Διονύσης Στανίτσας: «Όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες»

H συνεισφορά του Τουρισμού στην τοπική αγορά μας υπερβαίνει το 60%, άμεσα (καταλύματα και υπηρεσίες αναψυχής, μετακίνησης κ.λπ.) και έμμεσα (εστίαση και εμπορικά καταστήματα).
Όπως διαβάζουμε, οι αφίξεις φέτος στην Ελλάδα κινήθηκαν στα περίπου 2 εκ. σε σχέση με τα 30 εκ. επισκέπτες πέρσι και στο περίπου 25% των περσινών εσόδων, που ήταν 17 δις € για την περίοδο από τέλη Ιουλίου έως το τέλος της σεζόν, για τους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες του τουρισμού. Μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη συνθήκη, η Ιθάκη κινήθηκε αντίστοιχα, είχαμε δηλαδή μια θα έλεγα καλή σεζόν από τα τέλη Ιουλίου μέχρι και τα τέλη Αυγούστου, καλύτερη από αυτό που περιμέναμε, αλλά ως εκεί. Το νησί μας έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στον εσωτερικό τουρισμό, το yachting κα τον ιστιοπλοϊκό τουρισμό καθώς και την διατήρηση μιας δυνατής σχέσης με τους απόδημους Ιθακήσιους. Φέτος, λόγω Covid-19, οι τελευταίοι δεν μπόρεσαν να έρθουν στον αριθμό που συνηθίζουμε να τους υποδεχόμαστε, αλλά ο εσωτερικός τουρισμός κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα και είχαμε αρκετή προσέλευση και σε θαλάσσιο τουρισμό, πλην ασφαλώς της κρουαζιέρας.
Αντιλαμβάνεστε, όμως, ότι όταν μια σεζόν που εμείς εδώ με πολύ μεγάλη και συστηματική προσπάθεια τα τελευταία πέντε χρόνια είχαμε στρατηγικά ανοίξει από δυο μήνες, Ιούλιο – Αύγουστο, σε πέντε μήνες σχετικά ομαλής ροής, δηλαδή Μάιο – Σεπτέμβριο, “ξανακλείνεται στο καβούκι” της και περιορίζεται στον ένα μήνα, ο Χειμώνας δεν μπορεί παρά να προμηνύεται δύσκολος για όλους, αλλά ειδικά για τους επαγγελματίες του Τουρισμού και συνακόλουθα τον Δήμο. Νομίζω αυτή είναι λίγο ως πολύ η εικόνα στα περισσότερα Μικρά Νησιά, όμως μην παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι η Ιθάκη πριν λίγες μέρες βρέθηκε επίσης στο μάτι του “Ιανού”, με πολλές και σοβαρές ζημιές σε υποδομές – κυρίως το οδικό δίκτυο, κατοικίες, περιουσίες, σκάφη, καΐκια και τράτες, αλλά και παραγωγές και το περιβάλλον συνολικότερα, καθώς κόπηκαν πάρα πολλά δέντρα και καταστράφηκαν καλλιέργειες. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι για μας ο Χειμώνας θα απαιτήσει και πολύ περισσότερη δουλειά σε επίπεδο αποκατάστασης, αλλά και μελέτης και νέου σχεδιασμού ώστε να ισχυροποιήσουμε την ασφάλεια και την Πολιτική Προστασία στο νησί μας.
Γι’ αυτό τον λόγο, πέραν των οικονομικών μέτρων που έχουν ήδη δημοσιευθεί και αναγγελθεί από την Κυβέρνηση για έκτακτη ενίσχυση στις πληγείσες περιοχές, εμείς ζητάμε και μια σειρά άλλων πραγμάτων. Συγκεκριμένα την ενίσχυση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας, με τουλάχιστον δύο ακόμα μηχανικούς για διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών για να ανταποκριθούμε στις ενισχυμένες ανάγκες τεχνικών δελτίων για τα απαιτούμενα έργα αποκατάστασης, αποστολή> >τεσσάρων γεννητριών για τη συνεχή λειτουργία των αφαλατώσεων, καθώς αποδείχθηκε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της Ιθάκης, αλλά και ασθενοφόρο και ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Ιθάκης με γιατρούς και εξοπλισμό. Η κατάσταση με τον Covid-19 βλέπουμε ότι συνεχίζεται και δεν αφήνει περιθώρια για ολιγωρίες σε μέτρα προστασίας, ειδικά σε μικρές και απομακρυσμένες κοινότητες με αυξημένη δυσκολία πρόσβασης σε μεγάλα νοσοκομεία.
Επιπλέον, έχουμε ήδη ξεκινήσει από τον Μάρτιο αυτής της δύσκολης χρονιάς δράσεις αλληλεγγύης προς τους ασθενέστερους οικονομικά αλλά και κοινωνικά συμπολίτες μας και ενισχύσαμε τη λειτουργία των Υπηρεσιών του Δήμου σε ωράριο και ηλεκτρονική εξυπηρέτηση, ώστε να βρισκόμαστε όσο πιο κοντά μπορούμε στους δημότες μας και να τους εξυπηρετούμε όσο καλύτερα μπορούμε. Στην Ιθάκη λειτουργεί ήδη Κέντρο Κοινότητας και Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο, ενώ την 29.9.2020 ξεκίνησε τις δράσεις της και η δομή του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου Ιθάκης, έτσι ώστε να μην βρεθεί κανείς μόνος του μέσα στις δυσκολίες αυτού του πρωτόγνωρα απαιτητικού Χειμώνα που μας έρχεται. Θέλω να τονίσω, όμως, ότι κάτι που έχουμε πετύχει σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι η συνοχή της τοπικής κοινωνίας, που έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ψύχραιμη, δυναμική, συμμετοχική σε όλες τις δράσεις του Δήμου, με υψηλό ηθικό και εθελοντισμό επιπέδου.
Αυτή είναι η δύναμή μας και γι’ αυτό παραμένω αισιόδοξος και πάντα γράφω και λέω ότι στην Ιθάκη είμαστε όλοι μαζί, μαζί προχωράμε και σε αυτή δυσκολία και όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε να την ξεπεράσουμε! Κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον σας στον Δήμο μας και τα Μικρά Νησιά, που σηκώνουν φορτίο δυσανάλογο των δυνατοτήτων τους και να ευχηθώ σε όλους και όλες δύναμη και ευόδωση στόχων αυτόν τον δύσκολο Χειμώνα.

Ο Δήμαρχος Ιθάκης
Διονύσης Στανίτσας

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed