Θόδωρος Γαλιατσάτος: «Κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή Κράτσα ασελγούν στο θείο δώρο των Ιονίων Νήσων, το φυσικό τους περιβάλλον»

Το αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι πλέον νόμος του κράτους ψηφισμένο μόνο από τους κυβερνητικούς βουλευτές.
Ο νόμος αυτός, που δίκαια χαρακτηρίστηκε περιβαλλοντοκτόνος από πλήθος οργανώσεων και φορέων, πέραν των πολλών διατάξεών του που επηρεάζουν οριζόντια και αρνητικά την περιβαλλοντική προστασία στο σύνολο της χώρας, πλήττει ιδιαίτερα τα νησιά μας σε δύο σημεία:
-Την κατάργηση δυο πολύ σημαντικών δομών για την προστασία του περιβάλλοντος, του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Ζακύνθου και του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού του Αίνου, ανοίγοντας ορθάνοικτες τις πόρτες για την κατάργηση κάθε επιβαλλόμενης προστασίας στα ευαίσθητα οικοσυστήματα του Ιονίου.
-Την βίαιη αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης στερεών αποβλήτων με αφαίρεση της αρμοδιότητας από τον Α’ βαθμό αυτοδιοίκησης, δημιουργώντας ένα αδύναμο επιχειρησιακά και λειτουργικά διαβαθμιδικό περιφερειακό φορέα με την μορφή της ανώνυμης εταιρείας.
Η έλλειψη ουσιαστικής διαβούλευσης για τα άρθρα του νόμου αυτού, πολλά από τα οποία προστέθηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, επιτάθηκε από το γεγονός της προκλητικής αδιαφορίας για την ανάγκη ενημέρωσης περιφερειακών συμβούλων και πολιτών που επέδειξε η περιφερειακή αρχή Κράτσα. Δύο φορές ήλθε το θέμα αυτό στο Περιφερειακό Συμβούλιο, και τις δύο όμως μετά από πρωτοβουλίες της ΑΝΑΣΑ και άλλων παρατάξεων. Η περιφερειακή αρχή όχι μόνο δεν ήθελε καμία συζήτηση επί των τόσων κρίσιμων για τα νησιά μας διατάξεων, αλλά αντιθέτως «φρόντισε» η δεύτερη και πιο σημαντική συζήτηση να διεξαχθεί «κατόπιν εορτής» όταν δηλαδή το νομοσχέδιο είχε ήδη ψηφιστεί στην Βουλή!
Η συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο κατέδειξε ότι:
-Η περιφερειάρχης εξακολουθεί να θεωρεί ότι είναι, όπως και στο ευρωκοινοβούλιο, διορισμένη από την ηγεσία της ΝΔ και υπηρετεί με θέρμη τις κυβερνητικές επιλογές, ακόμα και όταν προφανέστατα συγκρούονται με τα συμφέροντα των Ιονίων Νήσων. Προς τούτο, αποδέχτηκε με χαρά την διάλυση δυο δημοσίων δομών που είχαν έδρα το έδαφος της ΠΙΝ και δεν δίστασε να έλθει σε πλήρη σύγκρουση με το σύνολο των δημάρχων των νησιών μας προκειμένου να προωθήσει ένα αυθαίρετο σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων για το οποίο ουδείς είχε ενημερωθεί, πλην της ιδίας!
-Ειδικά στην περίπτωση της Κεφαλονιάς-Ιθάκης, όπου η επιχειρούμενη αλλαγή του τρόπου διαχείρισης των στερεών αποβλήτων συγκρούεται απολύτως με την λογική, η υποκρισία των φιλοκυβερνητικών θεσμικών παραγόντων έφτασε στο απόγειό της. Ο βουλευτής και ο αντιπεριφερειάρχης κατέκριναν το άρθρο 93 και δήλωναν την υποστήριξη τους στην αυτοδιοίκηση των δυο νησιών και, μέσα σε λίγες ώρες, το υπερψήφισαν και οι δύο, ο ένας στην Βουλή και ο άλλος στο Περιφερειακό Συμβούλιο!
-Η παράταξη της Χρυσής Αυγής στο Περιφερειακό Συμβούλιο έδωσε για μια ακόμη φορά χέρι βοηθείας ψηφίζοντας μαζί με την παράταξη της κ. Κράτσα και την παράταξη του… ανεξάρτητου κ. Σπύρου όλες τις αντιλαϊκές και αντιπεριβαλλοντικές διατάξεις. Η παράταξη του α/ρχη κ. Αλεξάκη «κρύφτηκε» πίσω από μια αόριστη διατύπωση εναντίωσης για την λειψή διαβούλευση, και εκ του ασφαλούς, αφού αφ’ ενός το νομοσχέδιο είχε ήδη ψηφιστεί στην Βουλή και αφ’ ετέρου η πλειοψηφία στο Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν εξασφαλισμένη με την βοήθεια της Χ.Α.
Η ΑΝΑΣΑ
-Θα συνεχίσει τον αγώνα της, μαζί με τους πολίτες και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, για την απόκρουση στην πράξη του αντι-περιβαλλοντικού νόμου.
-Θα βρεθεί δίπλα στην όποια προσπάθεια της αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους, να κρατήσουν την περιουσία τους και να αποτρέψουν την διαφαινόμενη επιβολή της ιδιωτικοποίησης στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων.
-Θα συνδράμει στην λειτουργία Παρατηρητηρίου για την παρακολούθηση των συνεπειών στο περιβάλλον και την οικονομία των νησιών μας από την υλοποίηση των περιβαλλοντοκτόνων διατάξεων.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΧΩΝ
ΑΝΑΣΑ για τα Ιόνια Νησιά

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed