Σφοδρές μάχες στην πόλη Σούσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Η Αρμενία δήλωσε σήμερα πως συνεχίζονται οι μάχες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ για τον έλεγχο της στρατηγικής πόλης Σούσα, την κατάληψη της οποίας ανακοίνωσε χθες το Αζερμπαϊτζάν, και ανακοίνωσε 44 νέους θανάτους στις τάξεις της.
Σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε το κέντρο Τύπου των αρμενικών δυνάμεων, «σφοδρές μάχες σημειώθηκαν» τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή της πόλης Σούσα εναντίον των αζερικών δυνάμεων που «υπέστησαν σημαντικές απώλειες και υποχώρησαν». Χθες, Κυριακή, το Γερεβάν είχε διαψεύσει την κατάληψη αυτής της στρατηγικής πόλης από τον αντίπαλο. Ο στρατός του Μπακού «επανέλαβε στη διάρκεια του πρωινού την επίθεσή του σε όλες τις κύριες κατευθύνσεις της γραμμής του μετώπου», συνέχισε η ανακοίνωση που αναφέρει πως οι αρμενικές δυνάμεις «ελέγχουν την κατάσταση». Η κατάληψη της πόλης Σούσα θα ήταν μια μεγάλη νίκη για το Αζερμπαϊτζάν έπειτα από μάχες έξι εβδομάδων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια περιοχή του Αζερμπαϊτζάν που κατοικείται σήμερα σχεδόν αποκλειστικά από Αρμένιους, η οποία αποσχίστηκε στα χρόνια του 1990.
Η Σούσα, κτισμένη στην κορυφή ενός βουνού, βρίσκεται μόλις 15 χλμ. από την περιφερειακή πρωτεύουσα Στεπανακέρτ και πάνω στον κύριο δρόμο που ενώνει την αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία με την Αρμενία, κύριο υποστηρικτή της. Στη διάρκεια χθεσινού τηλεοπτικού διαγγέλματος, ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ είχε ανακοινώσει «με υπερηφάνεια και πολύ μεγάλη χαρά» πως η Σούσα είχε «απελευθερωθεί». Οι δηλώσεις αυτές διαψεύστηκαν αμέσως από την Αρμενία, σύμφωνα με την οποία η πόλη, φυσικό φρούριο, «αντιστέκεται στα χτυπήματα του αντιπάλου παρά τις βαριές ζημιές». Οι αρμενικές δυνάμεις δήλωσαν εξάλλου σήμερα πως το Αζερμπαϊτζάν βομβαρδίζει αρκετές πόλεις υπό τον έλεγχό τους, μεταξύ των οποίων το Στεπανακέρτ, που τέθηκε στο στόχαστρο «πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς». Ανακοίνωσαν τον θάνατο άλλων 44 στρατιωτών στις τάξεις τους χωρίς να δίνουν άλλες διευκρινίσεις. Ο αζερικός στρατός ανέφερε από την πλευρά του αρμενικά πυρά εναντίον των θέσεών του σε αρκετές πόλεις με τη βοήθεια όπλων μικρού διαμετρήματος, πυροβολικού και ολμοβόλων.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed