Επί ποδός «πολέμου» τα Πουλάτα για το νερό

Ενώπιον μιας εξαιρετικά δυσάρεστης εξέλιξης βρίσκεται το χωριό μας και μάλιστα για ζήτημα που αφορά σε ένα δημόσιο αγαθό όπως είναι το νερό. Συγκεκριμένα, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης & Αποχέτευσης Κεφαλονιάς, ξεκίνησε τις εργασίες σύνδεσης του δικτύου ύδρευσης των Πουλάτων με τα Λιβαθινάτα.
Μάλιστα στον δρόμο που οδηγεί από το χωριό μας στον γειτονικό οικισμό, αλλά και στον Καραβόμυλο, έχει τοποθετηθεί πρόχειρη προειδοποιητική πινακίδα που απαγορεύει την διέλευση των οχημάτων κατά την διάρκεια της ημέρας. Το έργο εντάσσεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα της επιχείρησης για το 2020 και ουσιαστικά υλοποιείται κατόπιν σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμης που χρονολογείται από τις 6 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, όπως είχε επισημανθεί στην εν θέματι συνεδρίαση, πριν από οποιαδήποτε εργασία θα έπρεπε να ελεγχθούν οι αντοχές τόσο του υφιστάμενου καταθλιπτικού αγωγού ύδρευσης όσο και της υδατοδεξαμενής των Πουλάτων, καθώς ενδέχεται αμφότερα να μην ανταποκριθούν στις ανάγκες των νέων παροχών. Μάλιστα προτάθηκε να αξιολογηθεί η κατασκευή και δεύτερης υδατοδεξαμενής στα Πουλάτα που θα αυξήσει τα διαθέσιμα κυβικά και θα αντέξει στην αυξημένη κατανάλωση. Όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει σε μια αποστροφή του λόγου του ο Δήμαρχος Σάμης κ. Γεράσιμος Μονιάς – Νέττης, «Μην πάμε να δώσουμε νερό στα Λιβαθινάτα και δημιουργήσουμε πρόβλημα στα Πουλάτα. Πρέπει να λυθεί ριζικά το θέμα και στα δύο χωριά». Αξίζει να αναφέρουμε δε, ότι πρόσφατα ξεκίνησαν και κάποιες πρώτες διερευνητικές επαφές του Δήμου, προκειμένου να εξευρεθεί ο κατάλληλος χώρος για την κατασκευή της υδατοδεξαμενής.
Ωστόσο, όπως με λύπη πλέον διαπιστώνουμε εν τοις πράγμασι, τα σχέδια για την υδατοδαξαμενή έμειναν στα χαρτιά, ενώ οι προφορικές δεσμεύσεις για την απρόσκοπτη υδροδότηση των Πουλάτων, μετά την επικείμενη σύνδεση με τα Λιβαθινάτα, δεν πείθουν. Τι έχει αλλάξει άλλωστε από τον Δεκέμβριο στις δυνατότητες και στις αντοχές του δικτύου που να επιτρέπουν την σύνδεση αυτή; Τίποτα, πέραν του πρόσφατου καθαρισμού των σωληνώσεων από το ύψος του Άγιο Σπυρίδωνα μέχρι περίπου το Δημοτικό Σχολείο. Προκειμένου να δοθεί λύση στην διαμορφωθείσα κατάσταση, εχθές το πρωί η Κοινοτάρχης μας συνοδευόμενη από τον πρώην Πρόεδρο των Πουλάτων κ. Παντελή Φλαμιάτο, επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο στο γραφείο του προκειμένου να του εκθέσουν τους προβληματισμούς αλλά και την έντονη δυσαρέσκεια των κατοίκων του χωριού μας που είναι κυριολεκτικά επί ποδός «πολέμου» εξαιτίας της αρνητικής αυτής εξέλιξης που θα υποβαθμίσει την ποιότητα της ζωής μας. Μάλιστα η κυρία Φλαμιάτου τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει την δημιουργία τετελεσμένων, επισημαίνοντας την ανάγκη για την διακοπή των εργασιών και την κατασκευή δεύτερης υδατοδεξαμενής προκειμένου να καλυφθούν οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των Πουλάτων. Ο κ. Μονιάς από την πλευρά του, ανέφερε ότι κατανοεί απόλυτα την ανησυχία των κατοίκων, ωστόσο θεωρεί ότι δεν θα προκύψει πρόβλημα στην υδροδότηση του χωριού και ότι το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί.
Επιπλέον, την Τρίτη το πρωί η κυρία Φλαμιάτου επισκέφτηκε τα γραφεία της ΔΕΥΑΚ στο Αργοστόλι και συνομίλησε για το θέμα με τον Πρόεδρο της επιχείρησης κ. Σταύρο Σπαθή. Ο κ. Σπαθής της επισήμανε την αναγκαιότητα του έργου, τονίζοντάς της ωστόσο ότι έχει υποδειχθεί από τον Δήμο Σάμης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον αντιδήμαρχο κ. Νίκο Ρασσιά, ώστε να αξιολογήσουν από κοινού την κατάσταση και τις εναλλακτικές στο πλαίσιο και της επικείμενης τροποποίησης του Τεχνικού Προγράμματος της επιχείρησης. Ακολούθως η Πρόεδρος των Πουλάτων επισκέφθηκε και τον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς & Ιθάκης κ. Σταύρο Τραυλό στον οποίο παρουσίασε αναλυτικά την κατάσταση. Ο κ. Τραυλός έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και υποσχέθηκε να συμβάλει με όποιον τρόπο μπορεί προς την κατεύθυνση της συνολικής επίλυσης του προβλήματος, παρά το γεγονός ότι δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων του. Θα πρέπει να αναφέρουμε τέλος, ότι ξεκίνησε και η συγκέντρωση υπογραφών κατοίκων των Πουλάτων, με την σχετική επιστολή να έχει ήδη πρωτοκολληθεί από την Γραμματεία του Δήμου. Ζητούμενα είναι αφενός μεν η κατασκευή δεύτερης υδατοδεξαμενής ίδιων κυβικών με την υπάρχουσα, αφετέρου δε η τοποθέτηση ανεξάρτητων σωλήνων για την υδροδότηση των Λιβαθινάτων, ώστε να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το δίκτυο των Πουλάτων.
Άπαντες αναγνωρίζουν ότι θα πρέπει να δοθεί οριστική λύση στο φλέγον θέμα της υδροδότησης του γειτονικού μας οικισμού. Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να συμβεί εις βάρος των Πουλάτων, καθώς όπως προαναφέραμε το δίκτυό μας παρουσιάζει προβλήματα με συχνές διακοπές και χαμηλή πίεση και η οποιαδήποτε επιβάρυνσή του θα επιφέρει δυσάρεστες συνέπειες στην λειτουργία του και συνεπώς στην καθημερινότητά μας. Είναι κοινός τόπος ότι δεν επιλύεις ένα πρόβλημα δημιουργώντας ένα δεύτερο και μάλιστα μεγαλύτερο. Ούτε βέβαια μπορεί να γίνουν αποδεκτές επαναλαμβανόμενες διακοπές στην παροχή του νερού ενός ολόκληρου χωριού, ώστε κατά την διάρκειά τους να υδροδοτείται μερικώς ένα δεύτερο, όσο μικρό και αν αυτό είναι. Μια τέτοια εξέλιξη που θα μας γύριζε χρόνια πίσω, ουδείς θα ήταν διατεθειμένος να αποδεχθεί. Αναμένουμε εναγωνίως τις εξελίξεις, καθώς το θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό για το χωριό μας. Άλλωστε τα Πουλάτα έχουν ήδη μεγάλη οικιακή και επαγγελματική κατανάλωση νερού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, η οποία πολλαπλασιάζεται τους θερινούς μήνες λόγω της συνεχώς αυξανόμενης τουριστικής και όχι μόνο κίνησης που παρουσιάζουν. Συνεπώς, οποιαδήποτε επιβάρυνση χωρίς προηγουμένως να έχουν υλοποιηθεί τα αναγκαία έργα, θα ήταν επιζήμια. Πάντως είμαστε σίγουροι πως στο τέλος τόσο ο Δήμος Σάμης όσο και η ΔΕΥΑΚ θα συμμεριστούν την αγωνία των Πουλάτων και θα προκρίνουν την καλύτερη για όλες τις πλευρές λύση.

Πηγή: poulatakefalonias.gr

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed