Ημέρα Εθνικής Αντίστασης, ημέρα Εθνικής Ενότητας

Το 1982 ο Ανδρέας Παπανδρέου με θέσπιση νόμου καθιέρωσε την 25 Νοεμβρίου μέρα εορτασμού της Εθνικής μας Αντίστασης, καθότι τη μέρα εκείνη πραγματοποιήθηκε η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου.
Μια κορυφαία πράξη δολιοφθοράς του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, αποτέλεσμα συνεργασίας των δυνάμεων του ΕΔΕΣ (Ζέρβας) και του ΕΑΜ (Βελουχιώτης). Οι Έλληνες ενωμένοι και αποφασισμένοι, πέραν του ότι κατάφεραν ένα καίριο πλήγμα στον κατακτητή, απέδειξαν ότι ο ηρωισμός, η αυτοθυσία και η ψυχική ενότητα, είναι τα συστατικά που μπορούν να πετύχουν ιδανικά αποτελέσματα σε κάθε εθνικό αγώνα. Η Ελληνική κοινωνία ταλαιπωρήθηκε επί σειρά δεκαετιών από τον εθνικό διχασμό που ταλάνιζε τη χώρα από τις σκοτεινές μέρες του εμφυλίου και ο Ανδρέας Παπανδρέου με την πράξη αυτή σφράγισε την Εθνική Συμφιλίωση κι έκλεισε τυπικά ένα από τα πιο δύσκολα κεφάλαια της νεότερης ιστορίας μας.
Δεν φτάνει πολλές φόρες ο ηρωισμός και η αυτοθυσία των ατόμων, χρειάζεται κοντά σε αυτά και η ψυχική ενότητα του ίδιου του λαού για τους μεγάλους Εθνικούς αγώνες. Όταν ξεκίνησαν οι αγωνιστές της κατοχής το ήξεραν αυτό. Σήμερα οφείλουμε να το επισφραγίσουμε καθώς στεκόμαστε με δέος μπροστά στο μεγαλείο και την τραγωδία εκείνη. Είναι χρέος μας λοιπόν η φύλαξη της ελευθερίας και της εθνικής μας ενότητας σαν κόρη οφθαλμού. Θα μας φέρνει πάντα η σημερινή μέρα, η μνήμη και η εθνική μας συνείδηση το χρέος όλων να δοξάσουμε την μνήμη των λαϊκών αγωνιστών που έπεσαν στο καθήκον. Για να μάθουμε ξανά από το μεγάλο δίδαγμα τους και να ζητωκραυγάσουμε το αθάνατο έργο τους. Οι αδυναμίες της κοινωνίας μας είναι υπαρκτές μέχρι και σήμερα και δεν έχουμε ακόμα κατανοήσει ότι η διχόνοια πάντα στο τέλος ματαιώνει την δικαίωση αγώνων και θυσιών.
Σήμερα, 78 χρόνια μετά, τα μηνύματα εκείνης της περιόδου συνεχίζουν να εμπνέουν. Η σπουδαιότητα αλλά και οι πολλαπλοί συμβολισμοί που πηγάζουν από τον Γοργοπόταμο και τη μάχη που έδωσαν μαζί – όλοι οι Έλληνες αγωνιστές – απαντούν σε όποιον συνεχίζει σήμερα να περιφρονεί την ιστορία. Όλοι εμείς οι νεότεροι, υποκλινόμαστε με δέος στο μεγαλείο των ηρωικών αγωνιστών του Γοργοποτάμου. Σκύβουμε το κεφάλι στη μνήμη τους και δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές το βαθύτερο νόημα της πράξης τους. Σε εποχές ιδιαίτερα δύσκολες, όπως η σημερινή, με πολυμέτωπους κινδύνους για την δημόσια υγεία, εξαιτίας της πανδημίας και με ανοικτά εθνικά ζητήματα, η εθνική ενότητα και η ομοψυχία, αποτελούν απαραίτητα συστατικά για την αντιμετώπιση τους.

Αλέξανδρος Αλεξάκης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed