Αλέξανδρος Αλεξάκης: «Ο κ. Γαλιατσάτος μας κουνάει το χέρι χωρίς αιδώ»

Οι τρέχουσες εξελίξεις και οι αλλαγές που επιφέρει το άρθρο 93 του προς ψήφιση Νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος θα απαιτούσαν από όλους τους θεσμικούς φορείς και τους εκπροσώπους τους, να επιδείξουν την δέουσα νηφαλιότητα στην αξιολόγηση της αναγκαιότητας της συγκεκριμένης τροπολογίας.
Διαπραγματευόμαστε, για μία ακόμη φορά, ένα κρίσιμο ζήτημα για την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, την αποκατάσταση της εύρυθμης ζωής των πολιτών και την προσπάθεια εξάλειψης κάθε νομικής παρατυπίας, κωλυσιεργίας ή παράλειψης, που κατά το παρελθόν λάμβαναν χώρα στο χώρο της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ένα τόσο σοβαρό και με πολλές προεκτάσεις θέμα, αποτέλεσε δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολιτικής καπηλείας και ευκαιριακών χειρισμών, με σκοπό την χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Δεν αναφέρομαι φυσικά στον Επτανήσιο πολίτη ο οποίος εκφράζει εύλογα ανησυχία και προβληματισμό. Δεν αναφέρομαι στους εκπροσώπους του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με ριζικές ανακατατάξεις , που δεν είχαν λάβει χώρα ποτέ κατά το παρελθόν. Δεν θα μπορούσα φυσικά να αναφέρομαι στους ευαίσθητους ενεργούς πολίτες των περιβαλλοντικών οργανώσεων των νησιών μας, οι οποίοι αντιδρούν υπό τον φόβο ότι το επίμαχο νομοσχέδιο θα αλλάξει τα μέχρι σήμερα δεδομένα στις προστατευόμενες περιοχές των Ιονίων Νήσων.
Αναφέρομαι φυσικά στην προηγούμενη περιφερειακή αρχή του τόπου, η οποία χωρίς κανένα ίχνος αυτοκριτικής έρχεται για ακόμα μια φορά να κουνήσει το δάχτυλο και χωρίς αιδώ, να υποδυθεί τον σωτήρα, υποδεικνύοντας το καλό των Επτανήσων, έχοντας διαγράψει από την πολιτική της μνήμη τα πεπραγμένα της δικιάς της πενταετούς διακυβέρνησης. Μιας περιφερειακής αρχής η οποία προκάλεσε εντύπωση με την πρωτοφανή απραξία και αποστασιοποίηση, την ίδια στιγμή που τα νησιά μας καλύπτονταν από τόνους σκουπιδιών, την στιγμή που κάθε πολίτης έστελνε μηνύματα αγωνίας για την υγεία των παιδιών του, καθώς βουνά από σκουπίδια στοιβάζονταν ακόμη και δίπλα σε σχολεία. Την στιγμή που τα νησιά μας ταξίδευαν φωτογραφικά σε κάθε γωνιά του κόσμου, όχι για την ομορφιά τους, μα για την δυσώδη και τοξική απειλή, που για μήνες ολόκληρους βύθισε στον κίνδυνο και την χλεύη τον τόπο μας. Καμία ευαισθησία και ενσυναίσθηση όμως δεν επέδειξε η προηγούμενη περιφερειακή αρχή, που σήμερα προτιμά να σκορπά τις αντιπολιτευτικές της κορώνες, αντί να εμβαθύνει στην ουσία του προβλήματος.
Αυτή λοιπόν η περιφερειακή αρχή δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα με πρωτοφανή πολιτικό δογματισμό, να επικρίνει και να αφορίζει. Είναι προτιμότερο να σιωπά, ως ελάχιστη ένδειξη αποδοχής της δικής της ηθικής ευθύνης. Τέτοιου είδους πρακτικές δεν αφορούν την δικιά μας παράταξη. Έχουμε επιλέξει την δύσκολη οδό, σηκώνοντας το βάρος των αποφάσεων μας, με μόνο σκοπό την διασφάλιση της κοινωνικής ευημερίας και της οικονομικής ανάτασης του τόπου. Σε μια χρονική στιγμή μάλιστα που το κοινό αίσθημα βάλλεται από τις πολυσχιδείς επιπτώσεις της πανδημίας και τις απρόβλεπτες ακόμα συνέπειες της σε σημαντικούς πυλώνες της οικονομίας. Σε τέτοιες δύσκολες ώρες απαιτείται πολιτική σύνεση, συνοχή και ηθική συνέχεια στα πεπραγμένα του καθενός. Σαφώς και δεν μας αφορούν η αμετροέπεια και η παλινωδία, που απορρέουν από την ματαιοδοξία και την ιδιοτέλεια. Στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων, αναλογιζόμενοι το κοινό καλό και δηλώνουμε ουσιαστικά και πολιτικά παρόντες. Μένουμε όμως απόντες από φαινόμενα που υπονομεύουν την βαρύτητα της πολιτικής μας ιδιότητας.
Εξετάσαμε και αναλύσαμε όλα τα δεδομένα και τις παραμέτρους αυτής της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης και με αίσθημα κοινωνικής και πολιτικής ευθύνης, εκθέσαμε στο περιφερειακό συμβούλιο τις θέσεις και τις απόψεις μας. Ο τόπος μας δεν αντέχει μια νέα περιβαλλοντική κρίση με την συσσώρευση τόνων σκουπιδιών, από την μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και άλλες συγγενείς παθογένειες που απορρέουν από την θεσμική ανεπάρκεια επίλυσης του οξύτατου προβλήματος της διαχείρισης στερεών αποβλήτων, στην πλειονότητα των νησιών της Περιφέρειας μας. Το άρθρο 93 του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις», θα έπρεπε να έχει τεθεί σε διαβούλευση πολύ νωρίτερα και όχι να αιφνιδιάζει τους Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα έπρεπε να έχει επιδιωχθεί η διαβούλευση με τους Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να έχει διευκρινισθεί ποια ακριβώς είναι τα προβλήματα που επιδιώκει να αντιμετωπίσει το Σχέδιο Νόμου.
Η Επτανησιακή Πρωτοβουλία ζήτησε με την εισήγηση της, να εξαιρεθεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων από το άρθρο 93 του Σχεδίου Νόμου, προκειμένου να υπάρξει ο απαραίτητος και ικανός χρόνος διαβούλευσης τόσο στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όσο και μεταξύ του συνόλου των εμπλεκόμενων φορέων. Η χρονική συγκυρία της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης της πανδημίας απαιτεί χειρισμούς χειρουργικής ακρίβειας. Συνεπώς δεν πρέπει να επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος, καθώς οι επιπτώσεις εσφαλμένων επιλογών θα αποβούν οδυνηρές και αμείλικτες.

Αλέξανδρος Αλεξάκης
Επικεφαλής «Επτανησιακής Πρωτοβουλίας»

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed