Ρόδη Κράτσα, Σταύρος Τραυλός: «Τώρα ή ποτέ λύση για την Αγία Ευφημία, άθλια η κατάσταση στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ σε Κεφαλονιά-Ιθάκη»

Στην ανάγκη επίσπευσης των έργων στην Αγία Ευφημία και την ευρύτερη περιοχή, αλλά και στις συντονισμένες δράσεις της Περιφέρειας αμέσως μετά την καταστροφή, στάθηκαν τόσο η Περιφερειάρχης, Ρόδη Κράτσα όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης, Σταύρος Τραυλός στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα.
Η Περιφερειάρχης βρίσκεται από το βράδυ της Τετάρτης στο νησί μας, μαζί με άλλους Αντιπεριφερειάρχης και κάνει αυτοψία στις ζημιές που έχουν προκληθεί από τον καταστρεπτικό κυκλώνα στην βορειοανατολική Κεφαλονιά. Χαρακτήρισε το φαινόμενο που χτύπησε το νησί μας βίαιο και σκληρό, ωστόσο έμεινε αρκετή ώρα στις προειδοποιητικές ενέργειες της Περιφέρειας προς τους κατοίκους, προκειμένου να μην θρηνήσουμε θύματα, όπως και έγινε. Ευχαρίστησε όλες τις υπηρεσίες της ΠΙΝ, τους Δήμους, τους Εθελοντές, αλλά και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο νησί μας. Έκανε σκληρή κριτική στην ΔΕΔΔΗΕ και στο δίκτυό της σε Κεφαλονιά και Ιθάκη χαρακτηρίζοντάς το άθλιο τονίζοντας ότι ένα μεγάλο μέρος ακόμη της Κεφαλονιάς βρίσκεται στο σκοτάδι. Παράλληλα μίλησε για ηθική αποστολή αυτής και των συνεργατών της να φανούν χρήσιμοι στην κοινωνία που μέσα σε λίγα λεπτά έχασε τα πάντα. Είπε τα πράγματα με το όνομά τους αναφορικά με τα κακοποιημένα ρέματα σε Αγία Ευφημία και Άσσο χαρακτηρίζοντάς τα ενδογενή προβλήματα 50 και πλέον ετών, κατασκευές και έργα χωρίς πρόβλεψη και επιστημονική προσέγγιση. «Δεν θα γίνουμε μοιρολάτρες πάνω από τα ερείπια, η Κεφαλονιά πρέπει να μελετηθεί από ειδικούς επιστήμονες, έτσι ώστε με καίριες παρεμβάσεις να διορθωθούν και να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα», ανέφερε.
Στην δική του τοποθέτηση ο Αντιπεριφερειάρχης, Σταύρος Τραυλός, έκανε μια μικρή αναφορά για την πρόληψη που υπήρχε μέσω της Περιφέρειας πριν χτυπήσει το φαινόμενο και παράλληλα ανέφερε αυτά που έγιναν στην περιοχή της Αγίας Ευφημίας στον έναν χρόνο που κάθεται ο ίδιος στην καρέκλα του Αντιπεριφεριάρχη, όπως οι λεκάνες ανάσχεσης που κράτησαν τόνους από φερτά υλικά. Τόνισε όμως ότι ο αγωγός πρέπει να γίνει άμεσα στην πρωτεύουσα της Πυλάρου, προκειμένου, όπως είπε σε μελλοντικό πλημμυρικό φαινόμενο να γλιτώσουμε το 60% τουλάχιστον του νερού και των φερτών υλικών που καταλήγουν στην Αγία Ευφημία. Παράλληλα με τον αγωγό μίλησε για φορητούς μεταλλικούς φράχτες ανάσχεσης των υλικών, που παρέα με τον αγωγό και τις λεκάνες να μειώσουν πολύ το πρόβλημα. «Τώρα ή ποτέ πρέπει να βρεθεί οριστική λύση για την Αγία Ευφημία για να μην βρεθούμε σε λίγο καιρό ή του χρόνου να θρηνούμε πάλι, συμπλήρωσε». Στη συνέντευξη συμμετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες, Σωτήρης Κουρής, Μανώλης Ορμανουδάκης, Κώστας Ζορμπάς και Κατερίνα Μοθωναίου, που ουσιαστικά επανέλαβαν μερικά πράγματα. Ευχαρίστησαν το ΤΕΕ Κεφαλονιάς-Ιθάκης για την συνδρομή του, με τον κ. Ζορμπά να λέει ότι οι άστεγοι από Αγία Ευφημία και Άσσο θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία με έξοδα της Περιφέρειας. Ο κ. Κουρής έκανε απολογισμό των ζημιών στο κομμάτι που είναι υπεύθυνος λέγοντάς μας ότι 96 κτηνοτροφικές μονάδες έχουν πάθει σχεδόν καθολική ζημιά, 1180 παραγωγικά ζώα έχουν πνιγεί και 11 επαγγελματικά αλιευτικά έχουν βυθιστεί.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed