Πνευματικό προσκύνημα στη χώρα του Οδυσσέα

Η Ιθάκη αποτελεί το ΙΕΡΟ ΓΚΡΑΑΛ των απανταχού ιστορικών, αρχαιολόγων, περιηγητών καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ήρωα των Ομηρικών Επών τον πολυμήχανο Βασιλιά της Οδυσσέα.
Ως Θιακός ίσως να μην μπορώ να είμαι αντικειμενικός ως προς το να περιγράψω την πατρίδα μου , ως ιστορικός όμως δεν μπορώ παρά να νιώθω δέος μπροστά στο ιστορικό της παρελθόν και να δηλώνω ότι κανείς δεν μπορεί να παραχαράξει την ιστορία και τον ιστορικό συμβολισμό της για μικροτουριστικά συμφέροντα… Εξάλλου η Ιθάκη ξέρει καλά πως να αντιμετωπίζει τους Μνηστήρες. Δεν είναι λίγες οι φορές που συνάδελφοι και φίλοι με ρωτάνε, μόλις ενημερώνονται για την καταγωγή μου, τι έχει να δουν στην Ιθάκη. Τι υπάρχει που να μαρτυρά την ταύτιση της με την Ομηρική πατρίδα του πολυμήχανου Βασιλιά. Αυτά λοιπόν που μαρτυρούν την Ομηρική της ταυτότητα είναι πολλά και θα μπορούσαν να είναι ακόμη περισσότερα εάν υπήρχε μεγαλύτερη ευαισθησία από το Υπουργείο Πολιτισμού και διάθεση να αναδείξει ,σε μεγαλύτερο βαθμό, το γνωστότερο νησί στον κόσμο. Ίσως όμως οι 3000 ψηφοφόροι του νησιού είναι αμελητέα εκλογική ποσότητα μπροστά στις δεκάδες χιλιάδες κατοίκους των γειτονικών νησιών που διεκδικούν για ευνόητους λόγους την πατρότητα της Ομηρικής Ιθάκης.
Όποιος θελήσει λοιπόν να <<ανακαλύψει>> στοιχεία της εποχής του Οδυσσέα έχει να δει πολλά. Όμως θα πρέπει να κάνει μια βόλτα στην περιοχή Σχολή του Ομήρου (Άγιος Αθανάσιος) στα βόρεια του νησιού η οποία θα τον ταξιδέψει στα χρόνια των Ομηρικών Επών. Εκεί θα συναντήσει την Μελάνιθρο Πηγή πού όπως μας ενημερώνει ο Όμηρος κατέβαιναν οι υπηρέτριες της Πηνελόπης για να πιάσουν νερό. Μάλιστα όπως αναφέρει ο καθηγητής του Παν. του Μονάχου Jost Knauss χρονολογείται στον 13ο αι. π.Χ. Ο περιηγητής θα βρεθεί μπροστά σε τμήμα του Κυκλώπειου Τείχους , θα δει απομεινάρια του μεταλλουργικού εργαστηρίου με τις αυλακώσεις στην πέτρα των καναλιών χύτευσης , θα δει τμήματα από αρκετά κτίσματα μυκηναϊκής εποχής αλλά και τα ερείπια της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου που είναι χτισμένη επάνω και από τμήματα του Ομηρικού Παλατιού. Να σημειωθεί ότι στον χώρο αυτό, όπου πραγματοποίησε ανασκαφές το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (1994-2011),βρέθηκαν πολλά ενδιαφέροντα ευρήματα όπως πήλινες πινακίδες με σύμβολά γραμμικής γραφής αλλά και παραστάσεις συνδεόμενες με τον Ομηρικό ήρωα Οδυσσέα.
Αν λοιπόν βρεθείτε στην Ιθάκη και έχετε διάθεση να περιπλανηθείτε στα <<Ομηρικά Χρόνια>> τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε το χώρο των ανασκαφών σαν ένα πνευματικό προσκύνημα στο χώρο που έζησε ο πολυμήχανος Οδυσσέας. Και μόνο τότε, όταν θα αντικρίσετε την απίστευτη ομορφιά του τοπίου, θα καταλάβετε γιατί έθεσε σαν σκοπό της ζωής του ο Οδυσσέας την επιστροφή του στο νησί αδιαφορώντας για πλούτη και δόξα.

Γαβριήλ Μιχαλάτος
Πολιτισμολόγος – Ιστορικός

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed