Η ηρωίδα γυναίκα της υπαίθρου

Από την αρχή της Δημιουργίας του ο άνθρωπος, τη δύναμή του την αντλεί από τη γη και τα γεννήματα της. Και στους δύσκολους καιρούς των πολέμων και των λοιμών σ’ αυτή γυρίζει γιατί κοντά της νοιώθει ασφάλεια. Ο άνθρωπος απόλυτος άρχοντας της γης την καλλιεργεί και τρέφει την οικογένεια.
Σ΄ όλον αυτόν τον αγώνα με τη γη πρωταγωνιστής είναι ο άνδρας Αγρότης. Η γυναίκα Αγρότισσα συμμετέχει σε τόσο χρόνο, όσο το νοικοκυριό, η γέννηση και η ανατροφή των παιδιών, αλλά και η φροντίδα των ηλικιωμένων αφήνει ελεύθερο χρόνο. Η Κεφαλλονίτισσα Αγρότισσα δίνει καθημερινά τη μάχη της ζωής στο πλευρό του ΑγροΚτηνοτρόφου συζύγου της ενώ παράλληλα είναι μητέρα, εργάτρια, κόρη και νοσοκόμα για τους ανήμπορους και ηλικιωμένους αλλά και μια ζεστή αγκαλιά φιλοξενίας για τους επισκέπτες, δίχως να γνωρίζει τι σημαίνουν διακοπές, αργίες ελεύθερος χρόνος, ψυχαγωγία. Στις σημερινές δυσκολίες οι οποίες δεν είναι λίγες για τους ντόπιους ΑγροΚτηνοτρόφους, ξέρει με δύναμη και νηφαλιότητα να εμπνέει σιγουριά και ασφάλεια και να γίνεται ο στυλοβάτης της οικογένειας. Η γυναίκα αυτή της υπαίθρου αποτελεί πρότυπο συνέπειας και ευσυνειδησίας. Η εργασία της δεν καταχωρείται σε στατικούς πίνακες.
Με βάση μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, εάν οι γυναίκες παγκοσμίως ελάμβαναν την ίδια εκπαίδευση με τους άνδρες, οι αποδόσεις της αγροτικής γης θα αυξάνονταν κατά 22%. Κατά την ίδια πηγή, αν οι γυναίκες της υπαίθρου είχαν ίση πρόσβαση με τους άνδρες στην ιδιοκτησία γης, τις νέες τεχνολογίες, τις οικονομικές υπηρεσίες και χρηματοδοτήσεις και τις αγορές, η αγροτική παραγωγή θα μπορούσε να αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό, που ο αριθμός των ανθρώπων που πεινούν ανά τον κόσμο θα μειωνόταν κατά 100-150 εκατομμύρια άτομα. Η νέα κοινωνική πραγματικότητα για το ρόλο της γυναίκας της υπαίθρου στην αγροτική κοινωνία δημιουργεί την ανάγκη χάραξης μιας πολιτικής που να συνδυάζει την αγορά εργασίας με την κοινωνική πολιτική και την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής. Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας, αποδίδει τη δέουσα τιμή αλλά και υπενθυμίζει το χρέος της Πολιτείας να αναγνωρίσει έμπρακτα και γενναία την προσφορά της ηρωίδας γυναίκας της υπαίθρου. Πραγματικά αξίζει και δικαιούται πολλά.

Δρ. Σπυρίδων Α. Θεοτοκάτος

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed