Νέα παράταση ενός μήνα για τις φορολογικές δηλώσεις

Πρακτικά αδύνατον να προλάβουν να υποβληθούν οι πάνω από 1,7 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων που ακόμα εκκρεμούν σε 5 εργάσιμες – Για όσους καθυστέρησαν το τίμημα θα είναι πως θα αναγκαστούν να πληρώσουν διπλή δόση τον Αύγουστο.
Θέμα ωρών θεωρείται πλέον να ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών και ο αρμόδιος υφυπουργός, Απόστολος Βεσυρόπουλος, έως και έναν μήνα επιπλέον παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων Ε1. Καθώς η αρχική παράταση λήγει σε μόλις 5 εργάσιμες (29 Ιουλίου) θεωρείται πρακτικά αδύνατον να προλάβουν να υποβληθούν οι πάνω από 1,7 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων που ακόμα εκκρεμούν. Παράταση έως και 1 μήνα επιπλέον για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, θα συμπαρασύρει αντίστοιχα όμως και τις ημερομηνίες πληρωμής (έως τέλη του Αυγούστου δηλαδή εάν η υποβολή παραταθεί λχ κατά 30 ημέρες). Για όσους καθυστέρησαν και σπεύσουν να υποβάλουν δηλώσεις μετά τις 29 Ιουλίου, το τίμημα θα είναι πως θα αναγκαστούν να πληρώσουν διπλή δόση τον Αύγουστο, ώστε να απομένουν άλλες 6 από τις 8 μηνιαίες δόσεις έως τον Φεβρουάριο του 2021. Από την άλλη φυσικά, αν υποβάλουν αρχές Αυγούστου τη δήλωση, μπορούν να πληρώσουν την α΄δόση νωρίτερα από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της β΄δόσεως, για να μην τους πέσουν μαζεμένες την ίδια μέρα.
Μέχρι και προχθές τα μεσάνυχτα της Τρίτης πάντως, είχαν υποβληθεί συνολικά 4,8 από τα 6,5 εκατομμύρια δηλώσεις Ε1. Τα ¾ των φορολογουμένων έχουν ήδη υποβάλει την δήλωσή τους. Ωστόσο θα έπρεπε να υποβάλλονται σχεδόν 250.000 δηλώσεις κάθε μέρα για να προλάβουν να τις καταθέσουν όλοι οι υπόχρεοι. Πρακτικά όμως, μόνον την Τρίτη φτάσανε σε μία ημέρα τις 125.000 ενώ μόλις 4 μέρες σε 4 μήνες η υποβολή ξεπέρασε τις 100.000 δηλώσεις Ε1 ημερησίως. Από τις δηλώσεις αυτές που υποβάλλονται καθημερινά, το 1 στα 3 εκκαθαριστικά που εκδίδονται βγαίνει χρεωστικό και οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν πάνω από 800 ευρώ πρόσθετο φόρο ο καθένας. Συνεπώς σε 8 δόσεις θα κληθούν να πληρώσουν –μεσοσταθμικά- περί τα 100 ευρώ μηνιαίως, πλην του Αυγούστου που θα πληρώσουν 200. Πάντως, η παράταση των δηλώσεων και κατά έναν ολόκληρο μήνα ακόμα, δεν φαίνεται πως καλύπτει τα αιτήματα του λογιστικού κόσμου που ζητούσαν παράταση έως τέλος Σεπτεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση όμως, η παράταση υποβολής θα πρέπει, λογικά, να λάβει υπόψιν της και την παροχή έκπτωσης 2% για όσους επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ ολόκληρο το χρεωστικό υπόλοιπο στη διάρκεια του Αυγούστου, παρότι θα έχουν υποβάλει δηλώσεις μετά τις 31 Ιουλίου –διορία στην οποία ο νόμος προέβλεπε να μπορεί να δοθεί έκπτωση του φόρου.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed