Με καθυστέρηση ο φετινός μετ’ εμποδίων τουρισμός στην Κεφαλονιά

Ενώ πέρυσι η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα έσπαγε κάθε ρεκόρ με εισπράξεις 18,2 δισ. Ευρώ φέτος τα πράγματα λόγω της νέας πανδημίας στο πλανήτη αναμένονται να είναι πάρα πολύ δυσκολότερα.
Στην αρχή του 2020 φαίνονταν ότι η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα θα έσπαγε ξανά νέα ρεκόρ καθώς οι εισπράξεις το πρώτο δίμηνο παρουσίαζαν αύξηση κατά +22,9% σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019. Όμως, τα πάντα ήρθε να ανατρέψει ο Κοροναϊός. Έτσι, οι τουριστικές εισπράξεις παρουσίασαν αλλαγή κατεύθυνσης το Μάρτιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, με τεράστια πτώση -71% σε σχέση με πέρυσι. Ακόμα, λόγω των απαγορεύσεων των ταξιδιωτικών μετακινήσεων τους μήνες Απρίλιο και Μάιο οι τουριστικές εισπράξεις είναι μηδενικές. Η προσπάθεια τώρα της κυβέρνησης και των φορέων του Ελληνικού τουρισμού, εν αναμονή του προβλεπόμενου ελεγχόμενου δεύτερου κύματος διεθνής έξαρσης του Κοροναϊού από τον Οκτώβριο αν δεν έχει βρεθεί νωρίτερα αποτελεσματική θεραπεία για τον ιό, είναι με τα αναγκαστικά μέτρα υγειονομικών πρωτοκόλλων και της ευτυχώς επιστημονικά επιτρεπόμενης χαλάρωσης των απαγορεύσεων στην λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων (ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες κ.τ.λ.) να σωθεί η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα τους κλασικούς διεθνώς δημοφιλείς καλοκαιρινούς μήνες του δύσκολου αυτού έτους που διανύουμε.
Όμως, ο Ιούνιος στην Ελλάδα συνολικά και στην Κεφαλονιά μας πιο ειδικότερα έχει σχεδόν ήδη χαθεί τουριστικά. Στην καρδιά του επόμενου πιο θερμού μήνα του έτους τον Ιούλιο οι πληρότητες στην Ελλάδα αναμένονται να κινηθούν στο 20%-30%. Αυτές οι οι χαμηλές προβλέψεις υπάρχουν διότι από τις κορυφαίες 5 και πλούσιες τουριστικές αγορές μας μόνο η Γερμανία βρίσκεται στην λίστα της κυβέρνησης που θα επιτρέπονται οι αφίξεις στην χώρα μας όταν από την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιουνίου θα ανοίξουν τα σύνορα για τις τουριστικές πτήσεις για Αθήνα και Θεσσαλονίκη και από 1 Ιουλίου για τα περιφερειακά αεροδρόμια μας συμπεριλαμβανομένων αυτού της Κεφαλονιάς. Στις υπόλοιπες 4 εξαιρετικά σημαντικές τουριστικές αγορές μας (Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ, Ιταλία και Γαλλία) η συνεχιζόμενη έξαρση των κρουσμάτων και θανάτων του Κοροναϊού δεν επιτρέπουν δυστυχώς ακόμα την κυβέρνηση να επισπεύσει την απελευθέρωση των τουριστικών αφίξεων από εκεί. Ειδικά, όταν στην βαριά πληττόμενη κύρια από τους Βρετανούς τουριστική αγορά της Κεφαλονιάς μας, όπου περίμενε ο νέος Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μηχαλάτος την άφιξη ρεκόρ φέτος ενός εκατομμυρίου τουριστών μέσω του αεροδρομίου μας και της κρουαζιέρας με ποσοστό 80% μάλιστα των υψηλών κατά κεφαλήν δαπανών Βρετανών, στην Μεγάλη Βρετανία η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον επέβαλε τις προηγούμενες ημέρες δυστυχώς καθυστερυμένα σε σχέση με εμάς το επιτυχημένο μέτρο της 14ημερης καραντίνας όσων επιστρέφουν από το εξωτερικό στην χώρα τους. Άλλωστε και από την πλευρά μας λίγοι στην Κεφαλονιά θα ήθελαν να επιτρέψει η κυβέρνηση την σύντομη άνευ υγειονομικών εξασφαλίσεων ελεύθερη διακίνηση στους ξένους ή ακόμα και Έλληνες τουρίστες φέτος στο νησί μας αν πρώτα δεν ελαχιστοποιηθεί η πανδημία. Ακόμα και των Βρετανών πάρα το μεγάλο δέλεαρ για αυξημένες χρηματικές εισπράξεις.
Ενδεικτικά για εμάς του δραματικού κλίματος που υπάρχει στην γειτονιά μας στην παρόμοια με την Κεφαλονιά τουριστική αγορά της Ζακύνθου αναμένεται ότι θα την επισκεφτούν φέτος μόνο το 30% των συνήθων τουριστών. Ενώ σημαντικές τουριστικές επιχειρήσεις στην Κεφαλονιά όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα έχουν ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα ανοίξουν καν φέτος, ενδεικτικά στην Κρήτη μόνο το 60% των ξενοδοχείων θα ανοίξουν, γίνονται εντατικές διεθνείς διαφημιστικές και άλλες δημοσίου συμφέροντος προσπάθειες αυτές τις ημέρες να προσελκύσει η κυβέρνηση την άφιξη με ασφάλεια ενός πολύ σημαντικού αριθμού τουριστικών επισκεπτών τους κλασικούς δημοφιλείς μήνες του Αυγούστου και Σεπτέμβριου. Θέλοντας έτσι η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μαζί με τα πρόσφατα πρόσθετα μέτρα για το εσωτερικό τουρισμό, την μείωση των φόρων και την ενίσχυση των εργαζομένων να περιορίσει την φετινή αναπάντεχη μεγάλη ζημιά που προκάλεσε στον τουρισμό μας η μοναδική στην πρόσφατη παγκόσμια ιστορία πανδημία του Κοροναϊού από την οποία δυστυχώς υποφέρει όλος ο κόσμος.

Σπύρος Καγκάδης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed