Επίθεση της Τουρκίας κατά των Κούρδων του βορείου Ιράκ

Το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας γνωστοποίησε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι ανέπτυξε ειδικές δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ, στο πλαίσιο χερσαίας επιχείρησης εναντίον ανταρτών της αυτονομιστικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν, με την υποστήριξη της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πυροβολικού.
«Η επιχείρηση “Νύχια της Τίγρης” άρχισε. Οι ηρωικοί καταδρομείς μας βρίσκονται στη Χαφτάνιν» ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας μέσω Twitter, χωρίς να διευκρινίσει πόσα είναι τα στελέχη των τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων που συμμετέχουν σε αυτή την επιχείρηση. Οι Τούρκοι καταδρομείς «υποστηρίζονται από ελικόπτερα, από οπλισμένα και άοπλα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη» και μεταφέρθηκαν από την αεροπορία, συνέχισε. Το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δικαιολόγησε την επιχείρηση αυτή επικαλούμενο την πρόσφατη αναζωπύρωση των επιθέσεων ανταρτών εναντίον «αστυνομικών τμημάτων μας και βάσεων» του τουρκικού στρατού κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Συμπλήρωσε ότι πριν από την ανάπτυξη των καταδρομέων έγιναν εντατικοί βομβαρδισμοί από το Πυροβολικό. Η επιχείρηση προεξοφλείται πως θα προκαλέσει εκ νέου τριβές ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Βαγδάτη, η οποία κάλεσε την Τρίτη τον Τούρκο πρεσβευτή για να του εκφράσει τη διαμαρτυρία της ιρακινής κυβέρνησης για τα πλήγματα που εξαπέλυσε η τουρκική Πολεμική Αεροπορία στην ιρακινή επικράτεια αυτή την εβδομάδα.
Η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα πλήγματα στις ορεινές περιοχές Καντίλ, Σίντζαρ και Χακούρκ, στο βόρειο Ιράκ. Βάφτισε αυτή την επιχείρηση «Νύχια του Αετού». Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βάζουν συχνά στο στόχαστρο μέλη του εκτός νόμου αυτονομιστικού κινήματος Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), τόσο στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας -όπου το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων ανήκει στην κουρδική μειονότητα- όσο και στο βόρειο Ιράκ, όπου η ένοπλη οργάνωση έχει εγκαταστήσει βάσεις μετόπισθεν. Η τουρκική κυβέρνηση έχει απειλήσει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια ότι θα εξαπολύσει ευρείας κλίμακας χερσαία εκκαθαριστική επιχείρηση εναντίον βάσεων του PKK στις ορεινές περιοχές Καντίλ και Σίντζαρ. Το PKK, τρομοκρατική οργάνωση για τις κυβερνήσεις της Τουρκίας, των ΗΠΑ και της ΕΕ, πήρε τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984. Στον πόλεμο χαμηλής έντασης που διεξάγεται έκτοτε, κυρίως σε απομακρυσμένες επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 40.000 άνθρωποι.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed