Ζωτικής σημασίας για την Αγία Ευφημία θα είναι ο αγωγός που θα κατασκευαστεί, ξενάγηση του Αντιπεριφερειάρχη στην Μελέτη του

Με την ευκαιρία της χθεσινής συνέντευξη Τύπου της κας Κράτσα και του Αντιπεριφερειάρχη, Σταύρου Τραυλού, είχαμε την ευκαιρία να δούμε την Μελέτη κατασκευής του αγωγού υδάτων στην Αγία Ευφημία, με τον κ. Τραυλό να μας εξηγεί κάποια πράγματα.
«Η Μελέτη αυτή υπήρχε, όχι όπως είναι σήμερα, στα συρτάρια της πρώην Νομαρχίας από το 2006, ωστόσο δεν είχε αξιοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια», μας είπε και συνέχισε: «Μόλις αναλάβαμε τον Σεπτέμβριο του 2019 πέσαμε πάνω στην πλημμύρα της Αγίας Ευφημίας και αναζητήσαμε τρόπους να αναχαιτίσουμε όσο γίνεται το φαινόμενο αυτό. Φτιάξαμε δύο λεκάνες ανάσχεσης, που βοήθησαν αρκετά στην προ μιας εβδομάδας θεομηνία. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό και επειδή η περιοχή χρειάζεται έργα άνω των 80 εκ ευρώ για να μην περνάει σταγόνα νερό, ανασύραμε από τα συρτάρια μας μια Μελέτη που υπήρχε από το 2006. Τροποποιήθηκε από τον συνάδελφο μηχανικό κ. Κουγιανό και πήρε τον δρόμο για την εφαρμογή της στην πράξη. Ο αγωγός αυτός θα ξεκινάει πολύ μακριά από την Αγία Ευφημία, στις παρυφές της Κοινότητας Διλινάτων και θα καταλήγει στο λιμάνι της πόλης. Σύμφωνα με την Μελέτη θα απορροφήσει περίπου το 70% των υδάτων, αλλά και των φερτών υλικών που θα φεύγουν από το βουνό. Ειδικές λεκάνες και φίλτρα εντός του αγωγού θα συγκρατούν πέτρες και ξύλα που θα κατεβάζει το βουνό και το νερό, περνώντας από τον αγωγό θα καταλήγει στην θάλασσα χωρίς να περνάει μέσα από την Αγία Ευφημία. Υπολογίζουμε ότι θα πετύχουμε περί το 70% βελτίωση αυτών των φαινομένων. Φυσικά θα υπάρχει ποσότητα νερού που θα περάσει από το χωριό, αλλά θα είναι τόσο μικρή που δεν θα υπάρχει κίνδυνος να ζήσουμε πάλι αυτά που ζούμε τα τελευταία χρόνια. Η Μελέτη αυτή αναμένεται να περάσει και να ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Σάμης τις επόμενες ημέρες και άμεσα θα ξεκινήσει η κατασκευή του έργου με χρήματα που προέρχονται από την Περιφέρεια. Ελπίζουμε τέτοια εποχή του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του, αλλά και κάποια μικρότερα έργα που θα πρέπει να γίνουν κατά μήκος της διαδρομής για να υποστηρίξουν τον αγωγό. Επαναλαμβάνω δεν θα λύσει οριστικά το πρόβλημα, αλλά θα μετριάσει πολύ όλες αυτές τις συνέπειες μετά από μια δυνατή βροχή στην Αγία Ευφημία».

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed