Επίσκεψη εργασίας του Βουλευτή με τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, Γιάννη Καρβέλη, στις δομές υγείας της Κεφαλονιάς

Χθες πραγματοποιήθηκε κοινή επίσκεψη εργασίας με τον Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ελλάδος (6η ΥΠΕ) κ. Γιάννη Καρβέλη στις βασικές δομές υγείας της Κεφαλονιάς.
Με τον κ. Καρβέλη και τους συνεργάτες του, επισκεφθήκαμε απροειδοποίητα τις δομές υγείας, ώστε να δει ο κ. Καρβέλης πως αυτές λειτουργούν σε συνθήκες καθημερινότητας. Της επίσκεψης είχαν προηγηθεί συναντήσεις, τηλεφωνικές επικοινωνίες και ανταλλαγή εγγράφων για την καλύτερη προετοιμασία της. Σκοπός της επίσκεψης του κ. Καρβέλη ήταν να σχηματίσει άποψη ο ίδιος από κοντά για τεχνικά ζητήματα, να μιλήσει με τους ανθρώπους που εργάζονται καθημερινά στις δομές υγείας της Κεφαλονιάς και να προωθήσουμε συγκεκριμένες λύσεις.

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ
Νωρίς το πρωί επισκεφθήκαμε το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλληνίας στο Αργοστόλι, όπου συναντηθήκαμε με τον Διοικητή του ΓΝ Κεφαλληνίας κ. Μεσσάρη. Συνομιλήσαμε με το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, ενώ περιηγηθήκαμε σε όλο το νοσοκομείο. Έγινε ανακεφαλαίωση των βασικών λειτουργικών προβλημάτων, με κυριότερο την έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Οι ενέργειες που γίνονται για τη βελτίωση της κατάστασης είναι οι εξής: Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για 63 θέσεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού. Παρακαλώ τους ενδιαφερόμενους να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην ορθή συμπλήρωση των αιτήσεων, ώστε να αποφευχθούν λάθη που στοίχησαν την προηγούμενη φορά τον αποκλεισμό κάποιων ενδιαφερόμενων. Όσοι δεν είναι σίγουροι, είναι προτιμότερο να τηλεφωνούν στο νοσοκομείο για τις ερωτήσεις τους, πριν υποβάλλουν την αίτηση. Για το ιατρικό προσωπικό, ο κ. Καρβέλης ήδη αναζήτησε και βρήκε δυο παθολόγους οι οποίοι ενδιαφέρονται και θα έλθουν μόνιμα στο νησί μας. Ο ένας άμεσα και ο άλλος μέχρι το τέλος του έτους.
Επιπλέον για την εξυπηρέτηση των αναγκών της θερινής περιόδου, θα αποσπαστούν από το Νοσοκομείο του Ρίου δυο παθολόγοι που θα εργαστούν στο Αργοστόλι, ενώ για την ίδια περίοδο μια αναισθησιολόγος θα κάνει τις εφημερίες του σαββατοκύριακου για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της αναισθησιολογικής κλινικής και να στηρίξει τους δυο αναισθησιολόγους που εργάζονται στο νοσοκομείο. Για την ενίσχυση των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας, συζητήσαμε με ποιον τρόπο μπορεί το νησί μας να αποκτήσει και να επανδρώσει δυο ασθενοφόρα, με σκοπό αυτά να εδρεύουν στη Σκάλα και το Φισκάρδο. Με τον κ. Καρβέλη είδαμε και τη νέα πτέρυγα της δωρεάς του «Κληροδοτήματος Γεωργίου και Μάρης Βεργωτή» και συζητήσαμε για την επιστροφή του εξοπλισμού της ΜΕΘ, αλλά κυρίως με ποιο τρόπο αυτή θα λειτουργήσει ως ΜΕΘ ή ΜΑΦ. Από τη συζήτηση του κ. Καρβέλη με το ιατρικό προσωπικό προέκυψαν προτάσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Με αφορμή την επίσκεψη στη νέα πτέρυγα συζητήσαμε και για τις σημαντικές δωρεές και την ενίσχυση του νοσοκομείου κατά την περίοδο της πανδημίας, από φορείς και πολίτες. Συμφωνήσαμε ότι η συμβολή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ήταν πολύ σημαντική για τη συμπλήρωση της κρατικής μέριμνας και ότι η σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μπορεί να καλύψει τα κενά που η δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση δημιουργεί. Για το λόγο αυτό, όσοι ενίσχυσαν τις δομές υγείας του νομού μας έχουν την ευγνωμοσύνη όλων.

ΛΗΞΟΥΡΙ
Το μεσημέρι, μεταβήκαμε με τον κ. Καρβέλη και τον κ. Μεσσάρη στο Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου, όπου συναντηθήκαμε με τον Αναπληρωτή Διοικητή του ΓΝ Κεφαλληνίας κ. Δημουλιό. Εκεί συνομιλήσαμε με το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό που μας περιέγραψε τα κύρια προβλήματα και περιηγηθήκαμε στους χώρους του νοσοκομείου. Αποφασίστηκε η 6η ΥΠΕ να εξετάσει την έγκριση σκοπιμότητας προμήθειας εξοπλισμού για το νοσοκομείο Ληξουρίου, ώστε να αναζητηθεί κατόπιν η σχετική χρηματοδότηση. Συγκεκριμένα για την προμήθεια ενός ψηφιακού μαστογράφου, καθώς ανάλογος δεν υπάρχει στο νομό μας, και ενός ψηφιακού ακτινολογικού μηχανήματος, σε αντικατάσταση του υπάρχοντος παλαιότερης τεχνολογίας. Η σημαντικότερη εξέλιξη για το νοσοκομείο Ληξουρίου ωστόσο είναι η προοπτική αυτό να εφοδιαστεί με αξονικό τομογράφο, κάτι που όχι μόνο θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του νοσοκομείου Ληξουρίου αλλά θα αποσυμφορήσει και το νοσοκομείο Αργοστολίου. Ευελπιστώ οι φορείς του Ληξουρίου και της Παλικής να υιοθετήσουν και να στηρίξουν αυτή την πρόταση, ώστε να εξαντλήσουμε τις πιθανότητες να υλοποιηθεί.

ΣΑΜΗ
Τέλος το απόγευμα μεταβήκαμε στο Κέντρο Υγείας Σάμης, όπου συνομιλήσαμε με το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ενίσχυση και αναβάθμιση του εξοπλισμού του Κέντρου Υγείας και συγκεκριμένα την προμήθεια δυο κλιματιστικών και ενός θερμοσίφωνα. Σχετικά με το προσωπικό ο κ. Καρβέλης συμφώνησε στην ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Σάμης με δύο θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού.
Θέλω να ευχαριστήσω τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ για την επίσκεψή του. Οφείλω να τονίσω ότι ο κ. Καρβέλης δεν έφθασε στην Κεφαλονιά με προκαθορισμένες αποφάσεις, ούτε ήλθε για να κάνει τυπικές ανακοινώσεις και αυτό τον τιμά ιδιαίτερα. Ήταν μια ουσιαστική και πολύωρη επίσκεψη. Ο κ. Καρβέλης συζήτησε πρώτα με τους ανθρώπους που εργάζονται στις δομές υγείας, τη διοίκηση και το προσωπικό. Άκουσε τις απόψεις και τις ιδέες τους. Πάνω σε αυτή τη βάση συνδιαμορφώθηκαν συγκεκριμένες λύσεις, κοινά αποδεκτές, στα πλαίσια των δυνατοτήτων που υπάρχουν. Είναι χρέος όλων μας να προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε αποφάσεις που έχουν δρομολογηθεί για τις δομές υγείας του νομού μας αλλά και να επιδιώξουμε να υλοποιηθούν προτάσεις που δεν έχουν ακόμα τον απαραίτητο βαθμό ωριμότητας.
Τέλος χθες, υποδεχθήκαμε στο αεροδρόμιο τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη αρμόδιο για την Πολιτική Προστασία κ. Νίκο Χαρδαλιά, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Στάυρο Τραυλό, τον Δήμαρχο Αργοστολίου κ. Θεόφιλο Μιχαλάτο και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Ο κ. Υφυπουργός επιθεώρησε το αεροδρόμιο, διαπίστωσε ότι τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα και δήλωσε ότι είμαστε έτοιμοι για την υποδοχή πτήσεων από το εξωτερικό, καθώς δεν υπάρχουν παρά κάποια μικρά τεχνικά ζητήματα που απομένουν να αντιμετωπιστούν. Παρά τα προβλήματα, είμαστε από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο που έχουμε αυτή τη δυνατότητα και μάλιστα πολλές χώρες αντιγράφουν τις πρακτικές που ακολουθεί η Ελλάδα. Για να μην προκαλείται σύγχυση, οφείλω να τονίσω ότι είναι αναληθές πως η Κεφαλονιά βρίσκεται σε κάποια υγειονομική «κατηγορία» ή «ζώνη» Γ. Είμαστε στο ίδιο υγειονομικό επίπεδο με όλα τα μεγάλα νησιά της χώρας, με εξαίρεση την Κρήτη, καθώς κριτήριο για την ετοιμότητά μας να υποδεχθούμε τουρίστες είναι η ύπαρξη κλινών για τον Covid-19 στο νοσοκομείο. Επίσης καθορίστηκε ήδη και ξενοδοχείο καραντίνας στην Κεφαλονιά. Είμαστε ως τουριστικός προορισμός έτοιμοι να υποδεχθούμε τους επισκέπτες μας, έχοντας πάντα υπόψη μας ότι πρέπει να τηρούνται συνεχώς και από όλους οι υγειονομικοί κανόνες και οι οδηγίες των ειδικών.

Παναγής Καππάτος
Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed