Άκης Τσελέντης: «Όχι στην πολιτική εκμετάλλευση του σοβαρού θέματος της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο νησί μας»

Παρατηρώ τον τελευταίο καιρό μια προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης του σοβαρού θέματος των ανεμογεννητριών από αριστερά κόμματα και οργανώσεις. Όχι κύριοι, οι ανεμογεννήτριες δεν έχουν χρώματα, ούτε η περιβαντολλογική ευαισθησία είναι προνόμιο των αριστερών.
Εγώ στο νησί μου την Κεφαλονιά στενοχωριέμαι να βλέπω σε αυτή (που καλώς έγινε) συγκέντρωση για να αποτραπεί η εκφόρτωση των ανεμογεννητριών στο λιμάνι της Σάμης να κυματίζουν κομματικά σύμβολα και στα μεγάφωνα να ακούγονται τα γνωστά συνθήματα για την αντιλαϊκή δεξιά και το Κεφάλαιο. Μόνο φωτογραφίες του Άρη Βελουχιώτη που δεν είδα! Όπως εγώ (που είναι γνωστές οι πολιτικές μου πεποιθήσεις) υπήρχαν εκατοντάδες τουλάχιστον Κεφαλλονίτες που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις. Και σας ξανά ρωτώ αγαπητοί μου συμπατριώτες τι σας πείραζε τα σύμβολα και τα κομματικά πανό που κουνούσατε να είχαν αντικατασταθεί με την Ελληνική σημαία και την σημαία της Κεφαλονιάς;
Η παρούσα κυβέρνηση εφαρμόζει και υλοποιεί το σχεδιασμό που υπήρχε χρόνια, πολλές από τις αδειοδοτήσεις που σήμερα δημιουργούν αυτά τα προβλήματα, έγιναν από προηγούμενες κυβερνήσεις. Δεν άλλαξε ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση την κατεύθυνση. Επίσης, είναι εύκολο να δαιμονοποιούμε την Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν μας λέει αναγκαστικά να ιδιωτικοποιήσουμε την ενέργεια και τα πάντα. Οι επιλογές είναι πολλές φορές των εθνικών επιχειρηματικών κύκλων. Στην Ευρώπη τους ενδιαφέρουν οι οικονομικοί δείκτες, αν αποδείξεις ότι μπορείς να πιάσεις τους δείκτες υλοποιώντας μια διαφορετική γραμμή, έχεις σοβαρές πιθανότητες να το δεχτούν». Αλήθεια μήπως η Green Planet (μια παγκόσμια οικολογική οργάνωση) που είναι ενάντια στις ανεμογεννήτριες είναι παράρτημα του ΚΚΕ και δεν το γνωρίζω; Πρέπει να ξέρετε ότι αν αγαπάτε το νησί τότε να προβάλλετε το σύνθημα Η ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΜΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ.
Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης Green Planet «η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τη λειτουργία ανεμογεννητριών είναι απίστευτα ασήμαντη, ενώ η καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον είναι πρωτοφανής και ανεπανόρθωτη, με μοναδικό κίνητρο το οικονομικό όφελος επιχειρηματιών, που εκμεταλλευόμενοι τις μεγάλες επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επωφελούνται της ευνοϊκής γι’ αυτούς νομοθεσίας». Το μανιφέστο 100 Γερμανών καθηγητών και διανοουμένων (μήπως είναι στελέχη του ΚΚΕ και δεν το γνωρίζω;) σχετικά με την αιολική ενέργεια αναφέρει πως η ικανότητα παραγωγής ενέργειας από τον άνεμο είναι συγκριτικά χαμηλή. Οι ανεμογεννήτριες με επιφάνεια πτερυγίων ίσων με το μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, παράγουν μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό της ενέργειας που παράγει ένας συμβατός σταθμός. Έτσι με περισσότερες από 5.000 ανεμογεννήτριες στη Γερμανία, παράγεται λιγότερο από το 1% του απαιτούμενου ηλεκτρισμού. Στη Γερμανία οι πωλήσεις ανεμογεννητριών έχουν πέσει κατά 80% καθώς οι πολίτες και οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν σφοδρά βλέποντας να υποβαθμίζεται το φυσικό τους περιβάλλον.
Η κυβέρνηση της Νορβηγίας σταμάτησε τις εργασίες που αφορούν το εθνικό πλαίσιο αιολικής ενέργειας μετά από μαζικές αντιδράσεις του κόσμου, αλλά και τη γνωμοδότηση ειδικών ότι το μέλλον των αιολικών κρίνεται πλέον αβέβαιο μετά το 2021, με την κατάργηση του προγράμματος επιδοτήσεων. Οι Πολωνοί βάζουν εμπόδια στην ασύστολη ανάπτυξη αιολικών πάρκων με νομοσχέδιο που προβλέπει ότι οι ανεμογεννήτριες θα σταματήσουν να τοποθετούνται σε απόσταση μικρότερη των δύο χιλιομέτρων από άλλα κτίρια ή δάση. Οι Κροάτες, πριν δώσουν οποιαδήποτε άδεια για τη κατασκευή αιολικών πάρκων, ζητούν σύμφωνα με νόμο που πέρασαν στη βουλή, τη γνώμη των περιβαλλοντικών οργανώσεων οι οποίες δρουν στην εν λόγω περιοχή. Στις ΗΠΑ, μετά από 25 χρόνια και αφού οι ανεμογεννήτριες ολοκλήρωσαν τον κύκλο της ζωής τους, οι κατά τόπους αρχές ψάχνουν να δουν τι θα κάνουν τα μεταλλικά κουφάρια που σκουριάζουν στις βουνοκορφές τους, καθώς η αποκαθήλωσή τους είναι εξαιρετικά δαπανηρή και κανείς δεν θέλει να αναλάβει αυτό το κόστος.

Άκης Τσελέντης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed