Αλέξανδρος Παντελειός: «Οι απολύσεις των καθαριστριών και οι αξίες της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης»

Στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου συζητήθηκε το θέμα της απόλυσης από το Δήμο 9 γυναικών, οι οποίες είχαν προσληφθεί για τις ανάγκες της καθαριότητας των σχολείων μας.
Η καταγγελία της σύμβασής τους προκύπτει από μια διάταξη που εισήχθη με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 3485/22.8.20) και απαιτεί από τους ενδιαφερόμενους είτε να έχουν την ελληνική ιθαγένεια είτε πιστοποιητικό γλωσσομάθειας για την ελληνική γλώσσα. Η διάταξη αυτή, κρίναμε ότι είναι προβληματική. Μιλάμε για γυναίκες, κάποιες από τις οποίες υπηρετούν χρόνια την καθαριότητα των σχολείων μας και ξαφνικά η προϋπηρεσία τους πετιέται στον κάλαθο των αχρήστων, λες και τόσα χρόνια δεν έκαναν τη δουλειά τους σωστά. Η αντιμετώπιση αυτή είναι προσβλητική απέναντι στην προσωπικότητα αυτών των ανθρώπων. Στο συγκεκριμένο σημείο, να πούμε ότι οι υπηρεσίες του Δήμου έπραξαν σωστά και έκαναν τις προβλεπόμενες ενέργειες σύμφωνα με το νόμο. Η υποχρέωση να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα είναι πολιτική και όχι διοικητική και γι’ αυτό το θέμα συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο.
Η λύση στο πρόβλημα δίνεται μέσα από μια πρόσφατη διάταξη που επιτρέπει να προσληφθεί το 20% του συνολικού αριθμού των καθαριστριών των σχολείων με σύμβαση έργου, με τη μόνη διαφορά ότι το κόστος βαρύνει το Δήμο. Το κόστος αυτό, με μια χονδρική προσέγγιση, είναι της τάξεως των 40.000€. Θεωρούμε ότι το ποσό που θα επιβαρυνθεί ο Δήμος δεν συγκρίνεται με την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας των ανθρώπων που σήμερα νιώθουν τη διάκριση της κοινωνίας μας λόγω της καταγωγής τους. Ως δημοτικό συμβούλιο δεν έχουμε ως μοναδική αρμοδιότητα τη διαχείριση ενός περιορισμένου προϋπολογισμού. Έχουμε ευθύνη να υπερασπιστούμε τις αξίες της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, αξίες τις οποίες πλήττει το συγκεκριμένο νομοθέτημα της κυβέρνησης. Η ίδια η κυβέρνηση το παραδέχεται και αναδιπλώνεται δίνοντας την εναλλακτική της πρόσληψης μέσω συμβάσεων έργου.
Με βάση αυτές τις αξίες, σύσσωμη η αντιπολίτευση κατέθεσε μια δίκαιη πρόταση: να προσληφθούν οι απολυμένες καθαρίστριες με σύμβαση έργου. Η αξία της κοινωνικής δικαιοσύνης όμως δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν ανάμεσα στις τάξεις της υβριδικής πλειοψηφίας που έχει συγκεντρώσει η δημοτική αρχή, με αποτέλεσμα την ισχνή επικράτηση της πρότασης του Δημάρχου με 12 ψήφους έναντι 11. Αισθάνομαι την ανάγκη να ζητήσω προσωπικά συγγνώμη από τις απολυμένες καθαρίστριες, καθώς τα επιχειρήματα μας, καθώς και αυτά δύο ακόμη παρατάξεων και ενός δημοτικού συμβούλου, δεν στάθηκαν αρκετά να μεταπείσουν έστω και έναν σύμβουλο αυτής της πλειοψηφίας. Ελπίζω ότι την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να υπερασπίσουμε τις θεμελιώδεις αξίες της κοινωνίας μας, θα υπάρξει εκείνος ο ένας που θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα στηρίξει εκείνο που πραγματικά πιστεύει και όχι αυτό που αισθάνεται δεσμευμένος να ψηφίσει.

Για τη Δημοτική παράταξη «Κεφαλονιά, νησί για όλους»
Αλέξανδρος Παντελειός

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed