Βασίλης Ρουχωτάς: «Δεν παραδίδουμε τα κλειδιά του Δήμου σε ανώνυμη εταιρία-μαγαζί, είμαστε κόντρα στη φαλκίδευση της νομιμότητας»

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ληξουρίου της 31ης Αυγούστου 2020, η απόλυτη πλειοψηφία των Δημοτικών συμβούλων, ήτοι των συμβούλων της παράταξης μας, των συμβούλων της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ και του Δημοτικού Συμβούλου Διονύση Αραβαντινού, με μια ιστορικής σημασίας ψήφο, καταψήφισε στην ουσία την πρόταση του Δημάρχου κ. Κατσιβέλη για Δημιουργία “Αναπτυξιακού Συνδέσμου” υπό την νομική μορφή Ανώνυμης Εταιρείας μεταξύ των Δήμων Ληξουρίου και Σάμης με ποσοστό 50% κάθε Δήμος.
Ο προταθείς ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΝΟΣ – ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – “ΜΑΓΑΖΙ” (όπως άλλωστε μαγαζιά είναι όλες οι ΑΕ) θα μπορούσε μέσα από το προτεινόμενο και αμφιλεγόμενο καταστατικό του να αναλάβει στην ουσία κάθε δραστηριότητα του Δήμου. Από τα έργα, το περιβάλλον, τον τουρισμό, την κοινωνική μέριμνα τον αθλητισμό, μέχρι και την έκδοση οικοδομικών άδειων (όπως κατέθεσε ο Δήμαρχος) και γενικώς επί παντός “του επιστητού” του Δήμου Ληξουρίου και κατ επέκταση και του Δήμου Σάμης. Εάν κάθε Δήμαρχος πιστεύει ότι η υπάρχουσα νομοθεσία όντως δυσκολεύει την λειτουργία των Δήμων και την απορρόφηση αναπτυξιακών κονδυλίων δεν έχει παρά να πιέσει την Κυβέρνηση να ψηφίσει νόμους απλούς λειτουργικούς και άμεσα εφαρμόσιμούς και όχι να επιζητεί ή να βολεύεται με την δημιουργία ανεξέλικτων κέντρων παραδιοίκησης.
Περαιτέρω το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ -ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ που μας ζητήθηκε να ψηφίσουμε και στο οποίο θα μετέχουν ως μέλη οι Δήμαρχοι Ληξουρίου και Σάμης θα λογοδοτεί μόνο στη ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ των μετόχων (όπως γίνεται σε κάθε ανώνυμη εταιρεία) δηλαδή στον Δήμαρχο Ληξουρίου και στον Δήμαρχο Σάμης μοναδικούς μετόχους της εταιρεία. Και για όσους δεν κατάλαβαν, οι Δήμαρχοι Ληξουρίου και Σάμης ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Αναπτυξιακού Συνδέσμου συμμετέχουν στις αποφάσεις του συμβουλίου και ως μοναδικοί δύο μέτοχοί στην γενική συνέλευση ελέγχουν τις πράξεις του συμβουλίου. Σημειωτέον ότι ο προταθείς ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ για να λειτουργήσει θα έχει διοικητικό συμβούλιο με αμειβόμενους τους εκτελεστικούς συμβούλους και θα πρέπει να στελεχωθεί με μόνιμο και έκτακτο προσωπικό, θα μπορεί να προσλαμβάνει μόνιμο σύμβουλο για τον πρόεδρο και άλλους συμβούλους για κάθε περίπτωση εφ όσον κρίνει ότι χρειάζεται. Δηλαδή πρακτικά μας ζητήθηκε να ψηφίσουμε την δημιουργία ενός νέου “παρά φύσιν” και ανεξέλεγκτου μορφώματος για να συμβουλεύει (και όχι μόνο) τους Δήμους Ληξουρίου και Σάμης.
Επί πλέον θα πρέπει να επισημάνουμε και τα εξής:
Στην πρόταση του Δημάρχου Ληξουρίου η έδρα του συνδέσμου προτείνεται να είναι η Παλλήνη Αττικής με το σκεπτικό υποθέτω ότι όσο πιο μακράν ευρίσκεται η έδρα του μαγαζιού τόσο το καλλίτερο.
Στο διοικητικό συμβούλιο προτείνονται ως εκτελεστικά μέλη “φυτευτοί” δύο παντελώς άγνωστοι και κυρίως ουδεμία σχέση έχοντες με την Κεφαλονιά. Εικάζουμε, ότι οι Δήμαρχοι τους επέλεξαν έτσι ώστε, χωρίς να επηρεάζονται από αδελφοξαδελφα, γνωριμίες, κουμπαριές, συμπεθεριά κτλ, που θα είχαν ως Κεφαλλονίτες, να παίρνουν τις καλλίτερες αποφάσεις για τους Ληξουριώτες και τους Σαμικούς εκεί στους αμπελώνες των Μεσογείων. Τέλος δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε για τα κριτήρια επιλογής του προταθέντος ως προέδρου του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ του αξιοτίμου δημοτικού συμβούλου Σάμης κ. Αμούργη, ο οποίος, εξ όσων γνωρίζουμε, ουδεμία εμπειρία έχει σε τέτοιου είδους δράσεις και οποίος εμφανίστηκε λίαν στα τοπικά μέσα αρθρογραφών “με επιείκεια” προς κάθε πιθανόν διαφωνούντα στη δημιουργία αναπτυξιακού συνδέσμου. Και αυτό παρά το γεγονός οτι η βαρύτητα της εκλογής του είναι, κατά την άποψη μας, αντιστρόφως ανάλογη των προσφάτων δημοσιεύσεων του για τον αναπτυξιακό σύνδεσμο.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων που στην πράξη φακλιδεύουν κάθε έννοια νομιμότητας και διαφάνειας η παράταξη μας καταψήφισε την συμμετοχή του Δήμου Ληξουρίου σε ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ και δεν δεχθήκαμε όπως άλλωστε και οι προαναφερθεντες κκ Δημοτικοί Σύμβουλοι να παραδώσουμε τα κλειδιά του νέου Δήμου Ληξουρίου σε αυτή την -ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ -ΜΑΓΑΖΙ όπως επιθυμούσε ο κ. Κατσιβέλης.

Βασίλης Γρ. Ρουχωτάς
Ως επικεφαλής της παράταξης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed