4η αναθεώρηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020 στα Ιόνια

Σε συνέχεια αναφορών στα ηλεκτρονικά και έντυπα MME των Ιονίων Νήσων σχετικά με τη διαδικασία έγκρισης και το περιεχόμενο της τελευταίας αναθεώρησης του Ε.Π. «Ιόνια Νησιά 2014-2020» από την Επιτροπή Παρακολούθησης, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Ιονίων Νήσων (ΕΥΔ ΕΠ ΠΙΝ) γνωστοποιεί τα εξής:
Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 56390/3-6-2020 Εγκύκλιο του Υπ. Ανάπτυξης & Επενδύσεων, η 4η αναθεώρηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020, πραγματοποιείται σε 2 φάσεις. H Α΄ φάση της αναθεώρησης, συνδέεται με την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας (COVID 19). Για το σκοπό αυτό προωθείται ένα πλέγμα δράσεων υγειονομικής και κοινωνικοοικονομικής στόχευσης και σημασίας, μέρος του οποίου θα καλυφθεί από συγχρηματοδοτούμενους πόρους, με βάση τις δυνατότητες που παρέχουν οι τροποποιήσεις των Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με επιμερισμό των αναγκαίων κεφαλαίων σε όλα τα Επιχειρησιακά Προγράμματα (τομεακά και περιφερειακά). Η Β΄ φάση της αναθεώρησης, που θα υλοποιηθεί το 2ο εξάμηνο του 2020, θα είναι πλήρης και θα αφορά το σύνολο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων με αλλαγές κειμένων, δεικτών, χρηματοδοτικών πινάκων, κ.λ.π. H 4η Αναθεώρηση του ΕΠ ΠΙΝ 2014-2020 (Α’ φάση) αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και απόφασης στο πλαίσιο της 21ης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ Ι.Ν. 2014-2020 που πραγματοποιήθηκε με Γραπτή Διαδικασία από τις 12 έως τις 18 Ιουνίου 2020.
Επειδή όμως κατά την εν λόγω 21η Γραπτή Διαδικασία δεν κατέστη δυνατή, για τεχνικούς λόγους που οφείλονται στην ΕΥΔ ΕΠ ΠΙΝ, η έγκαιρη (μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας ΔΙΑΥΛΟΣ) λήψη των εισηγήσεων από μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης που εκπροσωπούν την Αυτοδιοίκηση Α’ και Β΄ βαθμού της Π.Ι.Ν., το θέμα θα επανέλθει στην επόμενη (22η) συνεδρίαση της Επ. Πα., δια της Γραπτής Διαδικασίας, για επαναβεβαίωση της ληφθείσας απόφασης. Η αναθεώρηση του ΕΠ ΠΙΝ 2014-2020 (Α’ φάση), με την μεταφορά πόρων ύψους 30,10 εκ € προς το ΕΠ Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑΝΕΚ), συνδέεται αφενός με την άμεση και αποτελεσματική υλοποίηση δράσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας (COVID 19) με βάση την προαναφερόμενη Εγκύκλιο του Υπ. Ανάπτυξης & Επενδύσεων και αφετέρου με την προετοιμασία «κλεισίματος» του Προγράμματος, χωρίς απώλεια πόρων για τη χώρα.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed