«Ασθενής τουρίστας με κορωναϊό στο Αργοστόλι», «τρία κρούσματα κορωναϊού στην Ιθάκη», όχι άλλο κάρβουνο, όχι άλλη παραπληροφόρηση

Χθες για μεγάλο χρονικό διάστημα αναστατώθηκε η κοινωνία της Κεφαλονιάς, μετά από «δημοσίευμα» περί άρρωστου με κορωναϊό στο Νοσοκομείο Αργοστολίου. Το μεσημέρι νέο δημοσίευμα από την Ιθάκη έκανε λόγο για τρία κρούσματα στο νησί.
Μετά τα fake προφίλ, που έχουν κατακλύσει το facebook έρχονται και τα fake δημοσιεύματα, που είναι αλήθεια ότι ταρακουνούν αρκετά τον κόσμο. Για παράδειγμα επί μισή ώρα χθες το μεσημέρι προσπαθούσα να διασταυρώσω αν όντως υπάρχουν τρία κρούσματα στην Ιθάκη. Ο Δήμαρχος, ο Έπαρχος και άλλοι παράγοντες του νησιού έτρεχαν πανικόβλητοι, προκειμένου να δουν αν το δημοσίευμα του πρώην Δημάρχου Ιθάκης, Σπύρου Αρσένη, είχε βάση. Τελικά αποδείχθηκε ότι έκανε λάθος διατύπωση στην «είδηση» ο κ. Αρσένης και έτσι δημιουργήθηκε ο πανικός. Όλοι μας κατά καιρούς έχουμε κάνει λάθη και θα εξακολουθούμε να κάνουμε. Ωστόσο, άλλο είναι να αφήσεις την… είδηση να σέρνεται για ώρες ή για μέρες και άλλο είναι σε δέκα λεπτά να βγεις και να πεις «συγνώμη, λάθος». Στις δύσκολες αυτές μέρες που διανύουμε καλό είναι να διασταυρώνουμε τις κάθε λογής… ειδήσεις που κυκλοφορούν στο facebook ή στους καφενέδες και ας χάσουμε την «πρώτη μετάδοση». «Συνήθως η πρώτη και γρήγορη μετάδοση, ιδίως όταν πρόκειται για κακό, είναι διαφορετική από την κανονική είδηση». Φράση στη σχολή δημοσιογραφίας.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed