Χρήστος Ιακώβου και Νίκος Γαλιατσάτος κατά Πύρρου Δήμα: «Ήρθε η ώρα για αλλαγή στην ομοσπονδία της άρσης βαρών για να σωθεί το άθλημα»

Ολυμπιονίκες, παγκόσμιοι πρωταθλητές, προπονητές, βετεράνοι, παράγοντες και φίλοι της άρσης βαρών συστρατεύονται στην «Ομάδα Πρωτοβουλίας Διάσωσης Άρσεως Βαρών» για τη διάσωση του αθλήματος κατηγορώντας ευθέως τον Πύρρο Δήμα ως βασικό υπεύθυνο για την καταβαράθρωση του αθλήματος.
Με μπροστάρη τον γνωστό γυμναστή και καθηγητή των ΤΕΦΑΑ Γιάννη Γέροντα μεγάλες δόξες του αθλήματος και σχεδόν όλη η περίφημη «ντριμ τιμ» (Βαλέριος Λεωνίδης, Παύλος Σαλτσίδης, Λεωνίδας Σαμπάνης, Γιώργος Τζελίλης, Βίκτωρας Μήτρου, Ιωάννα Χατζηιωάννου, Χρήστος Σπύρου κ.α.) συσπειρώνονται ενάντια στην διοίκηση της ομοσπονδίας άρσεως βαρών (ΕΟΑΒ) και στις επιλογές του Πύρρου Δήμα. Ανάμεσά τους και δύο πρώην αθλητές και προπονητές των μεγάλων επιτυχιών, Χρήστος Ιακώβου και ο Κεφαλλονίτης, Νίκος Γαλιατσάτος. «Όλοι αναγνωρίζουμε την προσφορά και την αθλητική αξία του Πύρρου Δήμα. Υπήρξε ο σπουδαιότερος αθλητής για την ελληνική άρση βαρών. Διοικητικά όμως απέτυχε παταγωδώς. Μετά από 12 χρόνια διοίκησης οδήγησε το άθλημα μας στην ανυποληψία και στην καταστροφή και είμαστε όλοι πλέον εδώ για να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα διάσωσης του αθλήματος», είπε ο Χρήστος Σπύρου ο οποίος οργάνωσε και συντόνισε τη συνέντευξη Τύπου.
Ο Γιάννης Γέροντας έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τους παράγοντες των σωματείων που θα ψηφίσουν στις εκλογές: «Όταν ο Δήμας ανέλαβε την ομοσπονδία υπήρχαν 130 ενεργά σωματεία. Σήμερα ψηφίζουν μόνο 38 και είμαστε κοντά στα όρια για αναστολή λειτουργίας του αθλήματος. Ένα έχω να πω πως τους εκπροσώπους των σωματείων και τους ανθρώπους του αθλητισμού και της άρσης βαρών. Μην φοβάστε. Μόνο τα κουτάβια φοβούνται, όχι αυτοί που σήκωσαν τη μπάρα», πρόσθεσε ο Γιάννης Γέροντας ο οποίος επί σειρά ετών ήταν γυμναστής της μεγάλης ομάδας του Μίλωνα, αλλά πλέον μένει στα Χανιά και καλλιεργεί τόσο την άρση βαρών όσο και το βόλεϊ στο οποίο θήτευσε ως συνεργάτης του ομοσπονδιακού προπονητή Χιλμπέρτο Ερέρα. Όσο για τον Πύρρο Δήμα είπε: «Εκτιμώ τη μέγιστη παρουσία του. Σας αποκαλύπτω πως έκανα προσπάθεια πριν λίγες ημέρες να τον φέρω κοντά μας. Να του δείξω τα λάθη του αλλά αρνήθηκε πεισματικά. Απάντησε με ειρωνείες και μας κατηγόρησε. Μας απειλεί με μηνύσεις. Έκανα την προσπάθεια μου να τον φέρω κοντά μας. Αρνήθηκε. Από εδώ και πέρα θα είμαστε απέναντι αν και η πόρτα μας θα είναι πάντα ανοικτή. Θέλουμε να φτιάξουμε την άρση βαρών και όχι τις καριέρες μας».
Εντύπωση προκάλεσε και η παρέμβαση του Χρήστου Ιακώβου ο οποίος ήταν στο ακροατήριο και λίγη ώρα πριν την ολοκλήρωση της παρουσίασης της Ομάδας Πρωτοβουλίας τοποθετήθηκε με νόημα διατηρώντας ωστόσο αποστάσεις από τι καταγγελίες περί κακοδιαχείρισης: «Και αυτά εδώ είναι παιδιά μου και ο Πύρρος είναι παιδί μου. Εννοώ αθλητικά παιδιά μου. Δεν αντέχουμε να βλέπουμε άλλο την άρση βαρών να παραπαίει. Ήρθε η ώρα για αλλαγή στην άρση βαρών. Δυστυχώς ο Πύρρος δεν είχε ποτέ καλούς συμβούλους. Στα κρίσιμα σημεία έκανε κακές επιλογές. Μετά τον πήρε η κάτω βόλτα και τα λάθη ήταν διαδοχικά. Θεωρώ πως τα πιο σοβαρά λάθη έγιναν από την στιγμή που έδιωξε τον Βαλέριο Λεωνίδη από ομοσπονδιακό. Οι λάθος αποφάσεις δεν είναι ζήτημα αλαζονείας αλλά λάθος επιλογών στις κρίσιμες στιγμές». Νωρίτερα ο Χρήστος Σπύρου αναφέρθηκε σε θέματα κακοδιαχείρισης της ομοσπονδίας, αλλά και στην πρόθεση του Πύρρου Δήμα να βάλει πρόεδρο «αχυράνθρωπο» αλλά και την παράλληλη συνεργασία του με την ομοσπονδία των ΗΠΑ ως προπονητής: «Πως γίνεται να είναι πρόεδρος σε ένα άθλημα στην Ελλάδα και να είσαι και ομοσπονδιακός προπονητής στο ίδιο άθλημα στις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ ανεβαίνουν επίπεδο, αλλά εμείς διαλυθήκαμε. Πληρώθηκαν εισιτήρια στις ΗΠΑ με λεφτά της ομοσπονδίας, ξοδεύτηκαν πάνω από 10.000 Ευρώ για περιοδείες στη βόρειο Ελλάδα».

Ρεπορτάζ Κώστας Ασημακόπουλος

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed