Στέλιος Σπαθής: «Διαφάνεια, αναβάθμιση και ηλεκτρονικό εισιτήριο»

Την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμης, στις 23/6/2020, απασχόλησαν θέματα κυρίως της καλοκαιρινής περιόδου. Θέματα σημαντικά που επηρεάζουν τη δραστηριότητα του Δήμου και τα έσοδά του.
Τέθηκε το θέμα της πολυπόθητης και συνάμα αμφιλεγόμενης τουριστικής προβολής του τόπου μας. Η θέση μας είναι ότι πρέπει να υπάρχει συνολική, ολοκληρωμένη και στοχευμένη κάθε φορά διαδικασία σε επίπεδο νομού έτσι ώστε να μπορεί να αποδώσει. Συνεργασία λοιπόν με τους υπόλοιπους Δήμους του Νομού μας, την Περιφέρεια και όλους τους φορείς. Ο προορισμός είναι η Κεφαλονιά και οδηγεί στην Έρισσο, την Πύλαρο και τη Σάμη.
Όλοι μας έχουμε τουλάχιστον συναισθηματικό δέσιμο με τα δημοτικά σχολεία των χωριών μας. Μας πονάει να τα βλέπουμε να ρημάζουν. Πόσο μάλλον όταν έχουν ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και βρίσκονται σε περίοπτες θέσεις, όπως αυτό του Φισκάρδου. Γι’ αυτό η ένταξη του κτιρίου στο “πράσινο ταμείο” για τη συντήρηση και ανάδειξή του μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους, ύστερα από την έντονη παρότρυνση των δημοτικών συμβούλων της παράταξής μας Δενδρινού, Σκλαβούνου και Κοκκόλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχετική εισήγηση έγινε αποδεκτή από όλες τις παρατάξεις.
Στη συνέχεια τέθηκε το θέμα της τιμής του εισιτηρίου εισόδου στα σπήλαια. Ως νέος Δήμος οφείλουμε να κάνουμε σωστή αρχή. Η θέση μας ήταν και παραμένει ξεκάθαρη: Ηλεκτρονικό Εισιτήριο, ενιαίο για τα δύο σπήλαια. Τα σπήλαια όπως και άλλα αξιοθέατα ανήκουν στο Δήμο μας αλλά αποτελούν τον καθρέπτη όλου του νησιού. Το Ηλεκτρονικό Ενιαίο Εισιτήριο θα υπηρετήσει τη διαφάνεια, θα αναβαθμίσει την παροχή υπηρεσιών και θα γίνει πιο λειτουργική η επίσκεψη στους χώρους. Η μείωση του αντιτίμου κατά ένα ευρώ λόγω της φετινής συγκυρίας είναι εύλογη. Εκεί όμως που διαφωνήσαμε είναι στην έκπτωση του 10% στα ομαδικά εισιτήρια. Αυτό υποκρύπτει, για έναν κακόπιστο, πιθανή συναλλαγή και δεν υπάρχει κανένας λόγος ως νέος Δήμος να αφήνουμε τέτοια περιθώρια.
Η παραχώρηση φέτος του χώρου του Αιγιαλού και της παραλίας σε αυτές τις επιχειρήσεις που δικαιούνται σύμφωνα με τον νόμο έχει ήδη καθυστερήσει. Προτείναμε, προκειμένου να μην έχουμε κάθε χρόνο την ίδια καθυστέρηση, να δοθεί εφέτος για τρία χρόνια, έτσι ώστε Δήμος και επιχειρήσεις να κάνουν τον προγραμματισμό τους. Η Δημοτική αρχή επέμεινε στον ένα χρόνο. Στη σχετική ψηφοφορία πέρασε η θέση μας.
Καθημερινά θέματα πρέπει να απασχολούν τον Δήμο μας. Τέτοιο είναι και το χωροταξικό της Άσσου που το θέσαμε, με αφορμή την επιστολή του συμπατριώτη μας κ. Μεναγάτου. Ο Παναγής Κοκκόλης αναφέρθηκε εκτενώς στα θέματα της Άσσου.
Δύο προτάσεις του αρμοδίων αντιδημάρχων κ. Καλλιβωκά και κ. Βαλσάμου που αφορούσαν στην προφύλαξη – σηματοδότηση των εναλίων αρχαιοτήτων, όσο και στη δημιουργία κέντρου κοινότητας του Δήμου Σάμης στην Αγία Ευφημία μας βρήκαν σύμφωνους.

Στέλιος Σπαθής
Επικεκεφαλής παράταξης «Ανοικτοί Ορίζοντες»

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed