Ηλεκτρονικές αιτήσεις και μέσω των ΚΕΠ στον Δήμο Ληξουρίου

Για τη χορήγηση της εισοδηματικής ενίσχυσης απαιτείται αίτηση, η οποία υποβάλλεται από τον αιτούντα στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΠΕΚΑ μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) με τη χρήση των κωδικών του taxisnet.
Η διαδικασία διεκπεραιώνεται και μέσω των ΚΕΠ με ηλεκτρονική αίτηση στην ηλεκτρονική εφαρμογή του (ΟΠΕΚΑ). Στα ΚΕΠ μπορεί να προσέλθει προς υποβολή της αίτησης και τρίτο πρόσωπο, ειδικά προς τούτο, εξουσιοδοτημένο από τον αιτούντα. Η ηλεκτρονική αίτηση υποβάλλεται άπαξ, από την 1η Σεπτεμβρίου έως την 30η Οκτωβρίου κάθε έτους (σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 9 του άρθρου 3 της απόφασης).

Δικαιολογητικά
Κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης δεν απαιτείται η υποβολή δικαιολογητικών από τον αιτούντα, καθώς τα απαραίτητα στοιχεία (όπως εισοδήματα, εκκαθαριστικά σημειώματα φορολογικών δηλώσεων, οικογενειακή κατάσταση, ανήλικα εξαρτώμενα τέκνα, διευθύνσεις μόνιμης κατοικίας, ενδείξεις φιλοξενίας κλπ), αντλούνται και διασταυρώνονται μέσω διαλειτουργικότητας από τις βάσεις δεδομένων των αρμόδιων φορέων (ΑΑΔΕ, ΗΔΙΚΑ κλπ).

Απαραίτητα στοιχεία Αίτησης:
Ο αιτών δηλώνει υποχρεωτικά:
α) στοιχεία ενεργού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) πιστωτικού ιδρύματος που λειτουργεί στην Ελλάδα, ή ΕΛ.ΤΑ., δικαιούχος ή συνδικαιούχος του οποίου είναι ο ίδιος και στον οποίο θα πιστωθεί η εισοδηματική ενίσχυση,
β) έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail),
γ) τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου.
Τα ανωτέρω (β) και (γ) στοιχεία μπορούν να αντλούνται (εφόσον είναι διαθέσιμα) και από το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών με διαδικτυακή υπηρεσία που παρέχεται από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας (ΚΕ.Δ.) της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ..
Επίσης, δηλώνεται ανά περίπτωση:
– Εφόσον ο αιτών είναι έγγαμος ή έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο βρίσκεται σε ισχύ, δηλώνεται υποχρεωτικά και το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, το όνομα της μητέρας, και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του συζύγου ή του έτερου μέρους του συμφώνου συμβίωσης.
– Εφόσον στην οικογένεια του αιτούντος υπάρχουν άγαμα ανήλικα τέκνα, που δηλώνονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του αιτούντος ως εξαρτώμενα μέλη, συμπληρώνεται υποχρεωτικά το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, το όνομα της μητέρας και προαιρετικά ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου τους (ΑΦΜ).

Το ύψος της εισοδηματικής ενίσχυσης ανέρχεται:
α) σε εξακόσια (600,00) ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων δεν υπερβαίνει το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000,00) ευρώ
β) σε τριακόσια (300,00) ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων κυμαίνεται μεταξύ του ποσού των τριών χιλιάδων ενός (3.000,01) ευρώ και του ποσού των τεσσάρων χιλιάδων επτακοσίων (4.700,00) ευρώ.
Σας γνωρίζουμε ότι τόσο στο website του ΟΠΕΚΑ (www.opeka.gr) και ειδικότερα στο πεδίο που αφορά στις ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ, όσο και στην ίδια την εφαρμογή, έχουν αναρτηθεί οι βασικές πληροφορίες σχετικά με την εισοδηματική ενίσχυση (ποσό, δικαιούχοι, προϋποθέσεις) αλλά και επιπρόσθετες διευκρινίσεις, υπό τη μορφή ΣΥΧΝΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ, τις οποίες μπορείτε να συμβουλευτείτε.
Β) Για την αίτηση χορήγησης Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται στο ΚΕΠ Δήμου Ληξουρίου μόνο κάθε Πέμπτη και Παρασκευή.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed