεούνται να ειδοποιούν αμέσως και εγγράφως τις αρμόδιες για τη συντήρηση των οδών υπηρεσίες, για την ύπαρξη βλαβών του οδοστρώματος και των στοιχείων ασφαλείας των οδών που υποπίπτουν στην αντίληψή τους και εκθέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των χρηστών της οδού. Κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης μπορεί να προβαίνει επίσης σε γραπτή ειδοποίηση των αρμόδιων για τη συντήρηση υπηρεσιών, με οποιοδήποτε μέσο (όπως ιδίως τηλεομοιοτυπία, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ταχυδρομική επιστολή), η οποία καταχωρίζεται από τις ως άνω υπηρεσίες στο τηρούμενο ειδικό βιβλίο.
6. Η αρμόδια προς συντήρηση της οδού υπηρεσία υποχρεούται να πραγματοποιήσει με όργανά της αυτοψία της βλάβης, μέσα σε δύο (2) εργάσιμες ημέρες αφότου λάβει με οποιονδήποτε τρόπο γνώση αυτής και να συντάξει συνοπτική έκθεση περί της έκτασης και του είδους της και της ύπαρξης ή μη ανάγκης άμεσης αντιμετώπισης. Εφόσον κατά την αυτοψία διαπιστωθεί επικινδυνότητα της βλάβης για την οδική ασφάλεια, λαμβάνονται άμεσα από τους διενεργούντες την αυτοψία τα απαραίτητα μέτρα για την προσωρινή της αποκατάσταση, εφόσον αυτή είναι δυνατή, άλλως για την οριοθέτηση και την κατάλληλη σήμανσή της, προς αποφυγή ατυχημάτων. Η αποκατάσταση των βλαβών που κρίνονται επικίνδυνες για την οδική ασφάλεια ολοκληρώνεται υποχρεωτικά εντός δέκα (10) ημερών από τη διενέργεια της αυτοψίας. Οι ενέργειες της παραγράφου αυτές καταγράφονται σε ειδικό Πρωτόκολλο Αντιμετώπισης Βλάβης, το οποίο συντάσσεται και υπογράφεται από τον υπάλληλο ή τους υπαλλήλους που ορίσθηκαν υπεύθυνοι κατά τα ανωτέρω και θεωρείται από τον αρμόδιο προϊστάμενο της υπηρεσίας. Η μη τήρηση των υποχρεώσεων αυτής και της προηγούμενης παραγράφου με υπαιτιότητα των αρμόδιων οργάνων συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.

Κώστας Στελάτος

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed