Βασίλης Ρουχωτάς: «Ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΑΚΙ πλανώνται πλάνην οικτράν, αποχώρηση του Δήμου Ληξουρίου από την εταιρία»

Εξ αιτίας της πυρκαγιάς η οποία ξέσπασε τις απογευματινές ώρες της 5ης Σεπτεμβρίου 2020 στον χώρο υγειονομικής ταφής των σκουπιδιών της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης στον γνωστό ΧΥΤΥ που βρίσκεται στην περιοχή της Παλλοστής και συνεχίζεται υποτονικά μέχρι και σήμερα, τοξικά αέρια απόβλητα δηλητηριάζουν την ατμόσφαιρα του Νησιού και κυρίως τους Δήμους του Ληξουρίου και του Αργοστολίου.
Παράλληλα υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα αυτές οι ουσίες, να ρυπάνουν τα φυτά και το έδαφος, να εισέλθουν στον υπόγειο φρεάτιο ορίζοντα και να περάσουν στην τροφική αλυσίδα ζώων και ανθρώπων με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία μας .
Τέλος υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα οι στεγανωτικές μεμβράνες που εγκιβωτίζουν τα στραγγίσματα των σκουπιδιών να έχουν καταστραφεί και αυτά να επιβαρύνουν συνεχώς και βαρύτατα τον φρεάτιο ορίζοντα σε πολύ μεγάλο βάθος χρόνου.
Ο χώρος των σκουπιδιών εν συνόλω ευρίσκεται ΑΚΟΜΗ στην δικαιοδοσία της ΕΔΑΚΙ Α.Ε. ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ ( ΕΔΑ-ΚΙ) και δεν έχει παραδοθεί στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Η ΕΔΑΚΙ η οποία είναι ΔΗΜΟΤΙΚΗ ανώνυμη εταιρεία είναι κατά νόμον είναι υπεύθυνη για την συλλογή των αποβλήτων της Κεφαλονιάς, και την λειτουργία του εργοστάσιου επεξεργασίας τους και την εν συνεχεία ταφή των υπολειμμάτων κατα τρόπο άρτιο, νόμιμο, και ασφαλή, στον χώρο του ΧΥΤΥ.
Υπό αυτές τις συνθήκες και μετά από αίτημα της παράταξης ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (το οποίο προσυπέγραψε η παράταξη μας) το θέμα της πυρκαιάς συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ληξουρίου την 11η Σεπτεμβρίου.
Στο συμβούλιο αυτό προσκλήθηκαν να παραστούν και να ενημερώσουν τους πολίτες του Δήμου, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΑΚΙ, ο Δήμαρχος Αργοστολίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς, οι υπεύθυνοι της πολιτικής προστασίας του Δήμου Αργοστολίου και της Αντιπεριφέρειας, και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κεφαλονιάς, με διαφορετικό βαθμό εμπλοκής ο καθένας στην υπόθεση.
Εξ όλων αυτών μόνο ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας παρέστει και ενημέρωσε το συμβούλιο για θέματα της αρμοδιότητος του και τον ευχαριστούμε .
ΟΥΔΕΙΣ ΑΛΛΟΣ!!!!
Η διεξαγόμενη έρευνα θα δείξει, ίσως, την αιτία της πυρκαιάς .
Αιωρούνται όμως σοβαρότατα ερωτήματα και είναι αυτά για τα οποία πιθανότατα ορισμένοι απέφυγαν να παραστούν.
Εμείς, θέλουμε να ενημερώσουμε όλους τους Κεφαλλονίτες οτι με δύο δελτία τύπου του επικεφαλής μας, στις 20 Ιανουαρίου 2014 και στις 7 Σεπτεμβρίου 2014, θέσαμε αυτά τα θέματα Δημοσίως αφού προηγουμένως αναφερθήκαμε σε αυτά στο Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς.
Κατά την άποψη μας λοιπόν η συγκεκριμένη πυρκαια δεν προήλθε από ιδιωτικά συμφέροντα αφού η ΕΔΑΚΙ και ο ΧΥΤΥ τυπικά και ουσιαστικά ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δηλαδή στον ΔΗΜΟ.
Χρήζουν όμως απαντήσεως τα ακόλουθα ερωτήματα και είναι αυτά τα οποία απαιτούσαν την παρουσία των προέδρων και των διευθυνόντων συμβούλων της ΕΔΑΚΙ και των λοιπών αρμοδίων και ειδικότερα :
Είναι ή όχι γνωστό απο τον Απρίλιο του 2017 οτι ο ΧΥΤΥ είχε υπολειπόμενο χρόνο λειτουργίας μερικούς ακόμη μήνες σύμφωνα με έγγραφο προς την ΕΔΑΚΙ του άριστου υπεύθυνου του ΧΥΤΥ αείμνηστου Π. Σταματάτου (και πολύ ενωρίτερον προφορικά)
Υπήρχε ή όχι πρόσκληση απο το αρμόδιο Υπουργείο για την υποβολή μελετών για την αναβάθμιση του ΧΥΤΥ απο το 2015
Γιατί από το 2015 μέχρι το 2019 η ΕΔΑΚΙ και η Δημοτική Αρχή Παρίση δεν κατόρθωσαν να υλοποιήσουν το έργο της επέκτασης και αναβάθμισης του ΧΥΤΥ ?
Αληθεύει ή οχι ότι η ταφή των υπολειμμάτων γίνεται με ελάχιστη η καθόλου επικάλυψη με χώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα
Γιατί είχε διακοπεί προσφάτως η λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας των αποβλήτων?
Είχε ξαναδιακοπεί στο παρελθόν η λειτουργία του εργοστασίου και για πόσο χρόνο?
Γιατί δεν αδειοδοτήθηκε στον χώρο του ΧΥΤΥ μονάδα επεξεργασίας ΑΕΚΚ όπως προβλέπεται στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου Κεφαλονιάς απο το 2016 που θα μπορούσε να παρέχει την απαιτούμενη ποσότητα χώματος ταφής και μάλιστα αδαπάνως για τον Δήμο
Γιατί τα ποσοστά των Δήμων στην ΕΔΑΚΙ μετά την επανασύσταση τους δεν κατανεμήθηκαν σύμφωνα με το κατατεθειμένο αρχικό κεφάλαιο ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί και στην πληθυσμιακή ποσόστωση των Δήμων με αποτελεσμα ο Δήμος Αργοστολίου να έχει τον απόλυτο έλεγχο της ΕΔΑΑΚΙ ΑΕ σε ποσοστό 80%
Γιατί ο Δήμος Αργοστολίου δεν συμπεριέλαβε στο ΔΣ της ΕΔΑΚΙ τον Δήμαρχο Ληξουρίου μετά την παραίτηση του Δημοτικού Συμβούλου Ληξουρίου Χ Βολτέρα
Έχει εγκεκριμμένους περιβαλλοντικούς όρους ο ΧΥΤΥ ?
Τι προβλήματα δημιουργεί η εναπόθεση τώρα των απορριμμάτων στο κλειστό πλέον της δεκαετίας πρώτο κύτταρο του ΧΥΤΥ
Πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και τα έργα για την κατασκευή του τρίτου νέου κύτταρου στο ΧΥΤΥ και μέχρι τότε ΤΙ ????
Προφανώς οι νυν κ.κ. προέδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΑΚΙ αλλά και ο τέως πρόεδρος νομίζουν ότι μπορούν να αγνοούν και να προσβάλλουν με την απουσία τους το Δημοτικό Συμβούλιο και να αποσείσουν τις όποιες ευθύνες τους με μία συγγνώμη.
Πλανώνται πλάνην οικτράν!
ΟΙ δύο εξ αυτών έχουν πολυετή γνώση και συμμετοχή στην λειτουργία της ΕΔΑΚΙ και είναι μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων και ο κ Πρόεδρος είχε έναν ολόκληρο χρόνο για να ενημερωθεί.
Άρα όσο και αν φυγομαχούν τα ερωτήματα παραμένουν και οφείλουν απαντήσεις.
Παράλληλα διερωτώμεθα οι υπόλοιποι σύμβουλοι στο ΔΣ της ΕΔΑΚΙ έχουν γνώση και άποψη στα ανωτέρω και αν ναι ποιά??
Εμείς ως αντιπολίτευση περιγράψαμε τα προβλήματα λειτουργίας του ΧΥΤΥ στα οποία και πρέπει κατά την άποψη μας να αναζητηθεί η αιτία της πυρκαιάς.
Και έχουμε κάθε δικαίωμα να το πράξουμε αφού είχαμε επισημάνει το πρόβλημα από το 2014 (και εμμέσως για όσους αντιλαμβάνονται είχαμε προτείνει και λύση)
Φοβούμεθα δε ότι όλα τα ανωτέρω που αφορούν την λειτουργία του ΧΥΤΥ θα ταλανίσουν την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου για μεγάλο ακόμα χρονικό διάστημα.
Είναι προφανές ότι μετά τα παραπάνω θα προτείνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ληξουρίου την άμεση έγκριση οδικού χάρτη αποχώρησης του Δήμου Ληξουρίου απο την ΕΔΑΚΙ, σύμφωνα με τον νόμο, αφού πλέον ο ρόλος της περιορίζεται στην συλλογή των απορριμμάτων.
Τέλος δηλώνουμε οτι θα σταθούμε με ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο λειτουργίας του νέου ΦΟΣΔΑ, με στόχο την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και κυρίως την προστασία της υγείας των συμπολιτών μας και την αποφυγή παρομοίων πρακτικών που μας έφεραν ως εδώ.

Βασίλης Γρ. Ρουχωτάς
Ως επικεφαλής της παράταξης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed