Ψήφισμα του Δ.Σ. Ληξουρίου για την Πολεοδομική Νομοθεσία

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την κυβέρνηση και συζητείται αυτές τις μέρες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, είναι κομμένο και ραμμένο στις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, παρέχοντάς τους νέες διευκολύνσεις, σε βάρος του περιβάλλοντος, (των δασών, των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, της ποιότητας ζωής).
Βασική πλευρά του είναι η κατάργηση των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση, δηλαδή της δόμησης σε οικόπεδα εκτός σχεδίου κάτω των 4 στρεμμάτων, καθώς και μόνο όσων αγροτεμάχιων έχουν πρόσωπο τουλάχιστον 45μ. σε επαρχιακή οδό, (αφορούν το 80% περίπου των αγροτεμαχίων της Κεφαλονιάς και άνω του 60% των αγροτεμαχίων στην επικράτεια). Αυτές οι ρυθμίσεις ουσιαστικά χτυπούν την μικροϊδιοκτησία και επιταχύνουν την συγκέντρωση της γης στους μεγάλους ομίλους. Εκτός από τα παραπάνω με το νομοσχέδιο προωθούνται επενδύσεις σε περιοχές ΝΑΤURA και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, μεταφορά συντελεστών δόμησης σε κτίρια προδιαγραφών υψηλής απόδοσης, αλλαγές χρήσεων γης σε κρατικά δάση και εκτάσεις, επιβολή προστίμου σε βάρος όσων υποβάλλουν εκπρόθεσμη δήλωση ακινήτου στο κτηματολόγιο ανάλογα με την αξία του ακινήτου και το χρόνο της καθυστέρησης, ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών που λειτουργεί σε βάρος της μικρής ιδιοκτησίας κ.α. Με βάση τα παραπάνω, η γη θα συγκεντρωθεί σε λίγα χέρια. Οι εκτάσεις που θα καταστούν μη οικοδομήσιμες θα πωλούνται έναντι πινακίου φακής, βγαίνοντας κερδισμένοι για άλλη μια φορά οι μεγάλοι όμιλοι, μιας και στρώνεται το χαλί ώστε η δόμηση να γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε μεγάλες εκτάσεις με μεγάλης κλίμακας έργα.
Ως Δημοτικό Συμβούλιο απαιτούμε:
Απόσυρση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου
Εκπόνηση από τους Δήμους, με άμεσες διαδικασίες και επαρκή χρηματοδότηση, Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και Χρήσεων Γης που θα θέτουν στο επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ληξουρίου

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed