Τα «γρήγορα» εμβόλια και η πολιτική

Τις τελευταίες εβδομάδες και εν μέσω της μεγαλύτερης πανδημίας παγκοσμίως διαπιστώνεται ότι το χάσμα μεταξύ επιστήμης και πολιτικής φαίνεται να μεγαλώνει. Η Ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα γρήγορο εμβόλιο για τον (COVID-19) το οποίο είναι έτοιμο για χρήση.
Η αμερικάνικη κυβέρνηση έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ένα εμβόλιο με την σειρά της θα μπορούσε να είναι έτοιμο πριν τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η παράκαμψη στα στάδια ασφαλείας και αποτελεσματικότητας των εμβολίων θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο βραχυπρόσθεσμα ζωές και να βλάψουν την εμπιστοσύνη του κοινού στα εμβόλια και στην επιστήμη. Το ρωσικό εμβόλιο παραμένει «τυλιγμένο» σε μυστήριο – δεν υπάρχουν δημοσιευμένες πληροφορίες για αυτό και αυτό που έχει προκληθεί προέρχεται από το στόμα των πολιτικών. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η πίεση που ασκείται στους κυβερνητικούς επιστήμονες σε οποιαδήποτε πτυχή της πανδημίας γίνεται όλο και πιο προφανής. Η πλειονότητα των επιδημιολόγων παγκοσμίως δεσμεύονται σταθερά σε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές («φάση 3») για όλες τις παρεμβάσεις, αλλά ειδικά για εμβόλια που πρέπει να χορηγούνται σε υγιείς ανθρώπους. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου που λαμβάνει εικονικό φάρμακο. Οι μελέτες φάσης 3 βρίσκονται σε εξέλιξη με συμμετοχή περίπου 30.000 ασθενών. Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας του εμβολίου και η δοκιμή πρέπει να συνεχιστεί έως ότου μολυνθούν άτομα στην ομάδα ελέγχου. Είναι αδύνατο να προβλεφθεί πόσο καιρό θα διαρκέσει.
Σε κάθε περίπτωση, η επιστημονική κοινότητα πρέπει να επιμείνει ότι οι εγκρίσεις για άδεια έκτακτης ανάγκης χρήσης ή για το ίδιο το εμβόλιο COVID-19 πρέπει να περιλαμβάνουν επιστημονική και μόνο επίβλεψη. Η πρόωρη έγκριση ενός «γρήγορου» εμβολίου θα μπορούσε να είναι μια καταστροφική επανάληψη της αμφίβολης θεραπευτικής εφαρμογής του φαρμάκου της χλωροκίνης και υδροξυχλωροκίνης. Τα δεδομένα – τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι το φάρμακο ήταν ανίσχυρο έναντι του COVID-19. Η έγκριση ενός εμβολίου που είναι επιβλαβές ή δεν είναι αποτελεσματικό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από δυνάμεις που ήδη διαδίδουν φόβους για εμβόλια. Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες οι οποίοι εργάζονται ενάντια στην δημόσια απειλή του covid-19 έχουν και θα πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο. Οι πολιτικοί ηγέτες θα πρέπει να σέβονται την επιστήμη στο συγκεκριμένο θέμα. Διακυβεύονται αμέτρητες ζωές και αυτό δεν επιδέχεται συμβιβασμό.

Δημήτρης Δημουλιός ΜSc
Υποψήφιος Διδάκτορας Ιονίου Πανεπιστημίου
Α.Διοικητής Γ.Ν Ληξουρίου “ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΑΤΕΙΟ”

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed