Επερώτηση στη Βουλή: «Ανάδειξη ιστορικού βράχου αφιερωμένου στον κατασκευαστή της γέφυρας “de Bosset” του Δήμου Αργοστολίου»

Κυρία Υπουργέ, σύμφωνα με πληροφορίες κατοίκων του Αργοστολίου και με βάση τοπικά δημοσιεύματα ηλεκτρονικού τύπου, όπισθεν του βρετανικού νεκροταφείου του Αργοστολίου, σε δύσβατο σημείο, υπάρχει αναθηματική λαξευμένη δίγλωσση επιγραφή σε επιφάνεια βράχου.
Χαράχτηκε το 1813 και είναι αφιερωμένη στον κατασκευαστή της περιβόητης γέφυρας «de Bosset». O Ελβετός μηχανικός, Κάρολος Φίλιππος Ντε Μποσσέ (Charles Philippe de Bosset), προσλήφθηκε από τον βρετανικό στρατό, προκειμένου να κατασκευάσει την μεγαλύτερη λίθινη γέφυρα, πάνω σε σώμα, μέσα σε θαλασσινό νερό και η οποία, έκτοτε, υπάρχει, έως σήμερα. Είναι η γέφυρα, που συνδέει τη νότια πλευρά του λιμανιού του Αργοστολίου με το Δράπανο, μήκους 950 μ. και χωρίζει τη θάλασσα από τη λιμνοθάλασσα του Κουτάβου. Χάρη στη σχετική συμβολή του με τη μορφή της μελέτης και της κατασκευής της ως άνω γέφυρας, ο Ντε Μποσσέ διορίστηκε από τους Βρετανούς Διοικητής της Κεφαλονιάς, από το 1810 ως το 1814, καθώς, οι τελευταίοι κατείχαν τα Ιόνια Νησιά από το 1809 ως το 1864.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ερωτάται η κ. Υπουργός:
Προτίθεσθε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να αναδειχθεί και να γίνει προσβάσιμο το σημείο, στο οποίο βρίσκεται ο άνω αναφερόμενος λαξευμένος βράχος, επί του οποίου υπάρχει η περιβόητη ως άνω εγχάρακτη επιγραφή, ούτως ώστε, περιηγητές και ντόπιοι κάτοικοι να το προσεγγίζουν ευκολότερα, μιας και θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του Αργοστολίου;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed