Μάκης Μεταξάς: «Η υπόθεση του θολωτού τάφου στα Τζαννάτα έχει πλέον καταντήσει ανέκδοτο, η Κεφαλονιά και τα μνημεία της δεν είναι φέουδο κανενός»

Η υπόθεση του θολωτού τάφου στα Τζαννάτα έχει πλέον καταντήσει ανέκδοτο. Σε όλη την μακρόχρονη θητεία μου στα κοινά ειλικρινά σας λέω δεν έχω ξαναζήσει αυτήν την παράνοια και όλα όσα είχα την κακιά τύχη να ζω με την υπόθεση του θολωτού τάφου των Τζαννάτων.
Επί δύο χρόνια δίνουμε μια μάχη για να σώσουμε ό,τι σώνεται από μια μελέτη για την οποία η εδώ Αρχαιολογική Υπηρεσία αρχικά μας ζήτησε να τη χρηματοδοτήσουμε, μετά έκανε ό,τι μπορούσε για να την ακυρώσει και να μην την εφαρμόσει και ακολούθως να την αντικαταστήσει με μια δική της πρόταση αρνούμενη να δρομολογήσει όλα όσα ήταν και είναι αναγκαία για την υλοποίησή της. Θα περίμενε κανείς πως μετά από την σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Πολιτισμού στις 9 Απριλίου 2020 υπό την αιγίδα της Υπουργού Πολιτισμού και υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα κυρίου Διδασκάλου με την συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη κυρίου Σταύρου Τραυλού και την παρουσία όλων των μελετητών και των επικεφαλής των αρμόδιων Υπηρεσιών του Υπ. Πο. είχε τελεσίδικα αποφασιστεί να γίνει η ένταξη της θόλου του μνημείου ως τέταρτο υποέργο στο τεχνικό Δελτίο με την προσθήκη ακόμη ενός υποέργου που θα προέβλεπε την προσαρμογή των πεζοπορικών διαδρομών στις εισόδους της θόλου για να γίνεται από εκεί η επίσκεψη και η θέαση του μνημείου όπως προέβλεπε η μελέτη.
Και ενώ όλοι μας είχαμε την ψευδαίσθηση πως το σίριαλ της ένταξης της θόλου από εκείνη την ημέρα θα ελάμβανε κατά κάποιο τρόπο ένα τέλος και η ΔΑΑΜ από δω και στο εξής θα αναλάμβανε κατ’ εντολή της Υπουργού να κάνει τα όσα η εδώ Αρχαιολογική Υπηρεσία αρνιόταν πεισματικά να δρομολογήσει ένα νέο σχέδιο άρχισε ως φαίνεται να εξυφαίνεται από την εδώ Αρχαιολογική Υπηρεσία με στόχο να ακυρώσουν αυτή την φορά την θόλο δια της πλαγίας οδού απαιτώντας την κατάργηση του εσωτερικού διαδρόμου που προβλέπει η μελέτη ο οποίος καθιστά το μνημείο επισκέψιμο και διασφαλίζει την ασφαλή πρόσβαση και ροή των επισκεπτών και κυρίως την άνετη θέαση του μνημείου. Εδώ ισχύει αυτό που λέμε: “Η παράνοια σε όλο της το μεγαλείο!”
Δεν πιστεύω πως υπάρχει παρόμοια περίπτωση σε πανελλαδική κλίμακα που ένα μνημείο να δέχθηκε τόσο απροκάλυπτα αυτόν τον ανελέητο πόλεμο για να μην αναδειχθεί έτσι όπως το είχαν οραματιστεί ο ανασκαφέας του μνημείου Δρ. Λάζαρος Κολώνας, οι καταξιωμένοι πανελλαδικά μελετητές αντίστοιχων έργων στον χώρο της προστασίας και ανάδειξης αρχαιολογικών μνημείων Αρχιτ. Ηλίας Μουτόπουλος, Πολιτ. Μιχ Διονύσιος Μονοκρούσος, Αρχιτ. Μιχάλης Αρβανιτάκης, Η/Μ Γιάννης Κουστέλης, οι φορείς του νησιού μας και τελικά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με την σχετική του ομόφωνη απόφαση. Σε αυτήν την παράνοια που επικρατεί καλώ κάθε υπεύθυνο φορέα αυτού νησιού να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί. Η Κεφαλονιά και τα μνημεία της δεν είναι φέουδο κανενός. Το σίριαλ αυτό πρέπει επιτέλους να λάβει ένα τέλος εάν θέλουμε να λέμε πως υπάρχουν θεσμοί και ένα κράτος δικαίου σε αυτήν πατρίδα.

Μάκης Μεταξάς
π. Νομάρχης Κεφαλονιάς-Ιθάκης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed