Μάκης Δημητράτος: «Την τελευταία δεκαετία οι Κεφαλονίτες και οι Θιακοί έχουν γίνει μάρτυρες μιάς απαράδεκτης, ανώμαλης και παράλογης κατάστασης»

Αφού μας κτύπησαν τα τρία κακά της μοίρας μας:ΜΝΗΜΟΝΙΑ, ΣΕΙΣΜΟΙ και ΠΑΝΔΗΜΙΑ, η κοινωνία προσπάθησε και προσπαθεί να σταθεί όρθια, αξιοποιώντας τα μέσα και τις υποδομές που είχε δημιουργήσει τα προηγούμενα χρόνια.
Παράλληλα έβλεπε και βλέπει, από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, τους βουλευτές και τις περιφεριακές αρχες αδιαφορία, οικονομικήαφαίμαξη, αυταρχισμό, μεγαλειώδη ψέματα, εγκατάλειψη και ξεπούλημα υποδομών, ξήλωμα δομών, ευθεία υποτίμηση της λαϊκής βούλησης, αλλά και πολλές αρνητικές πρακτικές, που αναδεικνύουν μία εμμονική μανία να μην αφήσουν τίποτε όρθιο. Ότι κακό αρχίζει η μία το τελειώνει με εξαιρετική συνέπεια η άλλη. Ο κατάλογος μεγάλος και θλιβερός:
ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ
ΣΕΙΣΜΟΙ 2014
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
ΤΕΙ
ΑΝΕΜΟΓΕΝΗΤΡΙΕΣ
ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ
ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ-
ΑΡΠΑΓΗ ΜΕΘ
ΦΟΡΕΑΣ ΑΙΝΟΥ
ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ
Όλα αυτά αποτελούν τους καρπούς της πολιτικής μετατροπής της χώρας σε αποικία χρέους από τους [πρόθυμους] που ανέφερα παραπάνω, με τις υποδείξεις των ευροτραπεζιτών. Όμως, ταυτόχρονα οδηγεί τους πολίτες σε απαξίωση των κενών από δημοκρατία θεσμών (αυτοδιοίκησης , κοινοβουλίου και ευρωκοινοβουλίου). Με χαρακτηριστική την πλειοψηφική τάση αποχής από τις προηγούμενες εκλογές που εγείρει και θέμα εγκυρότητας τους. Το χάσμα μεταξύ κοινωνίας και εξουσιών διευρύνεται με ταχύτατους ρυθμούς γιατί έχει απολεσθεί κάθε ίχνος εμπιστοσύνης.
Το νομοσχέδιο για το περιβάλλον που πέρασε η κυβέρνηση και το κόμμα της ΝΔ δεν είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που ταιριάζει στον χαρακτήρα τους. Γι` αυτούς ”περιβάλλον” είναι η αντιπαροχή, το real estate, οι Σκουριές ,τα αυθαίρετα, οι μεγαλοεργολάβοι εξορύξεις υδρογονανθράκων, τα δάση ανεμογεννητριών στα βουνά, το μεγάλο deal καύσης σκουπιδιών.
Μπορεί να υποχώρησαν, αλλά θα επιστρέψουν οι ίδιοι ή οι άλλοι που εξυπηρετούν τους τραπεζίτες και τους εργολάβους για να δώσουν την καύση των σκουπιδιών, τα υπόλοιπα λιμάνια νερά, τα ποτάμια την περιουσία του Υπερταμειου και ότι άλλο ενδιαφέρει τους παραπάνω και δίνεται τζάμπα. Είναι η ευλαβική νεοφιλελεύθερης έμπνευσης και εκτέλεσης εκποίηση της κοινωνικής περιουσίας, με την υπόδειξη των τοκογλύφων της Ε Ε. Όμως η πραγματικότητα και η φύση εκδικούνται, ανατρέποντας τις ”βεβαιότητες”: των αγορών, την θεοποίηση του χρήματος, την μη χρησιμότητα των κοινωνικών δόμων και πολιτικών (υγεία, παιδεία ερευνά), την λειτουργία της παγκοσμιοποίησης, την βιωσιμότητα του καζινοκαπιταλισμού. Η πανδημία του κορωνοιού απορύθμισε ή σταμάτησε την λειτουργία του υφιστάμενου συστήματος.
Αποδείχτηκε ότι:
Οι κοινωνικές υποδομές, δομές και υπηρεσίες είναι η πιο αξιόπιστη ασπίδα σε τέτοιες ή ανάλογες κρίσεις.
Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι ανώφελη, ούτε ουτοπία ολίγων ,αλλά ισχυρότατος παράγοντας αποτροπής αναλόγων καταστάσεων.
Η κοινωνία έχει την ωριμότητα και την υπευθυνότητα να αντιμετωπίζει τις κρίσεις και όχι οι κυβερνήσεις.
Επειδή:
Οι εκάστοτε μνημονιακές και μεταμνημονιακές κυβερνήσεις είναι ειδικού σκοπού δηλαδή να ξεπουλήσουν και να διαλύσουν την χώρα. Η σημερινή κυβέρνηση αντί να ασχοληθεί με την νέα φάση της πανδημίας βιάζεται να αποτελειώσει το περιβάλλον χάριν πετρελαιάδων, εργολάβων και καταπατητών, ετοιμάζοντας να περάσει πλήθος αναλόγων νομοσχεδίων. Όλες οι περιφερειακές αρχές πού πέρασαν από το Ιόνιο αποδεικνύονται <<συμπληρώματα διατροφής>> στις κυβερνητικές πολιτικές των κομμάτων τους. Οι δήμοι πέρα από την πεπατημένη των αρνήσεων και των παθητικών αντιδράσεων δεν έχουν την πολιτική βούληση για κάτι άλλο. Η κοινωνία δεν μπορεί και δεν πρέπει να ανεβαίνει στα κεραμίδια κάθε λίγο για να υπερασπιστεί τα αυτονόητα.
Είναι αναγκαίο να χαράξουμε μόνοι μας τις δικές μας κόκκινες γραμμές για να προστατέψουμε τα κοινά μας από αυτούς, γιατί μας είναι πολύτιμα στον αγώνα για την επιβίωση από την νέα συνεχόμενη κρίση που εξελίσσεται. Αυτό θα το πράξουμε εμείς σαν πολίτες, χωρίς αναθέσεις και εξουσιοδοτήσεις, είναι ατομική και συλλογική υποχρέωση για το καλύτερο μέλλον που διακαιόμαστε,τρόποι και μέσα υπάρχουν, μπορούμε να εφεύρουμε και νέους. Η ανοικτή συνέλευση Κεφαλονιάς και Ιθάκης εναντία στις εξορύξεις είναι ένα καλό παράδειγμα, έδωσε δείγματα τρόπων και αποτελέσματος.
Για να επιβιώσουμε χρειαζόμαστε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ παντού και προστατευμένο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΑΛΛΙΩΣ θα θυμίζουμε τον τελευταίο στοίχο από τους <<ΜΟΙΡΑΙΟΥΣ>> του Βάρναλη.

ΔΗΜΗΤΡΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed