Εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ δυο σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία στην Κεφαλονιά

Εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014 – 2020» οι πράξεις «ΑΝΑΔΕΙΞΗ-ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΡΩΜΑΪΚΟΥ ΒΑΛΑΝΕΙΟΥ, ΚΡΗΝΑΙΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ “ΛΟΥΤΡΟ” ΣΑΜΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ» και «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΡΩΜΑΪΚΗΣ ΕΠΑΥΛΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΕΥΦΗΜΙΑ, ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ» με απόφαση της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδης Κράτσα -Τσαγκαροπούλου.
Το πρώτο έργο προϋπολογισμού , 1.358.000 ευρώ αφορά στη στερέωση, προστασία και ανάδειξη του εντυπωσιακού ρωμαϊκού λουτρού, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Σάμης. Η πράξη προβλέπεται να υλοποιηθεί με δύο υποέργα. Το υποέργο 1 περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επικαιροποίηση και εφαρμογή μελέτης συντήρησης, στερέωσης και αποκατάστασης του βαλανείου και του κρηναίου, τη συντήρηση κινητών ευρημάτων που τυχόν προκύψουν από τις αποχωματώσεις, μελέτες περίφραξης αρχαιολογικών χώρων και κατασκευής θυρών εισόδου επισκεπτών και εφαρμογή τους, μελέτες διαμόρφωσης διαδρομών επισκεπτών, προσβάσιμων και από ΑμεΑ, ευπρεπισμό αρχαιολογικού χώρου, τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων και σε γραφή Braille κ.α. Το Υποέργο 2 αφορά στην κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης που είναι απαραίτητο για την ασφάλεια των διερχομένων πεζών και οχημάτων αλλά και του μνημείου. Η ημερομηνία λήξης της Πράξης ορίζεται η 30/12/2022. Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Ρωμαϊκή Έπαυλη Αγίας Ευφημίας
Το δεύτερο έργο, προϋπολογισμού 327.800 ευρώ, αφορά στην ανάδειξη της ρωμαϊκής έπαυλης στην Αγία Ευφημία, ώστε να αποδοθεί στο κοινό ο αρχαιολογικός χώρος διαμορφωμένος, επισκέψιμος και λειτουργικός, με το μνημείο προστατευμένο με στέγαστρο, και τα κατάλοιπα της έπαυλης στερεωμένα και αποκατεστημένα. Η Ρωμαϊκή έπαυλη βρίσκεται εντός του πολεοδομικού ιστού του οικισμού της Αγίας Ευφημίας. Πρόκειται για τμήμα έπαυλης που χρονολογείται στους Ρωμαϊκούς/Υστερορωμαϊκούς Χρόνους. Για την προστασία των οικοδομικών λειψάνων της έπαυλης και την ανάδειξή της, μετά μάλιστα και την αποκατάσταση των ψηφιδωτών δαπέδων στο πλαίσιο του Προγράμματος INTERREG IIIA ΕΛΛΑΔΑ – ΙΤΑΛΙΑ 2000 -2006, κρίνεται απαραίτητο να κατασκευασθεί στέγαστρο, για το οποίο υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη. Η κατασκευή του στεγάστρου προϋποθέτει την τεκμηρίωση του μνημείου με σύγχρονα στη διάθεση της Επιστήμης μέσα, στερέωση τοίχων και ψηφιδωτών δαπέδων, καθαρισμούς του χώρου από τη βλάστηση και αποχωματώσεις. Η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου και ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς – Ιθάκης Σταύρος Τραυλός εκδήλωσαν την μεγάλη ικανοποίησή τους για την θετική εξέλιξη στην αποκατάσταση των πολιτιστικών μνημείων, τα οποία θα προσδώσουν ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία στην πολιτιστική ταυτότητα και την ελκυστικότητα της Κεφαλονιάς.
Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και ως ημερομηνία λήξης της Πράξης ορίζεται η 31/12/2022.

Από το Γραφείο Τύπου της ΠΙΝ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed