Εφορία Αρχαιοτήτων Κεφαλονιάς: Ένα πολιτικό προσωπικό που βλέπει μέχρι τις μύτες των παπουτσιών τους, κινδυνεύει ο Τάφος των Τζαννάτων

Έχω τοποθετηθεί από καιρό. Με αυτό το πολιτικό προσωπικό ο Τάφος των Τζαννάτων δεν πρόκειται να αναδειχθεί. Πρόκειται για ένα προσωπικό που φοβάμαι ότι με δυσκολία βλέπει μέχρι τις μύτες των παπουτσιών του.
Αλήθεια, ποιος θυμάται ποιος ήταν Προϊστάμενος Αρχαιοτήτων στην Καβάλα το 1999; Στα Γιάννενα το 2004; Στην Θεσσαλονίκη το 1987; Στο Ηράκλειο το 2011; Στην Κεφαλονιά το 1982; Κανένας. Έτσι κανείς δεν θα θυμάται σε 10 χρόνια ποιος ήταν σήμερα στην Κεφαλονιά Έφορος Αρχαιοτήτων. Όλοι θυμούνται και θα θυμούνται τον Μανώλη Ανδρόνικο. Όλοι θυμούνται την Μελίνα, κανείς δεν θα θυμάται κάποια Μενδώνη. Αυτοί που θα έπρεπε στην Κεφαλονιά να βάλουν πλάτη, να απαιτήσουν, να επιβάλουν από την πολιτική και θεσμική εκπροσώπηση του Νησιού αποδεικνύεται ότι «δεν μπορούν», ακόμα και αν θέλουν, «δεν μπορούν». Όλα θα γίνουν στο μέλλον με άλλη εκπροσώπηση, από άλλους θαρραλέους, τολμηρούς, αποφασιστικούς εκπροσώπους. Με ρωτάνε: «Τώρα που δεν προχωρούν στην ανάδειξη του Τάφου, τώρα που κουτσουρεύουν το μέλλον, τι κάνουμε;» Μην ρωτάτε. Ο Καζαντζάκης είπε «μην καταδέχεσαι να ρωτάς, Θα Νικήσουμε; Θα νικηθούμε; Πολέμα».
Να στείλουμε μαζικά μήνυμα στον Πρωθυπουργό της Χώρας. Να του πούμε: «Κύριε Πρωθυπουργέ, μέχρι εδώ πληρώσαμε από το στέρημα μας. Εμείς βρήκαμε τον Μεγαλύτερο Θολωτό Μυκηναϊκό Τάφο στην Βόρειο-Δυτική Ελλάδα. Εμείς ενημερώσαμε το Ελληνικό Κράτος. Εμείς ξενυχτήσαμε να το προστατεύσουμε το Μνημείο από κακές ιερόσυλες σκέψεις, εμείς πληρώσαμε για την μελέτη. Ματώσαμε, στερήσαμε τα παιδιά μας και τις οικογένειες μας, γιατί θεωρούσαμε μέγα το αρχέγονο καθήκον απέναντι στην Ιστορία μας. Και τώρα κύριε Πρωθυπουργέ, το Υπουργείο σας, η Υπουργός σας αρνείται να εκτελέσει την μελέτη που το ίδιο Υπουργείο έχει εγκρίνει. Από εσάς δεν ζητάμε να επιδοτήσετε την ζωή μας, δεν θέλουμε τίποτα ο καθένας προσωπικά για τον εαυτό του. Ζητάμε να προστατεύσετε την Ιστορική μας Μνήμη». Έτσι και αλλιώς η Ιστορία θα γραφτεί ξανά. Kαι θα μείνουν στην Ιστορία αυτοί που θα μπορέσουν και θα θέλουν να την ξαναγράψουν.

Κώστας Ζαπάντης
π. Δήμαρχος Ελειού-Πρόννων

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed